Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.02.13
1216 16 Печатать

Законодательные изменения в налогообложении доходов физических лиц, полученных при отчуждении транспортных средств

   До початку 2013 року дохід від продажу одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера не частіше одного разу протягом звітного податкового року оподатковувався податком на доходи фізичних осіб за ставкою 1 відсоток.
   
   Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року другого та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера, підлягає оподаткувався за ставкою 5%.
   
   При цьому, дохід від продажу об’єкта рухомого майна визначався виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта.
   
   Також відповідно до діючого до 2013 року законодавства у разі посвідчення договорів купівлі-продажу транспортних засобів нотаріусом, сплачується державне мито (1% суми договору відчуження транспортного засобу дітям, одному із подружжя, батькам, 5% суми договору відчуження транспортного засобу іншим особам, крім відчуження такого транспортного засобу дітям, одному із подружжя, батькам).
   
   Також під час кожної процедури реєстрації (перереєстрації) автомобілів сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при купівлі транспортних засобів у розмірі 3% вартості автомобіля.
   
   Прийнятий Закон України від 2 жовтня 2012 року № 5413-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів», який набрав чинності з 03.12.12 (в частині змін по сплаті державного мита та збору на обов’язкове державне пенсійне страхування) та з 01.01.13 в частині змін до Податкового кодексу України, значно спрощує та здешевлює процедуру відчуження та реєстрації транспортних засобів.
   
   Змінами до Податкового кодексу України зменшено ставку оподаткування доходів від продажу транспортних засобів та змінено порядок визначення вартості такого майна для цілей оподаткування.
   
   Щодо зміни ставки податку на доходи фізичних осіб.
   
   Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню (діючий порядок передбачає сплату податку з такого доходу за ставкою 1%).
   
   Як і в діючих умовах дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.
   
   Щодо зміни порядку визначення вартості легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда для цілей оподаткування.
   
   Відповідно до прийнятих змін, дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).
   
   Таким чином, на відміну від діючого порядку (дохід визначається виходячи із його оціночної вартості), прийнятими змінами надано право платнику податку самостійно обрати один із способів визначення вартості відчужуваного майна, а саме:
   
   — або використати оціночну вартість, визначену згідно із законом (діючий порядок);
   
   — або використати середньоринкову вартість відповідного транспортного засобу.
   
   Відповідно до прийнятого закону середньоринкова вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів буде визначатися щокварталу центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері економічного розвитку, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (для кожної марки, моделі таких транспортних засобів з урахуванням року випуску та пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів), і буде оприлюднюватися на офіційному веб-сайті цього органу в режимі вільного доступу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом.
   
   Також уточнено обов’язки нотаріуса під час посвідчення договорів купівлі-продажу (міни) об’єктів рухомого майна:
   
   — нотаріус посвідчує відповідний договір купівлі-продажу (міни) об’єктів рухомого майна (крім легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів) за наявності документа про оцінку майна та документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із ціни, зазначеної в договорі;
   
   — при продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів відповідні договори посвідчуються нотаріусом за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості таких транспортних засобів;
   
   — якщо при продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи з такої оціночної вартості таких транспортних засобів, та документа про оцінку транспортних засобів.
   
   Нотаріус щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені договори купівлі-продажу (міни), про вартість кожного договору та про суму сплаченого податку у порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.
   
   Також, прийнятий закон передбачає, що вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих у спадщину чи дарунок, які підлягають оподаткуванню згідно з нормами Податкового кодексу України, визначається у порядку, встановленому для визначення доходу під час купівлі-продажу рухомого майна, тобто з використанням за вибором платника податку або середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або оціночної вартості, визначеної згідно із законом.
   
   Змінами до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» уточнено випадки сплати та ставки збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій реєстрації транспортних засобів.
   
   Відповідно до прийнятих змін платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування є, зокрема підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні (діюча редакція передбачає сплату збору під час кожної державної реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів).
   
   Також, діючу ставку збору 3%, яка сплачувалась під час кожної державної реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, замінено на диференційовані ставки збору, яка буде сплачуватися лише під час першої державної реєстрації транспортного засобу в Україні.
   
   Оновлена ставка збору на обов’язкове державне пенсійне страхування залежатиме від вартості транспортного засобу:
   
   3 відсотки — якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
   4 відсотки — якщо об’єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
   5 відсотків — якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.
   
   Також внесено зміни до підпункту «г» пункту 3 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», відповідно до яких за посвідчення договорів відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів, державне мито сплачується у таких розмірах:
   
   — при відчуженні дітям, одному з подружжя, батькам — у розмірі 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (відповідно до діючого порядку 1% вартості транспортного засобу);
   
   — при відчуженні іншим особам — у розмірі 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (відповідно до діючого порядку 5% вартості транспортного засобу).
   
   
   Консультує І. ДАНІЛОВ,
   начальник відділу моніторингу та координації роботи з питань адміністрування доходів фізичних осіб Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України.
   («Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», №3 (898), 28 січня 2013 року)
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • новичок
04.02.13 21:00

-А давайте введем налог на неведимок? -Сколько их? -Вот! -Энное количество! -И налогов можно собрать энное...

Ответить
  • Аноним
04.02.13 21:45

Они, что совсем офигели там, так может сразу давайте и за воздух платить буде. А то , что человек работал заработал денег купил машину, содрали продает машинку, чтоб обновить тоже плати, а это долбаное государство помагало покупать или продавать, нефига а денежки им давай. Они ж блин с зарплаты уже налоги удержали, так еще и со всего хотят содрать. Уроды

Ответить
  • Kreont
04.02.13 22:26

новичок +100. платиш податок за продаж машини, яку купив на оподатковані гроші, особливо цікаво коли продаєш машину дешевше ніж купив. Получається платим податок не з доходів, (який дохід для сімї, якщо купив за 100т.грн., продаєш за 80т.грн.???) а податок з ОБОРОТУ? Ні ну я розумію якщо б навпаки, купив за 80т.грн., продаю за 100т.грн., от з різниці в 20 т.грн. я цілком погоджусь що можна і заплатити податок з доходу, але ж не навпаки :) А причому тут збір на пенс.фонд, взагалі мені не зрозуміло, це ж просто збір в загальну казну. А може варто зробити адресним цей збір, і так шоб сума сплати в пенс.фонд враховувалась громадянину в його майбутній розрахунок пенсії?

Ответить
  • ирина
05.02.13 00:08

Пришло время навести порядок с регистрацией автомобилей, пока "там" не вернули всё на свои места. Я только не пойму недовольства, как будто Вы раньше не знали, что оформление автомобиля стоило от 5 до 7 тысяч грн. и основная часть этих денег - это были налоги! Сейчас эти налоги уменьшили - чем народ недоволен. Согласна с тем, что теоретически деньги, которые мы тратим уже облагались налогами НДФЛ и пенсионным, хотя все понимают, что на зарплату машину не купишь. Так что я сама охотнее уплачу 1-2 даже 5% при регистрации автомобиля, чем 3,6+15=18,6% при полученнии каждой "белой" зарплаты

Ответить
  • Naydu
05.02.13 04:18

Обновился сайт "Каталог государственных баз данных" , также добавлена статья " Как найти предпринимателя на Украине" http://naydu.com.ua/

Ответить
  • Лена
05.02.13 05:52

Этот консультант с дуба рухнул, пишет статью в 2013году , а действующими ставками называет ставки действующие до 01.01.2013года. в НКУ эти изменения уже действуют с 01.01.2013г т.е. НДФЛ с первой продажи легкового авто не платится, а он пищет "... (діючий порядок передбачає сплату податку з такого доходу за ставкою 1%)." А теперь внимание, если ставка НДФЛ=0%, то кому какая разница есть экспертная оценка или нет,, занижена цена продажи или показана среднерыночная??? Кстати в НКУ среднерыночные цены должны оприлюдниватися на официйному веб-сайті, которого еще нет.

Ответить
  • Ирина
05.02.13 10:05

А у нас народ вечно недоволен....Уменьшили ставки- плохо, подняли - тоже плохо. В общем, какой народ такое и правительство.....Странный народ...И ничего удивительного, что живем в такой СтРАНЕ....

Ответить
  • кино
05.02.13 23:04

интересно, если раньше независимо от стоимости платили 3%, то теперь с автомобиля стоимостью св. 330000грн. платить 5% это значит снизили? Ирина, вы наверное где-то что-то не досчитали.

Ответить
  • ????
06.02.13 00:33

Тот кто может купить машину за 330000 грн может и 5% уплатить. Изменения должны среднему класу уменьшать налоги, а для богатых увеличивать. Это мировая практика. Другой вопрос что у нас в стране один закон уменьшает, а другой увеличивает и + можно найти сто пятьдесят причин еще и оштрафовать.

Ответить
  • Аноним
06.02.13 02:00

скоро правительство доиграется и все жители которые могут позволить себе купить авто, квартиры и т.д будудт все это делать через оффшорные фирмы, а если и это зажмут, то либо все свалят с Украины либо на кол посадят этих долбодятлов во время революции.

Ответить
  • Ирина-КИНО включайте мозг...
06.02.13 11:32

НЕТ. КИНО. ЭТО ВЫ НЕДОСЧИТАЛИ. Включайте МОЗГ: раньше НДФЛ = 5%, Пенсионный сбор =3% И ПЛАТИЛСЯ ОН ВНЕ ЗАВИСИМОСТИ ОТ ТОГО, ПЕРВАЯ ИЛИ ВТОРИЧНАЯ РЕГИСТРАЦИЯ (СМЕНИЛСЯ СОБСТВЕННИК-ПЛАТИ), гос. пошлина=5% ОТ СТОИМОСТИ ТРАНСПОРТА. ИТОГО=ПРИМЕРНО 13%. СЕЙЧАС: НДФЛ = 5%, ПФУ = ДО 5% И ПЛАТИТСЯ ТОЛЬКО С АВТО ПРИ ПЕРВИЧНОЙ РЕГИСТРАЦИИ В УКРАИНЕ, Т.Е. С НОВОГО АВТО ИЛИ ВВЕЗЕННОГО В УКРАИНУ ВПЕРВЫЕ (МНОГИЕ ЭТОТ СБОР НЕ ЗАПЛАТЯТ!!!!!!!!), ГОСПОШЛИНА = 5*17=85 ГРН. (НЕЗАВИСИМО ОТ СТОИМОСТИ АВТО). ИТОГО= 5% И 85 ГРН. НЕ ВКЛЮЧАЯ СТОИМОСТЬ НОТАРИУСА И ПЕНСИОННЫЙ СБОР. ЧТО НА ЦЕЛЫХ 8% МЕНЬШЕ ПРЕЖНЕГО УРОВНЯ НАЛОГОВ И СБОРОВ....ПЕНСИОННЫЙ СБОР ЗАПЛАТЯТ ТОЛЬКО ТЕ ЛИЦА, КОТОРЫЕ ПОКУПАЮТ НОВУЮ МАШИНУ В САЛОНЕ, КОТОРАЯ РАНЬШЕ НЕ РЕГИСТРИРОВАЛАСЬ (НЕ Б/У) ИЛИ ВВЕЗЕННУЮ В УКРАИНУ. И ДАЖЕ С УЧЕТОМ МАКСИМАЛЬНОГО ПЕНСИОННОГО СБОРА (5%), КОТОРЫЙ, КСТАТИ МОЖЕТ БЫТЬ И МЕНЬШЕ В ЗАВИСИМОСТИ ОТ СТОИМОСТИ АВТО, ПОЛУЧАЕТСЯ 10% И 85 ГРН., ЧТО МЕНЬШЕ ПРЕЖНЕГО УРОВНЯ, КАК МИНИМУМ НА 3%....

Ответить
  • Ирина-КИНО включайте мозг...
06.02.13 11:35

ПРЕЖДЕ ЧЕМ ДЕЛАТЬ ТАКИЕ ЗАМЕЧАНИЯ. СЯДЬТЕ И ПРОСЧИТАЙТЕ, А НЕ КРИЧИТЕ НА ПУСТОМ МЕСТЕ...ПРОСТО ВЫ НЕ ЗНАЕТЕ НЕ ТО, ЧТО НЫНЕШНЕЕ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВО, ВЫ, ДО КОНЦА НЕ ВЫУЧИЛИ СТАРОЕ. ТА, КАК ВООБЩЕ МОЖНО С ВАМИ РАЗГОВАРИВАТЬ И ЧТО-ТО ОБЪЯСНЯТЬ, ЕСЛИ ВЫ НЕ ВИДИТЕ ОЧЕВИДНОГО? :) ХА-ХА... Странный народ...И ничего удивительного, что живем в такой СтРАНЕ....

Ответить
  • ЛеСичка для Кино -НЕПОДДЕРЖИВАЮ
06.02.13 14:07

да...уж.....смотрю Кино в школу плохо ходил/ходила...Более того Кино даже неправильно просчитал/а 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - это на сегодня не 330000, а 332630. А за авто стоимостью 330000 взимается ставка сбора на обяз. пенсионное страхование еще меньше 4% ))))))))))) И, то, как заметила Ирина, многие просто не попадут под данный сбор. Согласна с Ириной и ириной, снизили здесь ставки...На счет народа тоже вас поддерживаю девочки...Я правильно догадалась вы две разные Ирины, т.к. по постам вижу, что пишите по разному...

Ответить
  • Захаоха
07.02.13 11:15

расходы сократятся, особенно при приобретении б/у-хоть что-то приятное, правда боянище уже страшное)))). Я реально думал - опять изменили)))))))

Ответить
  • Аноним
08.02.13 00:31

скоро правительство доиграется и все жители которые могут позволить себе купить авто, квартиры и т.д будудт все это делать через оффшорные фирмы, а если и это зажмут, то либо все свалят с Украины либо на кол посадят этих долбодятлов во время революции.

Ответить
  • ortoped
01.03.13 10:10

Люди, а я так понял: если я продаю б/у машинку, которая уже региная в Украине и продаю первый (в этом году) раз - то я плачу только нотариусу за регистрацию сделки?

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям