Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.02.13
2166 4 Печатать

Справка по ф. N 4-ОПП для лиц, осуществляющих независимую профессиональную деятельность

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Відповідно до п. 6.9 розділу VI Порядку, затвердженого наказом Мінфіну N 1588 від 09.12.2011 р., особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність, повинні бути взяті на облік за місцем постійного проживання. Після реєстрації таким особам видається довідка за ф. N 4-ОПП із зазначенням у полі "повне найменування або прізвище, ім'я, по батькові для фізичної особи" виду професійної діяльності "Приватний нотаріус", "Адвокат" тощо.
   
   Але є певні нюансі, про які податківці вказують у даному листі.
   
   Перш за все контролери зазначають, що фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. Але в той же час чинним законодавством не забороняється фізичній особі – адвокату, бути підприємцем та здійснювати іншу підприємницьку діяльність.
   
   Звідси два варіанти вигляду вище згаданого реквізиту ф. N 4-ОПП:
   
   - якщо адвокат не займається підприємницькою діяльністю, то вид професійної діяльності буде лише "Адвокат";
   
   - якщо адвокат вирішив зайнятись паралельно якоюсь підприємницькою діяльністю, то в такому випадку від подає до органу ДПС заяву за ф. N 5-ОПП з позначкою "Зміни" та копію документа, що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності. Відповідно до цього вид професійної діяльності буде викладено у такій формі: "Фізична особа – підприємець, адвокат".
   
   Що стосується нотаріуса, то тут чітко говориться - він не може займатися підприємницькою діяльністю, тобто не може бути фізособою-підприємцем (ст. 3 Закону "Про нотаріат"). А, отже, вид діяльності в ф. N 4-ОПП буде зазначено як "Приватний нотаріус".
   
   Нагадуємо, що для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, ця довідка є свідоцтвом про реєстрацію в органі ДПС.
   
   ----------------------.
   
   Лист Державної податкової служби України N 1004/7/18-3117 від 17.01.2013 р
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • 1
18.02.13 23:18

жесть..... ушлепки .... а не проще писать - "самозайнята особа - фізичною особою - підприємцем", "самозайнята особа - адвокат" и тд кодекс для кого ??? только для плательщиков ????

Ответить
  • Алена
19.02.13 05:21

С 17.12.2012 справку 4-ОПП не выдают, ее отменили

Ответить
  • Гость
20.02.13 08:39

Алене Спавку 4-ОПП не отменили Для самозанятых осталась, см. ст 65 НКУ

Ответить
  • Натусик
21.02.13 04:10

Самое интересное, что я поехала подавать в налоговую форму 5-ОПП, у меня не приняли. И сказали, что письма о которых здесь пишут, это не основание , что адвокат все же не может заниматься параллельно еще каким-то видом деятельности, я им и наказы и все доказательства, а они все равно говорят что не может. Ведь четко написано, что нотариусы не могут, а адвокаты могут. Но свидетельство на единый налог выдадут, а адвокадство получается как налоги удерживать, КОЛЛЕГИ ТАК ГДЕ ПРАВДА?

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям