Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.07.13
1273 0 Печатать

Плата за землю при изменении системы налогообложения

   Прес-служба ДПІ у Шевченківському районі ГУ МДЗ у м. Києві
   
   Відповідно до статей 269 та 270 Податкового кодексу України (ПК) платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.
   
   Пунктом 286.2 ПК визначено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20-го лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 ПК, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій.
   
   Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20-го лютого поточного року, протягом 20-ти календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПК).
   
   Разом з тим, главою 1 розділу XIV ПК встановлено особливості справляння плати за землю суб’єктами господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування.
   
   Так, згідно з положеннями статті 297 ПК платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності.
   
   Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПК (за умови відсутності непогашених податкових зобов’язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які платники єдиного податку сплачують відповідно до цієї глави), з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів (пп. 298.2.2 ПК).
   
   Разом з тим, якщо юридична особа — платник єдиного податку протягом року відмовляється від спрощеної системи оподаткування, то вона зобов’язана сплачувати земельний податок з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, та подати протягом 20-ти календарних днів місяця, що настає за звітним, податкову декларацію з плати за землю (на поточний рік або щомісяця) відповідному органу Міндоходів за місцезнаходженням земельної ділянки.
По материалам Головбух24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям