Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


23.07.13
2598 0 Печатать

Как документируются и отражаются в учете гарантийные замены бракованного товара?

   Наше підприємство реалізує системи крапельного зрошення. Бувають випадки, коли продукція виявляється бракованою і ми проводимо гарантійну заміну товару на аналогічний. Бракований товар в бухобліку нашого підприємства списується, але компенсацію від виробника продукції або від покупця товару ми не отримуємо. З огляду на це виникають деякі питання:
   
   1. Чи має підприємство право на витрати згідно з пп. 140.1.4 ПКУ при правильному веденні книги обліку покупців, що отримали гарантійну заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування)?
   
   2. Які документи в цілях податкового обліку та відповідно до вимог податкового законодавства будуть вважатися підтвердними щодо повернення платнику податку бракованого товару під час здійснення гарантійної заміни?

   
   Відповідно до пп. 140.1.4 ПКУ при визначенні об'єкта оподаткування враховуються будь-які витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку, вартість яких не компенсується за рахунок покупців таких товарів, у розмірі, що відповідає рівню гарантійних замін, прийнятих/оприлюднених платником податку. Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійних замін, а також перелік товарів, на які встановлюється гарантійне обслуговування, визначаються Кабінетом Міністрів України на підставі норм законодавства з питань захисту прав споживачів.
   
   Як зазначено у преамбулі Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 р. № 1023-XII, цей Закон регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів. У свою чергу, за визначенням п. 22 ст. 1 Закону споживач – фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника.
   
   Фахівці податкової служби, аналізуючи у листі від 11.11.2011 р. № 2598/5/15-1316 вищенаведені норми Закону, доходять висновку про те, що не можуть бути враховані при визначенні об'єкта оподаткування будь-які витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку юридичним особам, оскільки на таку категорію покупців не поширюються норми законодавства з питань захисту прав споживачів.
   
   Крім зазначених ризиків застосування пп. 140.1.4 ПКУ при взаємовідносинах з покупцями – юридичними особами, є також і наступні законодавчі колізії.
   
   Гарантійний ремонт та заміни здійснюються відповідно до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, затвердженого постановою КМУ від 11.04.2002 р. № 506 (далі – Порядок № 506). Так, п. 1 Порядку № 506 встановлює коло платників податків, які повинні керуватися його положеннями: «цей Порядок визначає відносини між споживачами, що придбавають технічно складні побутові товари для власних побутових потреб, та їх виробниками, продавцями і виконавцями робіт з гарантійного ремонту (обслуговування) чи гарантійної заміни товарів». Тобто підприємства, які надають гарантії свої покупцям – юридичним особам, та підприємства, які не є виробниками і продавцями кінцевим споживачам (дилери, дистриб’ютори тощо), автоматично потрапляють до зони ризику. Крім того, Порядок № 506 встановлює перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні. Тобто до зони ризику потрапляють ще й підприємства, які надають гарантійні зобов’язання на продукцію, яка не згадується в даному переліку.
   
   Отже, якщо брати до уваги розглянуті вище законодавчо встановлені обмеження стосовно здійснення гарантійних ремонтів та гарантійних замін товару, можна дійти висновку, що на сьогодні тільки виробники та продавці товару, які безпосередньо здійснюють реалізацію товарів кінцевим споживачам і ведуть Книгу обліку покупців, що отримали гарантійну заміну товарів або послуги з гарантійного ремонту (обслуговування), можуть (за умови виконання усіх вимог щодо здійснення гарантійних ремонтів та замін) віднести такі витрати до складу податкових згідно з пп. 140.1.4 ПКУ.
   
   Разом з тим, відповідно до пп. «є» пп. 138.10.3 ПКУ витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування, як витрати, пов’язані з реалізацією товарів, включаються до складу витрат на збут і визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку (п. 138.5 ПКУ). Ця норма ПКУ не містить застережень стосовно суб’єктного чи об’єктного складу операцій з гарантійного обслуговування, а отже, на нашу думку, повинна застосовуватися продавцями, які за договорами взяли на себе гарантійні зобов’язання перед покупцями – суб’єктами підприємницької діяльності.
   
   Стосовно первинних документів, які підтверджують здійснення операції з метою її відображення в податковому обліку, зауважимо, що жодна норма ПКУ не містить вичерпного переліку таких первинних документів.
   
   Ганна Довбиш
   ТОВ АФ «Профі-Аудит»
   
   Дата підготовки 02.07.2013
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям