Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.01.13
999 2 Печатать

Распространяется ли требование о создании норматива рабочих мест для трудоустройства инвалидов на представительства иностранных компаний в Украине?

   Чи поширюється вимога про створення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів на представництва іноземних компаній в Україні?
   
   За визначенням, наведеним у ст. 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII, вимога про встановлення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів носить обов’язковий характер для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю.
   
   Всі перелічені особи відносяться до двох видів роботодавців – юридичні особи та фізичні особи, які використовують найману працю. Відповідно, потрібно розглянути питання щодо віднесення представництв іноземних компаній до переліку осіб, згаданих у наведеній нормі Закону.
   
   Представництва іноземних компаній не відносяться до групи юридичних осіб, перелік яких наведено в Законі. Говорячи юридично, представництва іноземних компаній без права юридичної особи не підпадають під суб'єктний склад осіб, згаданих у ст. 19 Закону № 875. А відтак, на представництва іноземних компаній не поширюється вимога щодо обов’язковості встановлення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.
   
   Подібну позицію повністю поділяє і Фонд соціального захисту інвалідів України, який у листі від 11.09.2007 р. № 1/6-417 та в роз’ясненні від 17.04.2006 р. № 06ю-75/667 підтвердив відсутність обов’язку представництв іноземних компаній створювати норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів.
   
   Підсумовуючи вищевикладене, можна з впевненістю констатувати, що вимоги Закону щодо створення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів і притягнення до відповідальності за його невиконання не поширюється на представництва іноземних компаній в Україні.
   
   Антон Корень
   помічник аудитора
   ТОВ «Аудиторська фірма «Норма»
   
   Дата підготовки 14.01.2013
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Галя
30.01.13 00:20

А если учредитель иностранная компания?

Ответить
  • Кременчуг
30.01.13 01:35

Так учреждает она же в Украине?

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям