Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.05.13
1519 3 Печатать

Оборотный аванс под необоротное строительство

   В листі Мінфіну від 29.04.2013 № 31-08410-07-29/13727 дано відповідь на питання про те, чи є необоротним активом аванс, перерахований підряднику, що виконує роботи з капітального будівництва об’єкту, який планується використовувати в якості основних засобів.
   
   В зазначеному листі вказано, що коли завершення розрахунків за договором з підрядником планується протягом 12 місяців здати балансу, то такий аванс слід наводити в рядку 1130 балансу.
   
   Таким чином наковці з Мінфіну вважають, що аванс під капітальне будівництво може за певних обставин бути оборотним активом. Навіть якщо будується об’єкт основних засобів.
   
   Подивимось на визначення оборотних активів з п. 3 НПСБО 1:
   
   «оборотні активи – гроші та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу».
   
   Задамо собі питання: коли буде реалізовано (спожито) підприємством ті вигоди, які втілені в коштах, перерахованих підряднику у вигляді авансу?
   
   Відповідь надзвичайно проста: після того, коли побудований основний засіб почне експлуатуватися. Амортизація цього активу і буде виражати споживання економічного потенціалу капітального авансу.
   
   Таким чином, висновок науковців з Мінфіну є помилковим. Якщо призначення авансу полягає в спорудженні необоротного активу, то аванс є необоротним.
   
   Про це йдеться в кожному серйозному підручнику з бухобліку для початківців.
   
   В усіх розвинених системах стандартизації капітальні аванси розглядаються виключно як необоротний актив. Дуже часто вони наводяться в балансах за тими ж статтями, що і основні засоби.
   
   Як бачимо, в цьому питанні Мінфін прагне мати свою національну особливість, та відрізнятися від нормальних країн з нормальними обліковими стандартами.
   
   «У савецкіх собствєнная гордость».
По материалам gaap.in.ua
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Роман
30.05.13 01:32

Дело в том, что аванс может быть возвращен. И тогда он точно будет оборотный. Поэтому... не все так однозначно, как утверждается автором статьи.

Ответить
  • Влад
30.05.13 01:45

не согласен: подрядчик уже "ведет работы". а не "будет вести". поэтому как он вернет аванс?

Ответить
  • мартын боруля
30.05.13 08:08

так раньше и у нас так ьбыло. авансы под капстроительство на 15-м счете отражались. При Пархоменко. А потом в минфин пришли эти выпердыши "данецкой эканамическай школы", и все поменяли. дебилы.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям