Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.06.13
1051 18 Печатать

Уголовная ответственность юридических лиц

   
Ященко В.Д.,
   юрист аудиторської компанії «Престиж-Аудит»
   www.buh-audit.com
   info@buh-audit.com
   044-229-10-51

   
   
Кримінальна відповідальність юридичних осіб

   
   Верховна Рада України 23 травня 2013 року ухвалила проект Закону України №2990 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України щодо відповідальності юридичних осіб)». Норми закону набудуть чинності 1 вересня 2014 року.
   
   Цей законопроект спрямований на забезпечення виконання рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO), Спеціального Комітету експертів Ради Європи з питань оцінки заходів боротьби з відмиванням коштів (MONEYVAL), а також на вирішення питань про реалізацію низки міжнародних договорів України в частині встановлення відповідальності юридичних осіб, тим самим парламент виконав план дій з візової лібералізації з ЄС в частині реформування антикорупційного законодавства.
   
   Цим законом дозволяється притягати юридичних осіб до відповідальності за тероризм, хабарництво, незаконне збагачення та зловживання впливом.
   
   Варто зазначити, що Кабінет Міністрів України чекає велика робота, оскільки на нього поклали обов’язок у шестимісячний термін привести діюче законодавство України з питань кримінальної відповідальності осіб у відповідність до цього Закону.
   
   Проте, тут і виникає перша проблема: Кабінет Міністрів України зобов’язали кардинально змінити основи Кримінального права України, які десятиліттями будувались нашими вченими та законодавцями. Якщо ми з Вами відкриємо статтю 18 діючого Кримінального кодексу України то побачимо, що суб’єктом злочину, тобто особою, що вчинила злочин може бути «фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого відповідно до цього Кодексу може наставати кримінальна відповідальність». Почнемо з того, що змінюється саме суб’єктний склад кримінального правопорушення.
   
   Чинне законодавство однією із головних ознак суб’єкта злочину визначає її осудність. В загальних рисах, осудною визнається особа, яка під час вчинення злочину могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними. Юридична особа виходячи зі своєї суті не може усвідомлювати свої дії та керувати ними, створення юридичної особи та її діяльність є наслідком певних дій фізичної особи або декількох фізичних осіб.
   
   Кабінет Міністрів України, змінивши поняття суб’єктів злочину, повинен перейти до зміни іншої не менш важливої базисної норми Кримінального права України, а саме, поняття злочину. Керуючись статтею 13 Кримінального кодексу України, злочином є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину. І кожного з нас повинне насторожити поняття винності діяння, адже що є виною? Виною є психічне ставлення особи до вчинюваної дії чи бездіяльності, передбаченої цим Кодексом, та її наслідків, виражене у формі умислу або необережності. Ми вважаємо за логічне те, що психічним ставленням до певних фактів може володіти лише фізична особа, юридична особа не має фізичних здібностей до цього.
   
   А вина виражається у формі умислів (прямий та непрямий умисел), що є дуже важливим питанням під час розслідування злочину, призначення покарання. Оскільки юридична особа не має вини, є неможливим визначення умислу, що не дозволить винести законне рішення, правильно провести розслідування. Та ж сама ситуація і з необережністю вчинення злочину, неможливо визначити випадки необережності.
   
   Тож підсумовуючи усе вищесказане, вважаємо за потрібне зазначити, що Кабінет Міністрів України та Верховну Раду України чекає кропітка праця у частині приведення чинного законодавства України у відповідність до вищезазначеного Закону. На нашу думку, таку роботу необхідно провести з максимальною ретельністю та обережністю, оскільки потрібно буде максимально уникнути можливих колізій, існування яких унеможливить законне регулювання кримінальних правовідносин за участю юридичних осіб.
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Аноним
26.06.13 07:53

Супер закон,,, теперь всех не разбираючись под одну гребенку..." Виновен Ты лишь в том , что хочеться мне кушать "-Басня

Ответить
  • Татьяша
26.06.13 08:33

Глазки скосили к переносице, слюнку пустили, короче под дауна закосили - и все, умысла нету.... Понятно, что незнание законов не освобождает от ответственности, но пусть умысел докажут сначала. А вообще лучше откровенным криминалом не заниматься. Видела я фирмочку, где по 300 -400 тысяч обналички закрывается актом "на информационные " или "консалтинговые услуги", причем акт - 1 ср, ребята даже не потрудились расписать какую-нибудь конкретику. Нужно быть камикадзе, чтоб пойти главбухом или директором на такую фирмешку

Ответить
  • НН
26.06.13 09:10

да не будет никто ничего доказывать, все равно все виноваты будем

Ответить
  • Людмила
26.06.13 10:01

ЗАКОНОПИСЦЫ ВСЕГДА ПРАВЫ....У нас простых и "смертных" выбора НЕТ...Надо соблюдать ЗАКОНЫ ииииии СПОКОЙНО СПАТЬ

Ответить
  • Аноним
26.06.13 10:11

с мертвой хваткой за горло и попробуй докажы что - Ты " без умысла" - еще один метод пополнения своего кармана и бюджета

Ответить
  • Аноним
26.06.13 10:21

как можно к уголовной отв. привлечь юрлицо? чушь. хоть б один пример был б .

Ответить
  • Не надеюсь...
26.06.13 11:05

Присудят к примеру 8 лет строгог режима юл лицу, а какая Ж сидеть будет? Устав запрячут за решетку в мужскую колонию, круглую печать к Юле подлечиться: устала, голова болит, резинка стерлась. Только так!

Ответить
  • IN_NOCHKA
26.06.13 14:32

А хто зараз по нікчемам і фіктивним договорам доводить "умысел". НІХТО!!!! І як до цього були винні так і зараз будемо винні. Це по-перше. А по-друге, законодавство потрібно привести у відповідність до 1.09.2014р . Як для нас це цілий рік - за який встигаємо зробити цілк купу роботи (змушені). А для них це всього лише рік, і ніхто нікому нічого не винен. Ну не встигнуть і що??????? когось покарають????? Не думаю

Ответить
  • Захаоха
26.06.13 14:36

Татьяна, 300-400 тыс обнала - не смешите мои тапки))))))) И бухгалтером работать там нормально - это же гос программа - нет сейчас таких "частников" как при ЮВТ - вероятность там "ответить перед законом" меньше чем в обычной фирме с оборотом 1 лям в месяц

Ответить
  • Елена
26.06.13 15:11

"..Цим законом дозволяється притягати юридичних осіб до відповідальності за тероризм, хабарництво, незаконне збагачення та зловживання впливом..."А как, например, можно юр.лицо обвинить во взяточничестве?

Ответить
  • Астра ЛВШ
26.06.13 16:47

Позабавила фраза: "Варто зазначити, що Кабінет Міністрів України чекає велика робота, оскільки на нього поклали обов’язок у шестимісячний термін привести діюче законодавство України з питань кримінальної відповідальності осіб у відповідність до цього Закону". Порядок составления налоговой накладной Минфин до сих пор не может привести в соответствие с законодательством. Будем надеяться, что эти "трудяги" из Кабмина действующее законодательство по уголовной ответственности никогда, никуда и ни к чему не приведут.

Ответить
  • Саша
26.06.13 17:32

Чинне законодавство однією із головних ознак суб’єкта злочину визначає її осудність. В загальних рисах, осудною визнається особа, яка під час вчинення злочину могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними. Юридична особа виходячи зі своєї суті не може усвідомлювати свої дії та керувати ними, створення юридичної особи та її діяльність є наслідком певних дій фізичної особи або декількох фізичних осіб.-------САМ ПОНЯЛ ЧТО СКАЗАЛ?????ПИПЕЦ-ДРУГИХ СЛОВ ПРОСТО НЕТ.Вдумайтесь в эти формулировки---могла усвидомливать,НО(следовательно) могла и НЕ усвидомливать,ну не при памяти я на тот момент был....и т.д...Короче опять--- что дышло,куда повернешь...

Ответить
  • ЛаЛа
27.06.13 08:50

Татьяна, я Вас умоляю! Всего лишь 300-400 тысяч в акте на информационные услуги? Вот именно там проверки проходятся нормально, уверяю Вас! Никакие "камикадзе" там не работают, а если фирмочку (а в большинстве случаев - фирма не одна, их много) покрывает какой-то ну чересчур баааааааальшой человек, то вообще работать можно легко и непринуждённо, уж поверьте!

Ответить
  • Ленка
27.06.13 08:55

Татьяна, Вы такую фирму всего лишь видели, а я на подобной фирме работала семь лет назад. Читать слово "камикадзе" по-меньшей мере было весело...

Ответить
  • жизнь прекрасна
27.06.13 16:16

Саше. Речь о том, что юридична особа не соответствует признакам субъекта злочину, именно потому что не в состоянии озознавать свои действия и управлять ими, ну нет у нее такого органа! осознавать может только человек. поэтому само словосочетание "уголовная ответственность юридического лица" представляется величайшим нонсенсом, бредом сумасшедшего. и это страшно - на основании этого бреда будут долго перелопачивать законы и чего наворотят еще неизвестно.

Ответить
  • жизнь прекрасна
27.06.13 16:19

ЛаЛа . точно так и есть, все зависит от контрагента (то бишь покровителя)

Ответить
  • жизнь прекрасна
27.06.13 16:53

а ведь минсдох - тоже юрлицо...и верховна рада тоже...

Ответить
  • да-да
29.06.13 23:05

да какое ж юрлицо, это держморды

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям