Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.04.13
7822 27 Печатать

Индивидуальная налоговая консультация: действительно ли она защитит

Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу газети «Інтерактивна бухгалтерія».

 

Індивідуальна податкова консультація: чи справді вона захистить

Усі вже звикли, що одним із «бастіонів» захисту платника податків є індивідуальна податкова консультація (далііндивідуальна консультація). Принаймні, кожен щонайменше хоча б раз чув, що тільки-но таку роздобути та діяти за її приписами — і жодна перевірка не страшна. Такий собі щит, захисник, рятівник. Та чи справді це так і чи варто дослухатися до порад бухгалтерських видань й аудиторських фірм обзавестися індивідуальною консультацією?..

 

Статус індивідуальної консультації

Згідно з пп. 14.1.172 ПКУ, податкова консультаціядопомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону чи нормативно-правового акта з питань адміністрування податків або зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.

Контролюючі органи надають безоплатно за зверненням платників податків консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства (п. 52.1 ПКУ). А в п. 53.3 ПКУ зазначено, що індивідуальна консультація в письмовій або електронній формі є правовим актом індивідуальної дії, яку можна оскаржити в суді. Проте якщо платник діяв відповідно до індивідуальної консультації, його не можна притягти до відповідальності (п. 53.1 ПКУ).

З наведеного вище випливає, що індивідуальна консультаціяце допомога платнику податків у вигляді консультації зі статусом правового акта.

Але ж не нормативно-правового акта! І на цьому наголошують суди.

На практиці

Наприклад, у постанові Київського апеляційного адміністративного суду від 06.02.2013 р. у справі № 2а-18741/11/2670 зазначено, що, відповідно до норм ПКУ та Кодексу адміністративного судочинства України (далі — КАСУ), індивідуальні консультації:

  • не мають сили нормативно-правового акта;
  • не породжують для відповідних суб’єктів настання будь-яких юридичних наслідків, не впливають на їхні права й обов’язки, а також не є обов’язковими для виконання;
  • не підпадають під предмет адміністративного позову, бо не є юридично значущими (відсутня безпосередня залежність виникнення, зміни чи припинення прав й обов’язків особи від індивідуальної консультації).
  • Таким чином, суд дійшов висновку, що індивідуальну консультацію не можна оскаржити, бо вона не є юридичним документом. Аналогічні рішення були озвучені в постанові Київського апеляційного адміністративного суду від 06.09.2012 р. у справі № 2а-5811/12/2670, ухвалі Харківського апеляційного адміністративного суду від 12.02.2013 р. у справі № 2а-1870/7501/12.

Звісно, є й протилежні судові рішення, коли індивідуальні консультації визнають недійсними. Судова практика стосовно цього питання неоднозначна та суперечлива. Проте головне — суди не визнають індивідуальну консультацію юридичним документом, бо вона необов’язкова для платника податків, якому надана.

Однак якщо платник діятиме відповідно до наданої йому індивідуальної консультації, то ПКУ звільняє його від відповідальності. У тому числі, у разі коли в майбутньому така консультація буде змінена (п. 53.1 ПКУ).

І начебто можна зітхнути з полегшенням. Та не кваптеся, спочатку розберімося, що таке відповідальність, від якої нас звільняють?

Згідно з п. 111.1 ПКУ, відповідальність може бути фінансовою, адміністративною та кримінальною.

Фінансова відповідальністьце різноманітні податкові штрафи та/або пені. Застосовується до платників податків (юридичних і фізичних осіб).

Адміністративна та кримінальна відповідальності застосовуються до посадових осіб платників податків (юросіб), які в такому аспекті не є платниками податку, чи до фізосіб платників податків.

Проте жодного слова про звільнення від сплати донарахованого податку.

На практиці

Скажімо, платник діяв відповідно до отриманої індивідуальної консультації. Однак під час перевірки ревізори Податкової не погодилися з висновками індивідуальної консультації та донарахували податкові зобов’язання. Так от, донараховані податкові зобов’язання в поняття «відповідальність» не вписуються. Тож виходить, що індивідуальна консультація від сплати донарахованого податку не звільняє.

 

 

Строк дії індивідуальної консультації

У Єдиній базі податкових знань надана цілком адекватна відповідь щодо цього питання (підкатегорія 01.2): з урахуванням норм пп. 14.1.172, п. 53.1 і п. 53.3 ПКУ індивідуальна консультація чинна з дня її надання по день втрати нею чинності. А втратити чинність вона може за таких підстав:

  • якщо надалі така була змінена чи скасована у зв’язку з утратою чинності норми закону, за якою надавалася;
  • з дати набрання законної сили рішенням суду, яким визнано її недійсною;
  • якщо листом органу ДПС її відкликали та/або замінили.

 

 

Узагальнююча й індивідуальна податкова консультація: що головніше

У п. 53.1 ПКУ мовиться про звільнення від відповідальності платника, який діяв на підставі індивідуальної й узагальнюючої податкової консультації. Проте ПКУ не встановлює, яка з них має більшу юридичну силу.

Що ж робити, коли висновки за цими документами різні та платник постає перед дилемою, якому з двох надати перевагу.

За таких обставин варто згадати принцип презумпції правомірності рішень платника податку (пп. 4.1.4 ПКУ), де за наявності двох різних точок зору, викладених у нормативно-правовому акті, платник податків може використовувати будь-яку з них. Проте, як ми з’ясували раніше, суди не визнають податкові консультації нормативно-правовим актом.

Однак, на думку автора, це не буде перешкодою, бо фактично п. 53.1 ПКУ дає вибір платнику податків і звільняє від відповідальності незалежно від того, якою податковою консультацією він скористався.

 

Процедура отримання індивідуальної консультації

Куди подавати запит на отримання індивідуальної консуьтації

Зі змісту п. 52.4 ПКУ випливає, що запит на отримання індивідуальної консультації слід подавати до одного з перелічених органів, а саме до:

  • органу ДПС, у котрому платник перебуває на обліку (наприклад, міська, районна ДПІ), чи до митниці за місцем оформлення товарів;
  • вищого органу ДПС (наприклад, обласна ДПС) чи вищого митного органу, якому зазначений вище орган підпорядкований;
  • центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (ДПСУ), або центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері митної справи (ДМСУ).

Слід зазначити, що наразі здійснюється реорганізація податкового та митного органів в одну структуру — Міністерство доходів і зборів. Проте до закінчення реорганізації вони працюють у звичному режимі.

Зверніть увагу!

Стосовно цього питання відсутня субординація: платник може подавати запит контролюючому органу будь-якого рівня.

У якій формі подавати запит?

Спеціальної форми законодавство не встановлює. Виходячи зі змісту п. 52.3 ПКУ, це може бути усна, письмова чи електронна форми. Усну відразу відкидаємо. Адже доказів сказаного контролерами в підприємста не буде.

Електронну також поки що відкидаємо. Оскільки на момент підготовки статті відсутні технічні засоби для її функціонування.

Нагадаємо!

До кінця поточного року Податкова (Міністерство доходів і зборів) планує впровадити автоматизовану систему «Електронна картка», яка й забезпечить можливість подання електронного запиту й отримання індивідуальної консультації в електронній формі.

Залишається тільки письмова форма. Повторимося, форма (бланк) запиту нормативними документами не встановлена. Тому заявник вибирає формат самостійно.

Проте, зважаючи на логіку, визначимо головні моменти, які повинні фігурувати в запиті:

  • назва та місцезнаходження заявника;
  • прохання надати індивідуальну податкову консультацію;
  • суть питання. Важливо описати проблемну ситуацію з посиланнями на норми законодавства та чітко викласти питання, на які потрібно відповісти;
  • підпис заявника (посадової особи юридичної особи чи платника фізичної особи).

Запит доцільно оформити у формі листа. Якщо є — на фірмовому бланку.

Печаткою лист не завіряється. Тому печатку ставити не потрібно. Проте, беручи до уваги нашу ментальність і традицію, печатка ніколи не завадить.

Запит надсилається до контролюючого органу рекомендованим листом із повідомленням про вручення або ж надається особисто відповідальною вповноваженою особою заявника до канцелярії контролюючого органу. В останньому випадку слід мати два примірники запиту. Один залишається в канцелярії; на другому ставиться відмітка про отримання запиту.

 

Зразок запиту

 

вих. № 32

від 29.03.2013 р.

ДПІ молтави
м. Полтава, вул. Фрунзе, 155
ТОВ «Грона»,
Код ЄДРПОУ 28623458,
м. Полтава, вул. Гагаріна, 12, каб. 24

ЗАПИТ

на отримання податкової консультації

Згідно з п. 52 Податкового кодексу України, просимо надати письмову податкову консультацію з такого питання.

За приписами пп. 170.1.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) доходи, отримані від надання в оренду (суборенду) нерухомості, у тому числі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.

Тобто, відповідно до наведеної спеціальної «орендної» норми, податок слід сплатити під час виплати орендної плати.

Водночас, згідно з пп. 168.1.5 ПКУ, якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, установлені цим Кодексом для місячного податкового періоду (тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного періоду).

Остання норма визначає загальний порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету.

Таким чином, на думку ТОВ «Грона», відповідно до загальноправового правила вирішення колізій застосуванню підлягає спеціальна норма — пп. 170.1.1 ПКУ.

Питання: чи повинне ТОВ «Грона» сплачувати податок на доходи фізичних осіб за пп. 168.1.5 ПКУ із суми нарахованої орендної плати на користь фізичних осіб за земельні частки (паї) за умови, що орендна плата нараховується, але за відсутності коштів виплачується нерегулярно, із запізненням у декілька місяців? Чи слід керуватися за таких обставин спеціальною нормою з пп. 170.1.1 ПКУ, сплачуючи податок на доходипід час виплати орендної плати?

Податкову консультацію в письмовій формі на ці запитання просимо направити на адресу нашого підприємства: 36000, м. Полтава, вул. Гагаріна, 12, каб. 24.

З повагою, керівник ТОВ «Грона»

Пугач

Г. М. Пугач

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання запиту, повинен надати заявнику індивідуальну консультацію.

Оформлювати їх податківці будуть згідно з методрекомендаціями, викладеними в листі ДПАУ від 21.01.2011 р. № 1600/7/10-1017/220.

Зважаючи на зміст ст. 42 ПКУ, письмові податкові консультації мають бути певним чином підписані та завірені печаткою відповідних органів. Письмова консультація вважається належним чином врученою, якщо вона надіслана за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом із повідомленням про вручення чи особисто вручена платнику податків або його законному чи вповноваженому представникові.

Олександр ЗОЛОТУХІН,

консультант із питань
оподаткування та бухгалтерського обліку
газети «Інтерактивна бухгалтерія»

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Андрей
09.04.13 20:03

Тю, а разве это было секретом? Налоговые консультации защищают только от привлечения к ответственности по определению. Налог доначисляется в любом случае. Это давно известно. И до вступления в силу Налогового кодекса также было.

Ответить
  • ДЕЙСТВИТЕЛЬНОСТЬ
09.04.13 22:38

НКУ СТ.42.1. Податкові повідомлення - рішення, податкові вимоги або інші документи, адресовані контролюючим органом платнику податків, повинні бути складені у письмовій формі, відповідним чином підписані та у випадках, передбачених законодавством, завірені печаткою такого контролюючого органу. - ВОПРОСЫ АВТОРУ СТАТЬИ : ДОЛЖНА ЛИ НА ПИСЬМ.ИНДИВ. КОНС. СТОЯТЬ ПЕЧАТЬ НАЛОГОВОЙ ? - дайте ссылку где это есть в законодательстве. Должна ли она быть на "номерном" бланке ГНС ?

Ответить
  • Марина
09.04.13 22:55

Мы больше месяца назад написали в нашу налоговую - ответа нет и скорее всего не будет. Они уже второй раз игнорируют. Если кто знает, допустимо ли это с их стороны.

Ответить
  • Ольга
09.04.13 23:30

ст.52.1 НКУ: на протяжении 30к к.дней за днем получения... т.е. недопустимо чтобы они игнорировали и если у вас есть доказательства (штамп или почтовое уведомление о вручении), то думаю можно написать в инстанцию выше и сообщить о таком нарушении.... должно подействовать ведь это уже "неисполнение обязанностей".

Ответить
  • 123
10.04.13 00:45

согласна с Ольгой - ответ должен быть обязательно, 30 дней максимум. По их делопроизводству - на бланке (или с угловым штампом), без печати, но с мокрой подписью, не факсимиле. И, к сожалению, исполнитель, т.е. "писатель" внизу не указывается. Но в нашей ГНИ это как правило кто=то из консультации, их практически все знают в лицо и пока сомневаться в их письменных (да и в устных) ответах повода не было. Тьху, не сглазить бы. Мой директор любитель писать запросы, благо бесплатно.

Ответить
  • "Интерактивная бухгалтерия" ответ ДЕЙСТВИТЕЛЬНОСТЬ
10.04.13 01:43

Ни в НКУ ни в других законах этого не сказано. НО термин «законодательство» можно рассматривать и в широком смысле (Решение Конституционного суда Украины от 09.07.1998 р. № 12-рп/98). В Типовій інструкції з діловодства у центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затвердженою постановою КМУ від 30 листопада 2011 р. N 1242, говорится: «73. На документах, що засвідчують права громадян і юридичних осіб, на яких фіксується факт витрати коштів і проведення операцій з матеріальними цінностями, підпис посадової (відповідальної) особи скріплюється гербовою печаткою установи.» Тоже сказано и в пп. 2.3.19. Типової інструкції з діловодства в органах державної податкової служби України, затвердженої наказом ДПАУ від „01” липня 1998 року № 315. Думаю, что налоговая консультация как раз и есть тем документом, который удостоверяет права юрлица. Хоть его и оформляют как письмо, но в п. 53.3 НКУ говорится что это документ наравне с правовым актом индивидуального действия. В Типовой инструкции № 315 говорится, что бланки должны нумероваться – п. 10.3. НО, служебные письма могут оформлятся и не на бланках: «Якщо лист виконується не на бланку, тоді для кутового штампу залишають місце - 15 міжрядкових інтервалів.» (пп. 2.1.7.8).

Ответить
  • бух-бух
10.04.13 03:07

Бедные мы бухгалтера - МИНЁРЫ отдыхают!

Ответить
  • СЕВА
10.04.13 03:30

А для чего тогда эти у... (специалисты, которые пишут ответы) там сидят. Если бы ввели ответственность за неверную консультацию, может они бы повнимательней читали законы. Интересно, а если подать в суд на конкретное лицо, которое дало неверный ответ, его привлекут. Злости не хватает...

Ответить
  • Андрей
10.04.13 06:00

Жаль, что в статье ничего не говорится о том, что как минимум 50% ответов налоговиков - это формальные отписки (простое цитирование законодательных норм без требуемых пояснений). Так что ув. форумчане, не обольщайтесь: получить конкретный ответ на конкретный вопрос ой как не просто, а зачастую - просто невозможно.

Ответить
  • Астра ЛВШ
10.04.13 07:52

Думаю, необходимо формулировать запрос жестко: ДА или НЕТ? Я даже один раз заполнила две налоговые накладные и попросила ответить - какая правильно оформлена - образец 1 или образец 2. Ответили, с цитированием законов и четко написали, что образец 2 правильный.

Ответить
  • ДЕЙСТВИТЕЛЬНОСТЬ
10.04.13 09:20

Цитата из Статьи : Зважаючи на зміст ст. 42 ПКУ, письмові податкові консультації мають бути певним чином підписані та завірені печаткою відповідних органів. ВОПРОС АВТОРУ : из статьи и из ответа мне выше - так и не поняла ответа конкретного : печать должна быть или нет ? т.к. в статье Вы послались на ст.42, но в ст.42 нет прямого такого указания.И в цитируемых Вами инструкциях -нет. Вот мы получили ответ - не на номерном бланке, без печати - на 2- страницах . Разве мы можем надеяться что они не откажутся, что это 2 страницы их текста (подпись только на 2-й странице). Как быть на практике ?

Ответить
  • Андрей
10.04.13 09:25

печать на ответах не ставится. кто получал ответы, тот знает...

Ответить
  • Александра
10.04.13 12:03

Для ДЕЙСТВИТЕЛЬНОСТИ Я человек, который дал уже сотни налоговых консультаций, поэтому поверьте моему опыту. Ни одно письмо-ответ, ни одна "налоговая консультция" НЕ МОЖЕТ БЫТЬ дана на бланке без его номера!!! Рекомендую обратиться в свою ГНИ и задать им вопрос о том, каким образом они дали Вам ДОКУМЕНТ на бланке, в котором слева внизу нет его номера! Для меня - "уму не постижимо" как такое вообще могло произойти!

Ответить
  • Александра
10.04.13 12:37

Статья понравилась. Есть в ней очень важные выводы. Особенно понравился один вывод, на который не все обратили внимание. Речь идет о том, что в Налоговом кодексе ОТСУТСТВУЕТ упоминание о том, что какое-либо налоговое разъяснение имеет приоритет! В отличие от Закона № 2181 в Налоговом кодексе нет положения о том, что налоговое разъяснение вышестоящего налогового органа имеет приоритет над налоговым разъяснением нижестоящего налогового органа! У меня, например, уже есть случай, когда от имени нашей ГНИ мы подготовили ответ, который идет вразрез в обощающим налоговым разъяснением. Если спросите о причине, то отвечу - у нас, например, прокуратура нашего района в прошлом году потребовала дать им все наши налоговые разъяснения для проверки, а они умею читать законодательство. Так как определенные моменты обобщающего налогового разъяснения ПРОТИВОРЕЧИЛИ Налоговому кодексу, то мы приняли решение, что не пойдем на НАРУШЕНИЕ положений Налогового кодекса. Есть и еще один случай. К нам обратились за получением налогового разъяснения. Так как меня "мурыжил" тот ответ, который у меня получался, то я позвонила в вышестоящую ГНС узнать, а не было ли у них подобных запросов. Оказалось, что как раз в эти дни они отправляли налоговое разъяснение на аналогичный запрос. Нам скинули это налоговое разъяснение. Поизучав их ответ, проанализировав каждую деталь, мы все же дали противоположный ответ (отрицательный). При этом при передаче налогового разъяснения я честно сказала руководству предприятия, что, если они обратятся наверх, то получат положительный ответ, мы же, являясь "буквоедами" видим лишь отрицательный ответ, который вытекает из положений Налогового кодекса Украины и другого законодательства, связанного с той деятельностью, о которой нас спрашивали. Кстати, объяснила им, что исходя из положениям Налогового кодекса Украины они будут освобождены от ответственности, если воспользуются налоговым разъяснением вышестоящей ГНС, но предупредила, что налог мы им всеравно при проверке НАЧИСЛИМ, так как налоговое разъяснение у нас дополнительно визируется (кроме руководства налоговой) еще начальниками ТРЕХ управлений (отделов) - среди которых начальники аудита, юротдела, "камералки", так, что это ОБЩАЯ позиция инспекции. P.S. Проверив сотни налоговых разъяснений, данных нашей инспекцией, прокуратура не выявила ни одного нарушения. Это, так, к слову...

Ответить
  • Александра
10.04.13 12:45

для СЕВЫ: Вам тогда придется привлекать 5 человек: один готовит, руководитель или его зам. подписывает и начальники 3 управлений(отделов) визируют налоговое разъяснение на втором экземпляре (есть у нашей системе внутренний документ, который это предусматривает).

Ответить
  • Александра
10.04.13 12:52

для Марины: Если Вы попросили дать налоговое разъяснение, то отсутствие ответа - прямое НАРУШЕНИЕ. У Вас есть возможность пожаловаться по телефону на "Пульс". Но для начала перезвоните в канцелярию, узнайте исполнителя запроса, выясните у него причину отсутствия ответа. Бывают случаи, когда тот, кто делал запрос, не находится по юрадресу и тогда письмо к нему просто не доходит (возвращается в инспекцию). У нас бывали такие случаи, тогда мы письмо с отмеченными почтой конвертами подшивали в дело. Если те, кто делал запрос, обращались к нам, то мы его потом их вручали.

Ответить
  • Александра
10.04.13 12:56

для 123: Согласно нашей инструкции по делопроизводству мы не имеем права ставить внизу фамилию и телефон исполнителя. "Координаты" исполнителя предусмотрено ставить лишь для переписки с ГОСОРГАНАМИ. Вот на письмах, например, в РДА или в вышестоящую ГНС мы ставим фамилию и телефон.

Ответить
  • Александра
10.04.13 13:10

Скопировала статью. Завтра передам нашим юристам - им пригодится. Честно скажу - не знала, что налоговые разъяснения НЕЛЬЗЯ оспорить в суде. Для меня это - открытие! Имею в виду фразу: "Таким чином, суд дійшов висновку, що індивідуальну консультацію не можна оскаржити, бо вона не є юридичним документом." Хотя возможно, что у меня просто не хватает юридических знаний...

Ответить
  • 123
10.04.13 23:44

Спасибо Александре за коммент - доступно, аргументированно, без предвзятости и амбиций. Вы, часом, не из нашей ли ГНИ (Краматорск)?

Ответить
  • ДЕЙСТВИТЕЛЬНОСТЬ
10.04.13 23:57

СПАСИБО !!! - Александре. Кстати , все же налоговые разъяснения можно оспорить в суде, найду где это указано отпишу. И даже такие случаи были на практике - были публикации (уже с учетом НКУ). Тут автор статьи, кажется, ошибся. На счет номера - яправильно Вас поняла : должен быть номер и дата исходящие и еще плюс ответ на "номерном" бланке (печатным способо нанесен номер должен быть на лист на котором печатаю ответ) ? Еще раз СПАСИБО!

Ответить
  • Александра
11.04.13 00:45

для 123: Нет, я из столицы.

Ответить
  • Александра
11.04.13 00:56

для Действительности: Да, Вы правильно поняли. Мы так его и называем - номерной бланк. Когда его нам выдают, то ВНИЗУ слева стоит уже его номер (как бланка). Этот номер лично у нас стоих "боком" (снизу вверх в левом нижнем углу). А когда нами подготовлен ответ и подписан руководством, то ВВЕРХУ уже присваивается номер и дата ПИСЬМА-ОТВЕТА.

Ответить
  • Этна
11.04.13 02:01

ой, от этих разъяснений персональных никакого толку. написала запрос, в котором подразумевался ответ: "да, можно" или " нет, нельзя". Хренасе!!!!! Ответ был в стиле: в огороде бузина в киеве дядька. так и хочется послать их нецензурно в анальное отверстие. никакого толку нет!!!!!

Ответить
  • Андрей
11.04.13 02:09

Для Этны: вот это правильно!!! так в большинстве случаев и бывает!!! Для Александры: мотайте на ус!!!

Ответить
  • "Интерактивная бухгалтерия" ответ ДЕЙСТВИТЕЛЬНОСТИ
11.04.13 06:46

Относительно нумерации бланка письма. Если письмо приходит на бланке, то бланк обязательно должен быть номерной (п. 10.3 Типовой инструкции № 315). Но исходя из пп. 2.1.7.8 той же Типовой инструкции № 315 письмо может быть оформлено и не на бланке, а с угловым штампом. В таком случае номера бланка не будет. Относительно печати. В пп. 2.3.19. Типовой инструкции № 315 написано, что документы, которые удостоверяют права граждан или юридических лиц должны быть с печатью. Автор считает, что налоговая консультация и есть таким документом, поскольку в НКУ его прировняли к правовому акту индивидуального действия. Почему налоговики не ставят там печать? Да потому, что отдельного документа «индивидуальная налоговая консультация» в инструкции по делопроизводству - нет. Вот его и оформляют как письмо, а на письмах печать не ставят. Но они при этом забывают, что индивидуальная консультация больше чем письмо. Почему никто не спорит с этим и не требует печати? Возможно потому, что этот документ не обязателен к исполнению, а потому причин спорить относительно формальностей никто не хочет. Налоговики же уверены, что печати быть не должно и не будут признавать свою же консультацию недействительной. Как будут суды относится к наличию печати? Как указал автор, позиция судов неоднозначна. Скорее всего, те, которые признают этот документ правовым актом, будут обращать на это внимание. Для судов, которые считают, что индивидуальную консультацию обжаловать нельзя, формальное оформление вообще не принципиально.

Ответить
  • Александра
11.04.13 14:25

Для Андрея: Да я уже 25 лет мотаю на ус...)))) Это то количество лет, в течение которых я ДАЮ ОТВЕТЫ на запросы налогоплательщиков. Поэтому можете мне поверить, что.... "на ус намотано много"...)))

Ответить
  • Андрей
12.04.13 00:03

Для Александры: ОТПИСКИ вы (налоговики) научились хорошо писать, я не спорю :)

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям