Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.06.13
921 28 Печатать

Новая идеология налога на прибыль

   Можливо вже наступного року базою оподаткування податком на прибуток буде фінансовий результат, визначений за правилами бухгалтерського обліку, змінений на суму податкових коригувань. Нову редакцію розділу III «Податок на прибуток підприємств» Податкового кодексу України запропоновано Міністерством доходів і зборів України.
   
   Проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» було присвячено круглий стіл, який відбувся 12 червня 2013 р. в Асоціації платників податків України В обговоренні взяли участь начальник управління Департаменту координації нормотворчої та методологічної роботи з питань оподаткування Міністерства доходів і зборів України Олексій Задорожний, начальник управління Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України Олег Канцуров, а також заступник директора Департаменту бухгалтерського обліку Національного банку України Ганна Жигайло.
   
   За словами Олексія Задорожного, текст розділу III Податкового кодексу значно спрощено и скорочено приблизно на 30%. З документу прибрали класифікації податкових доходів та витрат. Замість них планується надати список податкових коригувань, які необхідно буде застосовувати до фінансового результату, визначено у фінансовій звітності підприємства.
   
   Звісно, зазнає змін також і звітність з податку на прибуток. Проект нової форми декларації також уже розроблений міністерством.
   
   Учасників груглого столу, зокрема, хвилювали питання застосування правил бухгалтерського обліку – МСФЗ для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, надання права працівникам органів доходів і зборів перевіряти правильність ведення бухгалтерського обліку та визначати фінансовий результат до оподаткування, використання в обліку первинних документів, порядок застосування штрафних санкцій.
   
   Під час круглого столу були надані практичні поради розробникам щодо уточнення окремих норм, які припускають неоднозначне тлумачення. Висловлено думку щодо необхідності запровадження перехідного періоду без застосування штрафних санкцій до платників податку на прибуток після набуття чинності законопроекту.
   
   Законопроект зараз подано на узгодження до Кабінету Міністрів України, його прийняття планується у вересні–жовтні цього року, а набрання чинності — з 1 січня 2014 року.
По материалам Податкова правда
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Аноним
25.06.13 07:31

Задолбали! Можно подумать от того что примут новую форму декларации что-то измениться!!!!!

Ответить
  • Аноним
25.06.13 07:46

ну может с налоговыми нагрузками их попустит.... а то при милионных оборотах не очень то выполнишь их 1%

Ответить
  • Не верю...
25.06.13 08:11

А свое тайное письмо с суммами доначислений от оборота корректировать будут? А то так просто: Нас уволят, если мы не доначислим 500 тыс грн. А если акт не подпишите: счет закроем, помещения опечатаем... ОПГ!

Ответить
  • Александра
25.06.13 08:27

Для "Не верю..." Нет, явно не отменят. Все закладывается еще в тот момент, когда создают БЮДЖЕТ на очередной год. Когда создается бюджет, то планируют разные там расходы, уже под них "придумывают" различные доходы. Сумму, которую запланировали, типа, надо набрать любыми методами. Называется - выполнение бюджета. Вот на этом этапе перед Кабмином и ставят ПЛАН. Ну а он, естественно, "перенаправляет" его налоговикам и таможенникам. И никого не волнует, что производство не увеличивается. Раз запланировали - давай. Из-за такой ситуации налоговые органы "наверху" и придумали когда-то - "налоговую нагрузку". Обратите внимание на то, как отчитывается Кабмин о проделанной работе, особенно, когда новый состав отработал только первые 100 дней. Главным показателем является - наполнение бюджета. Обратите внимание на то, как отчитывается каждый раз новое руководство налоговой - выполнение бюджета. И до тех пор, пока ЭТО будет главным показателем отчета руководителей такого уровня, "налоговую нагрузку" не отменят.

Ответить
  • СветлаЯ
25.06.13 08:59

Какие уж улучшения для нас-Бухгалтеров можно еще придумать?Ан нет, все возвращается на круги своя: остатки ТМЦ и готовой продукции ведь взаимосвязаны в расчете бухгалтерской прибыли,а в налоговом учете-не участвуют.Налоги -то в казну не добирают,а жалко ведь только себя,а не нас...А тут все подтянут к прибыли по бухгалтерскому учету и все? Чего нам еще ждать....

Ответить
  • Леночка-припевочка
25.06.13 09:22

Александра, +1

Ответить
  • Большенемогу
25.06.13 09:31

Это уже было при Кучме. Считали прибыль по балансу, только расходы, которые нельзя было относить на затраты отправляли за счет прибыли. И опять же нереальная картина финансово-хозяйственной деятельности предприятия была...

Ответить
  • Эн
25.06.13 09:54

Ну и в чем разница, не вносить в расходы или корректировать приложениями то, что не относится к налоговым расходам???????

Ответить
  • Стешка
25.06.13 10:02

По балансу - убыток. Налоговая требует 1% нагрузки. Так что теперь и баланс под их прихоть править?

Ответить
  • Аноним
25.06.13 10:50

Стешка пусть писменно потребуют -- были такие лохи-мытари и уже такие там не работают.

Ответить
  • IN_NOCHKA
25.06.13 11:01

Почитайте попередню тему про закриття діяльності підприємства. Все робиться в один день. Щоб не гавкали. Єдине що ще можна зробити це кровосісей на вила. Іншого виходу не має

Ответить
  • Аноним
25.06.13 11:05

IN_NOCHKA если про закрытие -- это лучше чем сейчас, т.к. есть аппеляция и касация + доводы д.б. весомые у инспекторов, чем сейчас *пришел-увидел-победил*.

Ответить
25.06.13 11:10

Когда я читаю про улучшение законов и уменьшение ставок - начинаю дергаться их улучшения всегда ч/з седалище. Только привыкнешь к правилам дурдома- а их улучшили/изменили Тем более что они своих же законов не выполняют

Ответить
  • IN_NOCHKA
25.06.13 11:31

если про закрытие -- это лучше чем сейчас, т.к. есть аппеляция и касация + доводы д.б. весомые у инспекторов, чем сейчас *пришел-увидел-победил*.___________Ви на жартуєте?????????? Ситуація1. Приходить інспектор на перевірку. Щось знайшов/не знайшов починаєте домовлятись про штрафи. Зараз ви його можете послати куди захочете. Так буде теж тягомотина, бо інспектори дуже чутливі коли посилають. А з прийняттям закону, інспектор каже у мене план по вашому підприємству 100 т. грн Ви на диби "звідки у нас такі гроші???" а він за документи і в суд за пришвидшеною процедурою призупиняє діяльність фірми. І як ви там писали " есть аппеляция и касация + доводы д.б. весомые у инспекторов, " Судіться хоч лопніть. Ситуація 2. Вамтелефонують і просять як завжди податки авансом. Ви "Ага, вже аж коліна позбивав так біг сплачувати". Через тиждень у вас перевірка , звісно внепланова. А далі сценарій № 1

Ответить
  • Аноним
25.06.13 11:37

IN_NOCHKA это не касается налоговиков, т.к. по закону из-за неоплаты налогов закрыть предприятие нельзя. Это пожарников, сэс и т.д. касается.

Ответить
  • IN_NOCHKA
25.06.13 12:01

А що фіктивність вже відмінили???

Ответить
  • Ларс
25.06.13 12:13

Слов нет, одни эмоции и междометия

Ответить
  • Астра ЛВШ
25.06.13 12:58

Опять кровати в публичном доме переставляют, креативщики хреновы. Ну почему в течение финансового года надо обязательно менять правила налогообложения?

Ответить
  • olga
25.06.13 13:23

Стешка и я так же думаю

Ответить
  • Наталия
25.06.13 13:23

астра- это я поняла нас ждет в 2014 году надо еще дожить

Ответить
  • 1111
25.06.13 13:30

Вот одна из "коригувань", которую они хотят принять. Кроме этого там есть еще некоторые "коригування", которые несут за собой полностью изменения в методологию бух.учета. Таким образом они хотят бухгалтерский учет применить к налоговому, но в итоге у нас будет бух.учет, налоговый учет и добавиться учет "податкових коригувань ". Стаття 142. Податкові коригування у вигляді сум амортизації. 142.1. Фінансовий результат збільшується на суму амортизації звітного періоду у частині, яка перевищує граничний рівень амортизації з метою оподаткування визначений відповідно до пункту142.2 цієї статті. 142.2. Граничний рівень амортизації з метою оподаткування за звітний період розраховується за формулою: ГРА=(БВпр х Н), де ГРА - сума граничного рівня амортизації з метою оподаткування; БВпр – балансова вартість на початок року основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів, довгострокових біологічних активів, інвестиційної нерухомості, яка обліковується за первісною вартістю (крім вартості невиробничих необоротних активів) визначена за правилами бухгалтерського обліку; Н – норма амортизації, у відсотках, яка визначається виходячи із значення коефіцієнта норми амортизації, який розраховується за формулою: Кна = БВанапр / БВпр, де Кна – коефіцієнт норми амортизації; БВанапр – балансова вартість активних необоротних активів на початок року таких груп основних засобів: машин та обладнання, транспортних засобів, інструменту, приладів та інвентарю (без урахування вартості об’єктів невиробничих основних засобів, таких груп основних засобів) визначена за правилами бухгалтерського обліку. При значенні коефіцієнта норми амортизації від 1 до 0,7 норма амортизації складає 20 відсотків, при значенні від 0,69 до 0,5 норма амортизації складає 15 відсотків, при значенні від 0,49 до 0,3 норма амортизації складає 10 відсотків, а при значенні менше 0,3 норма амортизації складає 7 відсотків. Перевищення суми амортизації звітного періоду над граничним рівнем амортизації з метою оподаткування визначеного відповідно до цього пункту враховується у наступних звітних періодах шляхом збільшення суми амортизації за звітний період із дотриманням обмежень щодо граничного рівня амортизації до повного погашення (врахування в складі витрат) в наступних звітних періодах. До БВпр включаються необоротні та нематеріальні активи у складі об'єктів, отриманих у концесію відповідно до Закону України «Про особливості передачі в оренду чи концесію об'єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності.

Ответить
  • Троцкий
25.06.13 13:40

Д*лб**бы никак не приведут украинскую бухгалтерскую корову к МыСыФыОтаке. И вправду потерять с дураком...

Ответить
  • *
25.06.13 15:17

Стешка 25.06.2013 11:02:45 По балансу - убыток. Налоговая требует 1% нагрузки. Так что теперь и баланс под их прихоть править? у вас наверняка есть и доходы!) только вы их не видите. Доходы есть у всех. Не все их видят

Ответить
  • Расистка
25.06.13 15:47

В Америке есть первый чернокожий президент, А У НАС - ПЕРВЫЙ ДОНЕЦКИЙ ПРОФФЕСОР и ему же подобные...

Ответить
  • Иннуша
25.06.13 16:48

А как быть з "Тимчасовою податковою різницею" по амортизации, которая пересчитывалась на 01.04.2011 в честь любимого налогового кодекса.

Ответить
  • Аноним
25.06.13 16:52

*Тимчасовою податковою різницею" по амортизации* что за зверь такой?)

Ответить
  • мартын боруля
25.06.13 20:23

неблагодарные! вам же жисть хотят облегчить. шоб же ж усё гармонизировано було. :) цэ ж методолгия! цельные ж институты с прохвэсарами стараюца ради вас любимых. ента ж скока диссертаций про таку расчудесную методологию будет защищено! наши науковцы упереди планеты усей. анекдот короче.

Ответить
  • Ф2
26.06.13 11:38

копец

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям