Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.04.13
1235 9 Печатать

Памятка работодателю от ГНСУ

   Обов’язки роботодавців
   
   Трудові відносини всіх працівників в Україні регулює Кодекс законів про працю України (далі КЗПУ).
   
   Основними трудовими правами працівників є одержання роботи з оплатою праці не нижче встановленого державою мінімального розміру, включаючи право на вільний вибір професії, роду занять і роботи (ст.2 КЗПУ).
   
   Мінімальна заробітна плата (з 01.01.2013 по 30.11.2013 – 1147 грн., з 01.12.2013 – 31.12.2013 – 1218 грн. (Закон України № 5515-VI від 06.12.2012р.)) - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт).
   
   До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати.
   
   Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб.
   
   Середня номінальна заробітна плата по м. Києву відповідно офіційних даних Головного управління статистики у м.Києві у 2012р. – 4611грн., 2013р.- 4625грн.
   
   Заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата (ст. 115 КЗПУ).
   
   Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.
   
   Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу. Трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказу чи розпорядження не було видано, але працівника фактично було допущено до роботи (ст.21, ст.24 КЗПУ).
   
   Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів. Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п'яти днів після прийняття на роботу (ст.48 КЗПУ)
   
   НЕОБХІДНО ПАМ’ЯТАТИ
   
   За грубе порушення законодавства про працю, угоди про працю та невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат відповідальність передбачена статтями 172, 173, 175 Кримінального Кодексу України.
По материалам ДПСУ в м. Києві
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лана
16.04.13 22:43

Мы это лучше вас знаем... Памятку они состряпали... Лучше бы проблемные вопросы толкования статей налогового кодекса разъясняли.

Ответить
  • agony
16.04.13 23:37

думаю это они памятку для себя любимых состряпали, а то что не спроси ничего не знают

Ответить
  • Елена
16.04.13 23:47

Когда закончится этот беспредел! Женщинам до 60- решили и рука не дрогнула, а принять меры за конвертную зарплату- слабо!!!!!!!!! А мы все терпим и терпим.Согласна- памятка для них.

Ответить
  • Анеле
16.04.13 23:48

не мешало бы составителям в третьем абзаце данного "творения" подчеркнуть также слова "за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт)", причем двумя линиями! А то подчеркивают они ! И совместителей для них не существует, и неполного рабочего дня!

Ответить
  • Аноним
17.04.13 00:29

скоро и до неполного рабочего времени доберутся..)

Ответить
  • Джаконда
17.04.13 01:33

да действительно до 60 лет пенсии смогли женщинам добавить , а конверты убрать слабо , не умеете спрсите у простых граждан как это делать , Тигипко реформатор хренов , что он незнает что конверты в основном на предприятии , ничего не делают потому что сами выплачивают в конвертах , а люди бедные наши , на колени поставлены как в отпуск идти или на расчет никто не знает как заплатят , и еще говорят в советские времена было хуже , в отпуск по путевкам ездили , за отпускные , а сейчас ,,, молодежи негде работать а бабушки в 60 лет должны на комп. работать , Ни Белорусь ни Россия не добавили пенс. возраст ,,,, и опозиция не хватило у них 6 голосов , так а где вы былт , когда принимался самый важный вопрос.???

Ответить
  • Джаконда
17.04.13 03:05

И сегодня читали наверное уже за отмену пенсионной реформі не хватило 3-х голосов , просто издеваются и все , снова кто-то куда-то уехал , а эти идиоты что не голосуют за отмену , чтобы работали на ставку 1147 ...грн.

Ответить
  • Алиса
18.04.13 10:29

Россия на подходе-у них тоже идет обсуждение о добавлении пенсионного возраста.

Ответить
  • Марго
19.04.13 02:47

Они как баба Яга в мультике "Ая против!!!"

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям