Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.03.13
835 3 Печатать

Представление отчетности физическими лицами - предпринимателями в случае перерегистрации в другом территориальном органе Пенсионного фонда

   Порядок формування платниками звіту до органів Пенсійного фонду України визначається Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування формування, затвердженим Постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 за № 22-2, із змінами, внесеними згідно з Постановами Пенсійного фонду № 18-1 від 23.06.2011, № 32-3 від 25.10.2011, № 24-1 від 10.12.2012 (далі – Порядок 22-2).
   
   Оскільки фізичні особи – підприємці відповідно Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VI є платниками єдиного внеску, то їм необхідно при формуванні та поданні звітності до Фонду керуватися Порядком 22-2.
   
   Враховуючи вимоги п.3.8 Порядку 22-2 у випадку, коли фізична особа-підприємець у звітному періоді змінює місцезнаходження, або місце реєстрації, або місце проживання (поза межами територіального обслуговування органу Пенсійного фонду, в якому вона перебувала на обліку), звіт за себе за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до органу Пенсійного фонду за новим місцем взяття на облік.
   
   Наприклад, підприємець вирішив, в лютому 2013 року, перереєструватися до іншого органу Пенсійного фонду у зв’язку зі зміною постійного місця проживання. При проходженні процедури перереєстрації він повинен подати звіт - додаток 5 до Порядку 22-2 за останній звітний період, в даному випадку за 2012 рік, до органу Пенсійного фонду, в якому він перебував на обліку (якщо такий не був поданий), а звіт за поточний звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного 2013 року) він повинен буде подати до органу Пенсійного фонду за новим місцем взяття на облік.
   
   Оксана Андрух, головний спеціаліст відділу персоніфікованого обліку управління ПОІСМ головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області
По материалам Головне управління ПФУ в Чернівецькій області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • П
18.03.13 00:50

ФЛП поменял место жительства в сентябре 2011 года, ПФУ по старому месту регистрации узнал об этом в феврале 2012 года. Отчет за 2011 год мы сдали в "старый" ПФУ, а исходя из статьи должны были сдавать уже в "новый" ПФУ. Кто-нибудь сталкивался с такой ситуацией? И еще. Как можно сдать отчет в "новый" ПФУ, если на учете находишься еще в "старом"? И что теперь делать?

Ответить
  • Л
18.03.13 01:35

ФЛП в 2009 г. поменял место жительства, но перерегистрировался в "новый"ПФ только в июне 2012 г. За период с 2009 по 2011 г. сдавали отчет по месту регистрайции. За период январь-май 2012 г. сдал отчет в "Старый" ПФ, а с июня были зарегистрированы в "новом"ПФ и соответственно далее отчет был предоставлен по новому адресу

Ответить
  • Ольга
18.03.13 03:30

По факту новый ПФУ открывает дело в момент Вашей регистрации в нем, что возможно только после снятия с учета в старом ПФУ. В вопросе про сентябрь 2011: все правильно, так оно и делается на практике. Пишут акт, закрывая 2011 год, и в новом ПФУ ведут с 2012. А про январь-май странно, вроде уже перестали практиковать частичный отчет за год и заменили на перебрасывать оплату за начало года в другой ПФ.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям