Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.06.13
2048 2 Печатать

Облагается ли акцизным налогом индоссамент векселя?

   Чи обкладається акцизним податком індосамент векселя?
   

   У зв’язку із впровадженням особливого податку на операції з відчуження цінних паперів на практиці виникло питання щодо необхідності його утримання у випадку передачі в розрахунок за отримані товари або послуги векселя, виданого третьою особою.
   
   Податкові органи поки що не дають роз’яснень з цього приводу, а тому спробуємо проаналізувати відповідні норми ПКУ.
   
   Згідно з пп. 212.1.9 ПКУ платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами є фізична або юридична особа – резидент або нерезидент (в тому числі їх відокремлені підрозділи), які проводять операції з деривативами або з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, крім випадків, передбачених п. 213.2 цього Кодексу.
   
   Підпунктом 212.3.3 ПКУ встановлено, що визначені в пп. 212.1.9 особи не підлягають реєстрації як платники податку.
   
   Об’єктом оподаткування, відповідно до пп. 213.1.7 ПКУ, є операції з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, де відбувається перехід права власності на цінні папери, та операції з деривативами, крім операцій, що здійснюються на міжбанківському ринку деривативів.
   
   По-перше, вексель є цінним папером відповідно до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV.
   
   По-друге, в результаті переходу векселя від одного держателя до іншого хоч і не відбувається його продаж, але факт відчуження (зміни власника) все ж таки має місце.
   
   Тобто особа, яка здійснює передачу векселя, потрапляє в коло платників особливого податку, а сама операція – під об’єкт оподаткування.
   
   Відповідно до пп. 213.2.4 ПКУ не підлягають оподаткуванню операції за участю векселедавця, заставодавця та іншої особи, що видала ордерний або борговий цінний папір, з видачі та погашення цих цінних паперів.
   
   Враховуючи те, що в нашому випадку вексель виданий третьою особою, а його передача відбувається від одного держателя до іншого, під виключення пп. 213.2.4 ПКУ така операція не потрапляє.
   
   Базою оподаткування особливим податком на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами, відповідно до п. 214.8 ПКУ, є договірна вартість цінних паперів або деривативів, визначена у первинних бухгалтерських документах за будь-якою операцією з продажу, обміну або інших способів їх відчуження.
   
   В ситуації, що розглядається, це повинно означати, що базою оподаткування буде вартість товарів/послуг, в розрахунок за які передано вексель, а не номінал векселя.
   
   Ставки податку за операціями з відчуження цінних паперів та операціями з деривативами встановлені ст. 2151 ПКУ. Зокрема відповідно до пп. 2151.1.4 для операцій з продажу цінних паперів поза фондовою біржею, що не перебувають у біржовому реєстрі, ставка податку становить 1,5 відсотка від суми операції.
   
   Хоча формально можна говорити про те, що ставка податку застосовується лише до операцій з продажу, але на практиці, скоріш за все, її необхідно буде застосовувати до будь-якого виду відчуження цінних паперів.
   
   Датою виникнення податкових зобов'язань, згідно з п. 216.7 ПКУ, є дата отримання доходу відповідно до п. 219.2 цього Кодексу.
   
   Необхідно підкреслити, що фактично при передачі векселя в розрахунок за товари/послуги відбувається погашення заборгованості, а не отримання доходу. Однак, найвірогідніше, податківці трактуватимуть таку операцію як бартерну (обмін товару/послуги на вексель третьої особи) і наполягатимуть, що дохід від передачі векселя все ж таки виникає.
   
   Відповідно до п. 219.2 ПКУ суми податку перераховуються до бюджету податковим агентом протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації за податковий період, що дорівнює кварталу.
   
   Податковим агентом за біржовими та позабіржовими операціями, визначеними в пп. 213.1.7 ПКУ, є відповідний торгівець цінними паперами (ліцензіат), включаючи банк, який здійснює такі операції на підставі договору та зобов'язаний нараховувати, утримувати та сплачувати акцизний податок до бюджету від імені та за рахунок особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм у порядку, передбаченому цим Кодексом.
   
   Податковим агентом при здійсненні операцій розміщення, погашення, викупу, повторного продажу цінних паперів інститутів спільного інвестування відкритого типу є їх емітент.
   
   Як бачимо, обов’язок щодо утримання та сплати податку, а такожы подання звітності, покладено на податкового агента. Враховуючи те, що операція з індосаменту векселя не потребує залучення торговця цінними паперами, питання сплати податку та подання звітності в цьому випадку залишається відкритим.
   
   Цікава ситуація склалась і з самою звітністю з особливого податку. Міндоходів розроблено проект наказу «Про затвердження Декларації з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами, Порядку заповнення та подання Декларації з особливого податку на операції з відчуження цінними паперами та операцій з деривативами». Однак ані форма декларації, ані порядок її заповнення станом на дату підготовки цієї консультації офіційно не затверджені.
   
   Ознайомившись з проектом наказу та запропонованою формою декларації, стає зрозуміло, що у разі здійснення операцій без участі торговця цінними паперами, податковий орган хоче покласти обов’язок з подання декларації та перерахування податку до бюджету на платників, які здійснюють такі операції. Так, в п. 2 проекту Порядку заповнення та подання Декларації передбачено, що декларація з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами складається та подається податковим агентом, а у разі його відсутності з підстав, визначених законодавством, фізичною або юридичною особою – резидентом (у тому числі їх відокремленими підрозділами), які проводять операції з деривативами або з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів (далі – платник).
   
   З норм проекту Порядку випливає і те, що сплачувати податок до бюджету в такому випадку також буде особа, яка проводить такі операції, адже в п. 8 Порядку вказано, що платник зобов'язаний сплатити суму податкового зобов'язання, самостійно визначену ним у Декларації, протягом строків, встановлених Кодексом.
   
   З вищевикладеного можна дійти висновку, що операція з індосаменту векселя, імовірно, буде об’єктом оподаткування особливим податком, а обов’язки з подання звітності та сплати податку в такому разі будуть покладені на індосанта.
   
   А поки що залишається чекати на роз’яснення спірних питань з боку ДПСУ або на внесення змін до ПКУ.
   
   Сергій Кучеренко
   аудитор
   АГ "Гарантия-Аудит"

   
   Дата підготовки 28.05.2013
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Аноним
10.06.13 10:18

Больше двух месяцев пытаемся получить ответ на указанный вопрос, правда в телефонном режиме - разговор немого с глухим. Очередная недоделанная норма.

Ответить
  • igorblin1
11.06.13 09:08

Хреново со всех сторон. За статью спасибо!

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям