Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.02.13
1430 9 Печатать

Уплата налога на недвижимость не должна обременять его плательщиков

   31 січня 2013 року відбувся «круглий стіл» на тему: «Податок на нерухомість» за участю фахівців Міністерства фінансів, Міністерства доходів і зборів, представників громадських організацій, експертів та засобів масової інформації.
   
   Згідно норм Податкового кодексу України з 1 січня 2013 року запроваджено податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.
   
   «Основний принцип даної норми – податок не повинен бути обтяжливим для платників» - зауважив директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів Микола Чмерук.
   
   Він також зазначив, що даний податок буде сплачуватися за житлову площу об’єкта житлової нерухомості. При цьому для фізичних осіб податок будуть обчислювати органи ДПС на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (громадяни декларацію подавати не будуть) із застосуванням пільги у вигляді зменшення житлової площі:
   
   а) для квартири - на 120 кв. метрів;
   
   б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.
   
   Таке зменшення застосовуватиметься до об'єкта житлової нерухомості, у якому фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.
   
   Органи ДПС до 1 липня звітного року надішлють фізичним особам – платникам податку податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, та платіжні реквізити. Сплатити податок необхідно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.
   
   Необхідно відзначити, що у випадку, якщо платник податку не має фінансової можливості сплатити податок, то податкова за його проханням може надати розстрочку платежу.
   
   Юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають декларацію.
   
   Податок сплачуватиметься авансовими внесками, які відображаються в річній податковій декларації, щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.
   
   При цьому податок обчислюватиметься, виходячи з житлової площі об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.
   
   Що стосується ставок податку, то вони складуть:
   
   - не більше 1 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2013 році – 11,47 грн.) – для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів. При цьому місцеві ради можуть прийняти рішення про застосування ставки менше 1 відсотка;
   
   - 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати (у 2013 році – 30,97 грн.) – для квартир, житлова площа яких понад 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких понад 500 кв. метрів.
По материалам Міністерство фінансів України
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • новичок
03.02.13 21:27

Если две гостинки 11,4кв.м. и 13,5кв.м оформленных на родителей, в одной из них живет не совсем радивый ребенок,- плати!!! А богатым не жалко 240кв.м оформить на своего нерадивого, - не платит! УРА!!! СПРАВЕДЛИВОСТЬ!!!

Ответить
  • Аноним
03.02.13 22:02

до сих пор не могу понять - какие фахівці Міністерства доходів і зборів? Нет таких. Есть только министр. Почему везде тупо повторяют про этих "фахівців"

Ответить
  • ania
03.02.13 22:31

Если родителей двое, почему нельзя оформить две гостинки отдельно на двух родителей?

Ответить
  • Мила
03.02.13 23:45

Новичок, почему за две гостинки надо платить, ведь они не привышают 120 кв. м? Объясните!

Ответить
  • КР
03.02.13 23:52

для фізичних осіб податок будуть обчислювати органи ДПС на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (громадяни декларацію подавати не будуть) із застосуванням пільги у вигляді зменшення житлової площі: а) для квартири - на 120 кв. метрів; б) для житлового будинку - на 250 кв. метрів.

Ответить
  • Елена
04.02.13 01:04

Возмущение "новичка" совершенно оправдано. Льгота применяется только к одному объекту недвижимости! У меня почти такая же ситуация: две квартиры 32 и 16 . И буду вынуждена платить.

Ответить
  • alba
04.02.13 01:29

Для Милы: скажу больше - если у Вас квартира 30кв.м и дом (не садовый домик, а дом в селе) на 30-40 кв.м, то Вам придется выбирать за что Вы будете платить, т.к. льготу Вы имеете только одну: либо на квартиру, либо на дом. А то, что они и в совокупности не превышают одной минимальной льготы, наше правительство не колышет.

Ответить
  • Матильда
04.02.13 02:22

Для ania: потому что "оформить" - это либо продать, либо подарить (в общем случае) - а это на-а-много дороже. Да и правом собственности разбрасываться - неумно.

Ответить
  • Леля
05.02.13 02:09

А помните, ведь все начиналось с "Налога на роскошь"!!!!!?????

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям