Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.05.13
1627 9 Печатать

Облагается ли НДФЛ стоимость переданной физлицам рекламной продукции?

   Підприємством було проведено рекламну акцію, під час якої було закуплено та роздано покупцям рекламну продукцію. На цій продукції була розміщена інформація про підприємство, його координати та про товари, які реалізує підприємство. Факт отримання рекламної продукції покупцями підтверджений товарно-транспортними накладними і вантажно-транспортними деклараціями від перевізників. Частина покупців підприємства – це фізичні особи, які не є платниками податку на прибуток (в тому числі приватні підприємці). Дохід (з метою ПДФО) можна персоніфікувати по фізичним особам, яким були відправлені рекламні товари, але вартість розданих товарів кожній фізичній особі не перевищує 50 % від суми мінімальної заробітної плати на 01.01.2013 р. – 573,50 грн.
   
   Чи необхідно в податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку за I квартал 2013 р. відображати вартість рекламної продукції, переданої фізичним особам? Якщо так, то з яким кодом ознаки доходу?

   
   
   Відповідно до пп. 14.1.56 ПКУ доходом платника податку є загальна сума доходу від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі у виключній (морській) економічній зоні, так і за їх межами.
   
   З точки зору ПКУ подарунки класифікуються як додаткове благо відповідно до пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку. Якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ (тобто із застосування «натурального» коефіцієнта). Ставка оподаткування – 15 % (17 %).
   
   Враховуючи те, що під час проведення рекламної акції здійснюється розповсюдження рекламного товару, а споживачами реклами є визначене коло платників податку (ідентифіковане), то вартість такого товару розглядається як дохід фізичних осіб – споживачів таких рекламних заходів та, відповідно, є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.
   
   Водночас, пп. 165.1.39 ПКУ встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків, якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, тобто у 2013 році – 573,50 грн., за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. Тобто за таких умов об’єкт оподаткування ПДФО відсутній.
   
   Відповідно до пп. «б» п. 176.2 та пп. 49.18.2 ПКУ особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, до органу державної податкової служби за місцем свого розташування.
   
   Тобто у разі нарахування (виплати) доходів податковий агент повинен відобразити в податковому розрахунку такі виплачені доходи на користь всіх платників податків, в тому числі виплачені на користь осіб, що отримали дарунки.
   
   Вартість таких дарунків відображається у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за ознакою доходу «160».
   
   
   
   Ольга Пономаренко
   ТОВ АФ «Профі-Аудит»
   
   Дата підготовки 07.05.2013
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бегемот
22.05.13 00:48

Когда-то была консультация ГНИ о том , что листовки, прайсы и т.п. печатная продукция - носитель информации, не попадает под определение товара для этих целей , т.к. не может быть как-то использована ( или что-то в этом духе) .

Ответить
  • Лена
22.05.13 01:01

Да, а если презентом стали ручки, кружки, брелки, подставки под горячее и т.д. вы же видите здесь рекламная продукция роздана конкретному клиенту компании, что подтверждается ТТН. Мое мнение такое, автор статьи все правильно написал, но сколько головняка после такой акции получит бухгалтер составляя 1ДФ??!!!

Ответить
  • Оксана
22.05.13 01:56

Только осталось выбить у покупателей ИНН...

Ответить
  • Серж
22.05.13 02:15

А потом ГНИ сверят годовую декларацию физлица на предмет вписал он эти блага себе как доход или можна штрафонуть...

Ответить
  • ната
22.05.13 03:13

Я так поняла,что НДФЛ не начисляют по ст 165.1.39, но в 1дф надо отражать, но каким образом. Нафик мне, как обычному физлицу ваш рекламный падорок , если я должна предоставить ИНН неизвестно кому.

Ответить
  • Вера
22.05.13 03:33

Поднятый вопрос напомнил мне трагикомическую ситуацию, когда представители госадминистрации покупали поздравительные открытки ветеранам к 9 мая и просили у продавца скидку 15%. тогда, мол, они (представители) скинутся и купят эти открытки "за свои". А иначе их придется приходовать, списывать, а при поздравлении просить у каждого ветерана ИНН, чтобы удержать 15% и внести в 1ДФ. Продавец сделал скидку, в память о ветеранах.

Ответить
  • Лана
22.05.13 03:33

Суть консультации в том, что данные доходы персонифицированы документально у предприятия-дарителя. Если сделать приказ, о том что например листовки пачками раскладываются в магазинах, аптеках и т.д. и их может взять кто угодно, т.е. доход не персонифицирован, то в этом случае НДФЛ нет. Или например ручки, буклеты раздают на улице всем подряд - доход не персонифицировано - НДФЛ нет.

Ответить
  • Оксана
22.05.13 03:47

Так, и написали бы в очередной раз, что, бухгалтера не персонифицируйте доход!

Ответить
  • Нита
22.05.13 07:07

Представляю сколько радости доставят такие подарки когда с налоговой пойдут придирки по поводу не доплаты по НДФЛ

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям