Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.06.13
1932 2 Печатать

Налогообложение НДФЛ суммы полученной по предварительному договору купли-продажи недвижимости

   
Аудиторська компанія «Престиж-Аудит»
   044-229-10-51
   www.buh-audit.com
   info@buh-audit.com

   
   На днях к нам поступил следующий вопрос:
   
   «Добрый день.
   Большая просьба, подскажите будет ли считаться доходом физ. лица (резидента)в 2013 году, сумма полученная по предварительному договору купли-продажи недвижимости, заключенного в 2013 году. Основной договор будет заключен в 2014 и окончательная
   оплата по договору будет получена в 2014 году.
   Спасибо!»

   
   Ответ:
   
   Перш за все, необхідно зазначити, що згідно ст. 657 Цивільного кодексу України, договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.
   
   Попереднім є договір, сторони якого зобов'язуються протягом певного строку укласти договір в майбутньому на умовах, встановлених попереднім договором. Попередній договір укладається у формі, встановленій для основного договору, а якщо форма основного договору не встановлена, - у письмовій формі. Тобто попередній договір до договору купівлі-продажу квартири повинен бути складений у письмовій формі та нотаріально посвідчений.
   
   Стаття 172.4. Податкового кодексу України передбачає обов’язок нотаріусів щоквартально подавати до органу державної податкової служби за місцем його розташування інформацію про договори купівлі-продажу квартир. Проте, варто зазначити, що в обов’язки нотаріуса не входить повідомлення подавати інформацію щодо укладених попередніх договорів купівлі-продажу нерухомості, навіть із зазначенням в попередньому договорі обов’язку покупця сплатити певну суму авансу.
   
   Керуючись ст. 172.8 Податкового кодексу України, в якій зазначено, що для цілей статті щодо порядку оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна, під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об’єкти нерухомості, крім їх успадкування та дарування.
   
   Варто зазначити, що дохід від продажу квартири визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону. Тобто, якщо оціночна вартість квартири визначена у розмірі 100000,00 грн., а в договорі сторони визначають вартість квартири в 20000,00 грн., дохід фізичної особи та податок на такий дохід вираховуватимуться з оціночної вартості квартири у розмірі 100000,00 грн.
   
   Виходячи з вищезазначеного, можна зробити висновок, що оскільки за попереднім договором не передається право власності, тобто не має місця продаж нерухомості, власне не буде і об’єкта оподаткування. Оподатковуватись буде саме дохід від продажу об’єкта нерухомості у момент переходу права власності на цей об’єкт, а не попередні угоди до такого продажу.
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • мартын боруля
02.07.13 07:51

ну да... аванс по предварительному договору... знатоки, блин. такого не бывает. аванс по преддоговору в принципе невозможен. деньги, которые могут быть переданы по преддоговору, являются ОБЕСПЕЧЕНИЕМ обязательств.

Ответить
  • Владислав
02.07.13 12:56

Знаток, блин. Згідно ч.2 ст.570 ЦКУ, якщо не буде встановлено в попередньому договорі, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям