Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


26.02.13
3361 27 Печатать

Книга учета доходов и расходов у единщиков: правила заполнения раздела II "Расходы"

КНИГИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ І ВИТРАТ У ЄДИННИКІВ: ПРАВИЛА ЗАПОВНЕННЯ РОЗДІЛУ ІІ «ВИТРАТИ»

 

У газеті «Про приватних підприємців та єдиний податок» № 16/2012 ми зупинилися на порядку відображення доходів у Книзі обліку доходів та Книзі обліку доходів і витрат. Сьогодні ж ознайоммося виключно з розділом ІІ «Витрати» Книги обліку доходів і витрат і розберімо основні проблемні питання, які виникають під час його заповнення…

 

Насамперед зауважимо, що Книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга) заповнюють лише ті фізособи-єдинники, які знаходяться в групах 3 та 5 спрощеної системи оподаткування та є платниками ПДВ.

Перед тим як переходити безпосередньо до аналізу граф витратного розділу Книги, нагадаємо деякі основоположні принципи визнання витрат єдинниками.

По-перше, фізособи — платники єдиного податку визнають витрати господарської діяльності й відображають їх у Книзі за датою списання коштів із банківського рахунка підприємця чи датою оплати готівкою (тобто за касовим методом). Водночас потрібно пам’ятати про первинні документи, які підтвердять факт витрачання коштів. У разі сплати готівкою — це чек, квитанція, інший розрахунковий документ. Якщо оплата здійснюється у безготівковий спосіб — виписка банку, платіжне доручення, банківська квитанція, тощо.

По-друге, у Книзі відображають суми витрат без ПДВ, так воліє вчиняти пп. 6.5 Порядку ведення книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. № 1637 (далі — Порядок 1637).

Тепер розглянемо кожну графу.

Графа 1 «Дата». У ній платники єдиного податку фіксують дату здійснення витрат. Зауважте, записи у Книзі (як про отримані доходи, так і про понесені витрати) виконуються за підсумками робочого дня (п. 5 Порядку 1637).

Загалом, витрати єдинника в Книзі розділено на чотири групи:

·          витрати, пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг);

·          витрати на оплату праці найманих працівників;

·          єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

·          інші витрати.


 

Витрати, пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг)

 

Графа 2 «вид витрат». У цій графі підприємець описує, на що саме він витрачає (оплачує) кошти (наприклад, «придбання тканини для виготовлення костюмів згідно з договором № 18»).

Графа 3 «сума без ПДВ, грн.». У ній єдинник відображає суму витрат відповідно до виду, вказаного в графі 2.

 

? У новій Книзі відсутня графа «витрати на виробництво продукції». Поясніть, будь ласка, наразі такі витрати взагалі не потрібно відображати.

ВІДПОВІДЬ: Річ у тім, що в Книзі, яку вели підприємці до набрання чинності новими правилами спрощеної системи оподаткування, єдинники заповнювали лише такі графи: «період обліку», «витрати на виробництво продукції», «сума виручки (доходу)» та «чистий доход».

У графі «витрати на виробництво продукції» єдинники відображали всі витрати, безпосередньо пов’язані з одержанням доходу, на підставі первинних документів про здійснення витрат. Мовиться і про витрати на виробництво продукції, і про зарплату працівникам, і про соцвнески та ПДФО — усі вони зазначалися в межах однієї графи.

У чинній Книзі витрати на виробництво продукції відображати не потрібно. Всі вони, в залежності від природи витрат, потраплять до відповідної графи Книги (графа 3, 4 або 5) в момент оплати.

 

Витрати на оплату праці найманих працівників, грн

(графа 4 Книги)

 

З назви зрозуміло, що таку графу заповнюють ті фізособи — платники єдиного податку, які використовують працю найманих працівників. До неї записують суму виплаченої працівнику зарплати.

 

? У графі 4 Книги підприємець показує суму «брудної» зарплати (тобто з урахуванням єдиного соцвнеску та ПДФО) або ж «чисту» — ту, що йде на руки працівнику?

ВІДПОВІДЬ: У четвертій графі Книги єдинники фіксують суму нарахованої та виплаченої зарплати разом із ПДФО (15% або 17%) та єдиним соцвнеском, який сплачує саме працівник (3,6%), тобто «брудну» зарплату. Однак тут варто розуміти один важливий нюанс. Нарахована, але не виплачена зарплата, до Книги не потрапить (не виконано п. 5 Порядку 1637). Крім того, іноді трапляються випадки, коли заробітна плата виплачена, а податки та єдиний соцвнесок не сплачені. У такому випадку до графи 4 Книги потрапить лише сума виплаченої зарплати (у день її виплати), тобто «чиста» зарплата. А суму єдиного внеску та ПДФО відобразять у графі 4 Книги у день їх фактичного перерахування до відповідного бюджету (фонду).

Тобто в даному випадку немає прив’язки до «чистої» або «брудної» зарплати. Прив’язка йде до факту оплати.

 

? Підприємець на групі 3 займається продажем випічки власного виробництва. Придбав нову піч. Чи відображає він вартість печі в Книзі? У якій графі та в якій сумі?

ВІДПОВІДЬ: не бачимо жодних перешкод для того, аби включити вартість придбаної печі у витратний розділ Книги. Вартість печі без ПДВ піде до графи 3, причому в графі 2 варто зазначити щось на кшталт «придбання печі для виготовлення готової продукції (накладна № 33)».

Загалом витрати єдинника жодним чином не впливають на розмір єдиного податку, а значить, навряд чи зацікавлять податківців, на відміну від фізосіб на загальній системі оподаткування, у яких витрати на придбання основних засобів з великим супротивом визнаються податківцями.

 

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, грн

(графа 5 Книги)

 

До цієї графи записують суму єдиного соцвнеску, яку єдинник сплатив за себе, а також за своїх найманих працівників.

 

Інші витрати, грн

(графа 6 Книги)

 

Сюди записують ті витрати, які понесені у зв’язку з провадженням господарської діяльності платника податку, але не потрапили до попередніх граф Книги. Зокрема п. 6.8 Порядку 1637 воліє відносити до цієї графи витрати на зв’язок сплату орендних і комунальних платежів тощо.

 

? Фізособа-підприємець — платник єдиного податку працює у сфері готельного бізнесу. Придбваає пральний порошок для прання білизни. У якій графі Книги відображати вартість такого придбання.

ВІДПОВІДЬ: За таких обставин вартість прального порошку відображають у графі 6 Книги «Інші витрати». Однак якщо, наприклад, такий пральний порошок придбавав би єдинник, який займається пранням і хімічним чищенням текстильних і хутряних виробів (код 96.01 КВЕД ДК 009:2010) і цей вид діяльності зазначений у Свідоцтві такого платника податку — безумовно, вартість прального порошку слід було б відображати в складі витрат, пов’язаних із придбанням товарів, робіт, послуг (графи 2 та 3 Книги).

Загальна сума витрат (сукупність рядків 2–6 Книги) відображають у графі 7 Книги «Всього, грн.».

 

Відповідальність

 

Відсутність Книги, або ведення її неналежним чином загрожує штрафом згідно зі ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення (даліКпАП) — від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн до 136 грн). Важливо, що у 2012 році до платників єдиного податку штраф, передбачений ст. 1641 КпАП, за неправильність заповнення Книги не застосовували. Про це було прямо сказано в п. 4 р. ІІ Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI. Зверніть увагу, у згаданій нормі сказано про неправильне заповнення Книги. Тож дуже імовірно, що на відсутність Книги звільнення від штрафу не поширюється.

 

Про це варто знати!

Крім описаного вище штрафу, є неабияка ймовірність наразитися на санкції за порушення норм із регулювання обігу готівки. Суми штрафу величезні — п’ятикратний розмір виручки, не відображеної в Книзі (ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.1995 р. № 436/95, п.п. 1.2, 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637).

Не двозначний натяк податкової про те, що вони можуть штрафувати у такий спосіб, наведений зокрема в Єдиній базі податкових знань (підрозділ 230.11).

 

 

Тому радимо не жартувати з вогнем та відображати дані в Книзі повністю та своєчасно.

 

Опубліковано в

газеті «Про приватних підприємців

та єдиний податок»

№4/2013

www.spd-info.com.ua

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Vlastena
26.02.13 19:14

А что заполняют 1 и 2 группы единщиков?

Ответить
  • Vlastena
26.02.13 19:16

Видно они имели ввиду ТОЛЬКО расходы. Ну 1-й абзац ну очень категоричен.

Ответить
  • Единщик
26.02.13 20:09

может кто подскажет ссылочку на правила заполнения книги учета Д и Р для единщика 2 группы, а то лежит бедняга пустая, надо что-то там намалевать, а не знаю как. Будьте так любезны, отзывчивые профи, подскажите, пожалуйста.

Ответить
  • Аноним
26.02.13 21:43

У 2-й группы Книга учета доходов, расходов нет.

Ответить
  • ххх
26.02.13 21:49

для Единщик. Якщо відкритий рахунок - то згідно виписок банку , а якщо немає - малюйте що-небудь до 1 млн. в рік. Що напишете, те і покажете в декларації...

Ответить
  • ИринаМ
26.02.13 21:50

для 1, 2 и 3(не плат. НДС) гр. - книга ДОХОДОВ, а для 3(плат. НДС) и 5 - книга доходов и расходов вот только не могу понять, зачем им расходы, чисто единщику нервы посчекотать

Ответить
  • Светлана
26.02.13 22:01

А с какого периода меняется книга, у нас даже в книге нет графи расходы, и налогова зарегистрировала. Что это вообще????

Ответить
  • Лиса
26.02.13 22:22

Они что офонарели, а книга называется "Книга обліку доходів", где там расходіі???, о расходах вообще ничего не сказано

Ответить
  • Аля
26.02.13 22:28

Лиса, читайте внимательно статью Насамперед зауважимо, що Книгу обліку доходів і витрат (далі — Книга) заповнюють лише ті фізособи-єдинники, які знаходяться в групах 3 та 5 спрощеної системи оподаткування та є платниками ПДВ.

Ответить
  • Светлана
26.02.13 22:28

Лиса, я с Вами согласна. Ч то это за разъязнения???

Ответить
  • Ната
26.02.13 22:30

Печатают старье... вводят в заблудение

Ответить
  • Игорь
26.02.13 23:07

Ната вы о чем? что тут старого.... это ж ведь статья о расходах - хотите сказать, что нет таких граф?

Ответить
  • Бабулинус
27.02.13 00:39

Адля первой группы единщика, тоже надо заполнять книгу?

Ответить
  • ТаТа
27.02.13 01:06

А если 3 гр. но не ПДВшник, то зачем писать расходную часть?

Ответить
  • Argent
27.02.13 01:10

Лиса, вы прежде,чем возмущаться, сначала прочтите! Для 3 и 5 групп - НДСников!

Ответить
  • Argent
27.02.13 01:14

Т.е. для 3и5 групп НДСников СОВСЕМ другая ФОРМА книги!!!! И это разъяснение для них.

Ответить
  • Таня
27.02.13 01:23

Кинга на общей системе это какая?

Ответить
  • Владимировна
27.02.13 01:56

Для Тани Вот такая http://www.profiwins.com.ua/ru/letters-and-orders/gna/1471-1025.html

Ответить
  • Владимировна
27.02.13 02:04

Складывается впечатление, что народ те книги ЧПешные ваще в глаза не видел :)

Ответить
  • Единщик
27.02.13 02:14

Спасибо всем, Владимировна, действительно не видел, просто некогда, работать есть когда, а вот бумажками заниматься некогда. Нанимать человека чтоб три цыфры в книжку написать самому смешно, реально просто не до этой книги.

Ответить
  • Владимировна
27.02.13 02:25

Единщик, если честно, вот не верю я вам :) Вы же все-равно ведете учет своих доходов и расходов в какой-нить тетрадке. Иначе это не бизнес, а хобби. Ну, пусть, накладные от поставщика ен всегда сохраняете, но они же всегда есть. Мое имхо, не было бы двойного учета, то вели бы все книги как положено. А чтобы ее заполнить, достаточно трех классов начальной школы , там окромя арифметики ничего и не нужно. :))) Пошарьтесь здесь в Разделе Бланки, там в подразделе Единый налог должна быть и книга для 2-й группы, и инструкшн к ней.

Ответить
  • Единщик
27.02.13 05:16

Ну три класса как-нибудь найдется, значит осилим. У меня учет не в тетрадке, а в програмке, такой как мне удобно, сколько декларирую - не скажу. "Не было бы двойного учета..." Да страны бы такой не было тогда, вы что действительно считаете что можно платить все налоги и спать спокойно? Смешно. Я никого не обременяю ведением своего двойного учета, а за направление большое спасибо.

Ответить
  • финал
27.02.13 05:20

Ну есть время или нет это ваши проблемы , но может случится так что из-за этих бумажек вы потеряете все что заработали, вот это будет обидно, не боитесь, флаг в руки!

Ответить
  • НН
27.02.13 23:25

"(наприклад, «придбання тканини для виготовлення костюмів згідно з договором № 18»)" Сам по себе номер договора или номер накладной ни о чем не говорит. Если уж их указывать, тогда нужно писать с кем договор (чья накладная) и от какого числа, хотя форма книги этого не требует. Тут есть простор для очередного творчества налоговиков...

Ответить
  • agony
28.02.13 02:09

2Единщик Вам так сложно найти 5 минут, чтобы заполнить книгу? значит у Вас есть лишние деньги чтобы заплатить штраф за неоприходывание выручки? а штраф "маленький" : У К А З ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки м.Київ, 12 червня 1995 року N 436/95 за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки - у П"ЯТИКРАТНОМУ розмірі неоприбуткованої суми; ( Абзац третій частини першої статті 1 в редакції Указу Президента N 802/2001 ( 802/2001 ) від 07.09.2001 ) т.е. исходя из данных деклараций ЕН, что Вы подали, и пустой книги доходов Вам налоговики нарисуют "маленький" штраф.

Ответить
  • наталия
28.02.13 04:57

Подскажите, в какой графе отразить налог с физ.лица СПАСИБО!!!

Ответить
  • Тата
06.03.13 02:52

Відсутність Книги, або ведення її неналежним чином загрожує штрафом згідно зі ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП) — від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн до 136 грн) всегда можно сказать, что книгу потерял/украли/залил чаем и т. д. и т.п. и ограничиться вышеуказанным штрафом.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям