Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.03.13
2807 3 Печатать

Предприятие осуществляет доставку покупателям готовой продукции собственным или арендованным транспортом как на территории Украины, так и за ее пределы. Нужно ли устанавливать тахографы на автомобилях предприятия и какая ответственность за их отсутствие?

   Основним видом діяльності підприємства є виробництво. Згідно з укладеними договорами з покупцями підприємство здійснює доставку готової продукції власним або орендованим транспортом. Доставка здійснюється як на території України, так і за її межі.
   Чи потрібно встановлювати тахографи на автомобілі підприємства та яка відповідальність за їх відсутність?

   
   Згідно з ч. 10 ст. 20 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III (далі – Закон № 2344) на території України повинні виконуватися вимоги встановлення та використання на транспортних засобах, які призначаються для міжнародних перевезень, контрольних приладів (тахографів) реєстрації режимів праці та відпочинку водіїв, передбачені законодавством країн, на території яких виконуються перевезення. Згідно з ч. 7 ст. 53 Закону № 2344 у транспортних засобах, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів та/або вантажів, установлюються і використовуються контрольні пристрої – тахографи. Отже, чинне законодавство передбачає обов’язкову наявність тахографів при здійсненні міжнародних перевезень.
   
   Крім того, 07.09.2005 р. Україна приєдналась до Європейської угоди щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які здійснюють міжнародні перевезення від 01.07.70 р. Стаття 10 цієї Угоди передбачає технічні вимоги для контрольних приладів (тахографів). А відповідно до ст. 13 Угоди положення її ст. 10 є обов’язковими для сторін Угоди. Тобто міжнародним договором передбачена обов’язкова наявність при міжнародних перевезеннях на транспортних засобах тахографів.
   
   Як передбачає ст. 1 Закону № 2344, міжнародні перевезення пасажирів і вантажів – це перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом з перетином державного кордону. Тобто для чинного законодавства не має значення, яким транспортом (власним, орендованим) або якою особою (власник вантажу, перевізник) здійснюється перевезення вантажу. Будь-яке перевезення вантажу із перетином державного кордону є міжнародним перевезенням вантажу, яке має здійснюватись із обладнанням вантажного автомобіля контрольним приладом (тахографом). Стосовно внутрішніх перевезень законодавство України застережень не містить.
   
   Щодо відповідальності можемо зазначити таке. Управління транспортними засобами при здійсненні міжнародних автомобільних перевезень без контрольних пристроїв (тахографів) реєстрації режимів праці чи відпочинку водіїв транспортних засобів чи вимкненими такими контрольними пристроями (тахографами) або без щоденних реєстраційних листків режимів праці та відпочинку – тягне застосування штрафу у розмірі 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн.).
   
   Органом, який здійснює контроль за дотриманням вимог законодавства із міжнародних перевезень, є Головна державна інспекція на автомобільному транспорті. Згідно з ч. 7 ст. 6 Закону № 2344 центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, здійснює:
   
   – державний нагляд і контроль за дотриманням автомобільними перевізниками вимог законодавства, норм та стандартів на автомобільному транспорті;
   
   – державний контроль за виконанням перевізниками вимог міжнародних договорів України з питань міжнародних автомобільних перевезень;
   
   – ведення в порядку, передбаченому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту, переліку суб'єктів господарювання, що здійснюють установлення та технічне обслуговування контрольних пристроїв (тахографів) в автомобільних транспортних засобах, та розміщення на своєму офіційному веб-сайті відповідної інформації;
   
   – контроль за здійсненням міжнародних перевезень пасажирів і вантажів автомобільним транспортом у пунктах видачі дозволів автомобільним перевізникам України.
   
   Державному контролю підлягають усі транспортні засоби українських та іноземних перевізників, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів і вантажів на території України.
   
   Відповідно до п. 4 Положення про Головну державну інспекцію на автомобільному транспорті, затвердженого постановою КМУ від 08.09.2004 р. № 1190, Головавтотрансінспекція відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний контроль за додержанням суб'єктами господарювання вимог законодавства про автомобільний транспорт, норм та стандартів, що регулюють організацію перевезення пасажирів і вантажів.
   
   На даний момент існує певна неузгодженість між нормативно-правовими актами: Закон № 2344 передбачає здійснення контролю «центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті», а Положення № 1190 – «урядовим органом державного управління з питань контролю на автомобільному транспорті». Однак, на нашу думку, ці два органи збігаються в особі Головної державної інспекції на автомобільному транспорті, оскільки іншого органу контролю за дотриманням законодавства про автомобільний транспорт не існує.
   
   
   Денис Андрєєв
   ТОВ АФ «Профі-Аудит»
   
   Дата підготовки 04.03.2013
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Iehbr
21.03.13 16:41

Полиция выебет и высушет. "К шести месяцем тюремного заключения был приговорен водитель из Шотландии George Davidson. Он был заключен в тюрьму по приговору суда в пятницу 4 января 2013 года за мошенничество с тахографом своего автомобиля.Обвиняемый возвращался домой после рейса в Германию, когда его автомобиль остановили для проверки. При осмотре его тахографа выяснилось, что автомобиль находился в движении в то время, когда прибор записывал, что он отдыхал. Водитель ничего вразумительного по этому поводу сказать не смог. После чего прибор отправили на экспертизу, которая и обнаружила манипуляции. В результате проведенного исследования было доказано в общей сложности 69 фактов нарушений трудовой дисциплины. Судья приговорил его к 6 месяцам лишения свободы и денежному штрафу 400 фунтов (примерно 20.000 руб), при этом выступив с речью: «Нет никаких сомнений, что этим правонарушением вы завершили свою карьеру, вы использовали делитель импульсов, чтобы прервать работу системы, сделали это 69 раз для своей финансовой и коммерческой выгоды. Хотя ранее вы уже были оштрафованы за правонарушения с тахографом на значительную сумму денег £ 1400. Мы слишком хорошо знаем последствия сверхнормативного нахождения за рулем автомобиля и поэтому сделаем все, чтобы защитить общественность от данного преступления!» " "В Испании за такое нарушение говорят до 1.5 лет тюрьмы, Франция, Германия, Италия очень большие штрафы- несколько тысяч плюс лишение лицензии и конец водительской карьеры. А здесь, видимо, большое количество нарушений за год сыграло свою роль, т.к. тахограф и чип хранят информацию за год."

Ответить
  • Любава
21.03.13 23:56

06 лютого 2013 р. набув чинності наказ Мінінфракструктури україни від 29.12.2011 р. № 659, яким вноситься низка змін до Положення , які стосуються ведення Індивідуальної контрольної книжки водія під час виконання внутрішніх перевезень транспортними засобами не обладнаними тахографами.При перевезеннівантажів з повною масою понад 12 тонн обовязковий тахограф з 01.06.2013 р.

Ответить
  • Дима
16.05.13 03:45

Ответственность за отсутствие тахографа на грузовом транспорте предусмотрена только для межздугородных перевозок (п.10 ч1 ст.60 ЗУ "Об атомобильном..."). Получается, что для внутренних перевозок тахографы обязательны, но ответственности за их отсутствие нет.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям