Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.05.13
1193 5 Печатать

Внесение налоговиками изменений в информационные базы на основании выводов акта по результатам встречной сверки - неправомерное

   Ухвала ВАСУ від 13.02.2013 №К/9991/74156/12
   
   Суди першої та апеляційної інстанцій визнали незаконними дії податкового органу щодо внесення змін до автоматизованої системи на підставі акта про неможливість проведення зустрічної звірки суб’єкта господарювання щодо підтвердження господарських відносин із контрагентами, їх реальності та повноти відображення в обліку.
   
   Судові висновки грунтувались на тому, що процес зіставлення даних податкової звітності з ПДВ у розрізі контрагентів є формальним рівнем податкового контролю. На цій стадії податковий орган фактично порівнює задекларовані контрагентами кореспондуючі суми податкових зобов’язань та податкового кредиту з метою оперативного виявлення платників, що підлягають документальній перевірці.
   
   Однак дотримання платником вимог податкового законодавства та правильність відображення ним в обліку проведених господарських операцій досліджуються податковим органом лише під час проведення податкової перевірки платника з дослідженням фінансово-господарських документів, пов’язаних з нарахуванням і сплатою податку.
   
   Сама по собі здійснена податківцями кваліфікація операцій за відсутності відмінності між задекларованими показниками податкової звітності контрагентів не може слугувати підставою для внесення змін до Системи автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів.
   
   Крім цього, суди звернули увагу на наявність у податковому праві критерію добросовісності платника, який передбачає законність дій платника у сфері податкових правовідносин (у т. ч. і щодо формування даних податкового обліку), доки це не спростовано у встановленому Податковим кодексом України (ПК) порядку. Це також виключає можливість застосування до платника негативних правових наслідків (зокрема, у вигляді вилучення з електронної бази даних задекларованих ним показників) до моменту донарахування платникові податкового зобов’язання в порядку статті 54 ПК та його узгодження.
По материалам Головбух24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • IN_NOCHKA
29.05.13 01:14

Хто саме вилучив дані з системи??? Податковий орган - це просто назва організацї. А вилучення зробила конкретна особа. Чому у цієї особи не спитали на підставі чого вона це зробила???? І статтю ККУ "Підробка документів", "Перевищення службових повноважень" ніхто не відміняв. Потрібно вже в заявах писати - не просто відновити данні, а знайти винних і покарати

Ответить
  • Dominion
29.05.13 01:57

Тому, що встановити конкретну особу - неможливо

Ответить
  • Аноним
29.05.13 02:15

можливо, було б бажання..... заяву на керівника податкового органу, а він вже швидко знайде виконавця...... ПОКАРАТИ КЕРІВНИКА І ВИКОНАВЦЯ !

Ответить
  • Лукерья
30.05.13 02:37

Так это под руководством керевника и было сделано!

Ответить
  • согласна
30.05.13 06:01

вот именно, у них в программе видно, кто вошел и под чьим именем сделал корректировку. раз накажут, два накажут, на третий уже сам рядовой инспектор откажется исполнять приказ руководства. а то как на бухгалтера уголовные дела открывать так они могут, а как там разобраться - то непонятно!!!!

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям