Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.07.13
2057 11 Печатать

Работник не отработал полный месяц: как применять налоговую соцльготу

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Автор: Наталія Михальченко
   
   Чи застосовується податкова соціальна пільга (далі – ПСП), якщо працівник відпрацював неповний робочий місяць (наприклад, частину місяця був у відпустці за свій рахунок)? Чи необхідно подавати заяву про застосування пільги?
   
   Як оподатковується заробітна плата, нарахована у розмірі меншому, ніж діюча ПСП?

   
   2013 році ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (та інші, прирівняні до неї, виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує 1610 грн. Одразу ж зауважимо, що пільга може бути використана лише за одним місцем роботи працівника, яке він має право обрати самостійно.
   
   Нагадаємо загальне правило застосування пільги: якщо за результатами місяця дохід, нарахований на користь вашого працівника, не перевищує 1610 грн, співробітник має право на ПСП. При цьому немає ніякої різниці, скільки днів працівник пропрацював у цьому місяці, був він у відпустці без збереження заробітної плати чи ні. Відробив, наприклад, 5 днів у місяці, нарахували заробітну плату – це і буде місячний дохід вашого працівника (мова не йде про випадки, коли працівник звільнився серед місяця і зразу влаштувався на інше підприємство).
   
   Іншою умовою для застосування ПСП до нарахованих доходів співробітника є його заява, яка подається у довільній формі. Якщо працівник має право на підвищену пільгу, обов’язковим є надання відповідних документів, що підтверджують таке право. Зауважимо, що Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги затверджено постановою КМУ N 1227 від 29.12.2010 р.
   
   ПСП починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви та встановлених документів (за необхідності). При цьому зазначені документи можуть бути подані як на початку, так і в середині місяця. Пільга буде застосовуватися до всього місячного доходу.
   
   Ще одна ситуація, яка може скластися у вас на підприємстві, - це знаходження працівника більшу частину місяця у відпустці без збереження заробітної плати. Якщо розмір його місячного доходу у цьому випадку є меншим за розмір ПСП (наприклад, при відпрацюванні 5 робочих днів і знаходженні інших днів місяця у відпустці без збереження заробітної плати), то пільга все одно застосовуватиметься. Вона перекриватиме оподатковуваний дохід, а це призведе до відсутності бази оподаткування податком на доходи фізосіб.
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Серж
22.07.13 00:13

Или статья мелковата для для подобного сайта, или сайт опускается до уровня ликбеза.

Ответить
  • офигевшая
22.07.13 08:18

Да ладно вам, тут и молодежь заходит....

Ответить
  • Соль
22.07.13 09:36

Напоминачка)

Ответить
  • Люля
22.07.13 09:40

Кратко, четко, ясно.

Ответить
  • Джаконда
22.07.13 13:13

Сержу , не надо умничать на сайт заходят и начинающие ,иногда не мешает и повторить и напомнить. Иногда простое кажется сложнім и наоборот!!!

Ответить
  • Люба
22.07.13 14:57

Права Джаконда. Я бухгалтер с большим стажем,но если не знаю чего нибудь,всегда обращаюсь за помощью. Учиться всегда полезно,да и нужно в нашей системе "украинского" бухгалтерского учета.Когда вечером одно,а утром уже все поменялось. Не успеваешь за нашими законами. А знать надо, доля у нас такая у бухгалтеров.

Ответить
  • Серж - Джаконда
22.07.13 18:37

Я не бухгалтер, но и для меня это азы, не зная которые, невозможно вести учет зарплаты.

Ответить
  • НаТаЛкА_01
22.07.13 19:08

я начинающий бухгалтер (опыт только 2 года), но о НСЛ помню с колледжа. ничего нового для себя не нашла, но лишнее напоминание никому никогда не мешало

Ответить
  • благодарный бухгалтер
23.07.13 18:51

Я бухгалтер очень много лет, но день свой начинаю с просмотра этого сайта и большое спасибо этому сайту за всю информацию. Фильтруйте для себя, что вам нужно и не обижайте работников сайта.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям