Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.01.13
2385 0 Печатать

Обязательная продажа инвалюты и новые особенности валютных переводов в постановлении НБУ

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Будь-яка банківська операція проводиться за умови подання певних документів. Не є виключенням і операції з купівлі та обміну інвалюти з метою переказу за межі України. Так, наприклад, фізособи-резиденти для придбання та обміну інвалюти з поточних рахунків мають надати заяву на купівлю та документи, що свідчать про наявність підстав для переказів (це можуть бути договори, документи про родинні стосунки, позовні заяви тощо) . Нацбанк доповнив цю норму, передбачивши, що разом із заявою можна надавати виписку (довідку) уповноваженого банку про зарахування гривні, отриманої в результаті обов’язкового продажу помилково (надмірно) отриманих надходжень в іноземній валюті з-за меж України.
   
   Вищезазначена виписка увійшла також до переліку документів, на підставі яких фізособам-нерезидентам дозволено купувати інвалюту з поточних рахунків з метою переказу за межі України (виписка, звичайно ж, подається разом із заявою на купівлю інвалюти).
   
   Відповідні коригування передбачено до Положення про порядок та умови торгівлі інвалютою (затверджено постановою НБУ N 281 від 10.08.2005 р.) .
   
   Ще низку нововведень Нацбанк передбачив до Положення про порядок видачі НБУ індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами валютних цінностей на рахунках за межами України (затверджено постановою N 485 від 14.10.2004 р.) , якими визначив порядок здійснення обов’язкового продажу інвалюти 1-ї групи Класифікатора та в російських рублях, яка надійшла на рахунок резидентами – власниками індивідуальних ліцензій НБУ на розміщення валютних цінностей.
   
   Нагадаємо, що восени 2012 р. Нацбанк увів вимогу щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України 50% надходжень в інвалют і 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів (австралійські долари, англійські фунти стерлінги, датські крони, долари США, ісландські крони, канадські долари, норвезькі крони, шведські крони, швейцарські франки, японські єни, євро) та у російських рублях (постанови НБУ N 475 та 479 від 16.11.2012 р.)
   
   Обов’язкова для продажу сума інвалюти має бути або перерахована до банку для реалізації, або продана з власного рахунку, відкритого у банку, що зазначений у ліцензії.
   
   Для перерахування інвалюти для обов’язкового продажу з рахунку, відкритого за межами України, встановлено строк - не пізніше, ніж на 30 робочий день після дня зарахування надходжень на цей рахунок.
   
   Увага! Не підлягає обов'язковому продажу валюта, що перерахована власником ліцензії з власного рахунку, відкритого в банку, що зазначено у ліцензії, або з іншого власного рахунку.
   
   Протягом 5 днів з дня здійснення продажу до управління НБУ має бути подано копії документів, що свідчать про здійснення продажу, із зазначенням суми реалізованої валюти та дати продажу.
   
   ------------------------
   
   Постанова Національного банку України "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" (N 531 від 14.12.2012 р.)
   
   Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08.01.2013 р. за N 78/22610 та набирає чинності з дня офіційного опублікування
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям