Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.08.13
2236 5 Печатать

Переоценка основных средств: что? где? когда?

   Більшість керівників великих промислових компаній хоч раз стикалися з питанням: чи потрібно проводити переоцінку основних засобів, і як організувати процес? Щоб відповісти на це питання, необхідно чітко розуміти особливості переоцінки основних засобів та всі нюанси такого процесу.
   
   Переоцінка основних засобів - це процес, метою якого є приведення фактичної вартості основних засобів до реального ринкового показника.
   
   Причини проведення переоцінки можна умовно розділити на дві категорії: внутрішні та зовнішні. Внутрішнє бажання проведення переоцінки виникає у керівників, які для себе хочуть чітко розуміти, скільки коштують їхні активи, оцінити вартість свого бізнесу. Зовнішні причини найчастіше пов'язані з вимогами учасників ринку капіталу, фінансового ринку та вимогами різних стандартів.
   
   Отже, ми визначили причини, які є основоположними для проведення переоцінки. Наступне питання: на яку дату проводити переоцінку? Відповідь - на ту дату, яка Вам необхідна. Тут не мається на увазі 10-річний горизонт. Ви можете провести оцінку основних засобів на найближчу звітну дату, або на початок поточного року або ж минулого. У даному питанні - все обговорюється.
   
   Варто окремо відзначити переоцінку основних засобів з метою складання звітності за міжнародними стандартами. Відобразити основні засоби за справедливою вартістю в даному випадку необхідно на дату переходу на МСФЗ. Надалі Компанія може прийняти справедливу вартість як собівартість та звільнити себе надалі від постійного процесу переоцінки, який супроводжує Компанію, яка вибирає метод обліку основних засобів за моделлю переоціненої вартості.
   
   Що ж робити далі? Куди і до кого звернутися? З одного боку, відповідь на це питання лежить на поверхні - зараз дуже багато компаній, які надають подібні послуги. З іншого боку, даний процес вимагає участі професіоналів високого рівня, які мають величезний досвід у сфері оцінки. Також варто відзначити, що процес оцінки досить трудомісткий, тому штат співробітників компанії-оцінювача повинен бути укомплектований достатньою кількістю фахівців. Отже, в процесі вибору партнера, який допоможе провести оцінку основних засобів, ні в якому разі не можна в пошуковій системі набрати ключові слова і вибрати першу вподобану компанію-оцінювача. Необхідно досить скрупульозно підійти до такого вибору - проаналізувати ринок, факти успішного проведення переоцінки у компаній подібних до Вашої, навіть можна звернутися за порадою до менеджерів «дружніх» компаній, які вже пройшли цей процес. Іншими словами, вибір оцінювача досить комплексний процес, який на самоплив відпускати не бажано. Також, у разі зовнішніх причин проведення переоцінки, необхідно уточнити вимоги, які виставляються до оцінювача. Більшість інвестиційних фондів та фінансових установ виставляють чіткі вимоги до рівня та професіоналізму фахівців, які повинні провести оцінку, аж до «закритого» списку компаній-оцінювачів.
   
   Вартість послуг компаній-оцінювачів досить різна, але завжди необхідно пам'ятати, що в даному питанні економія може мати досить серйозні негативні наслідки. До таких наслідків ми можемо віднести недостовірні результати оцінки, які не зможуть надати менеджменту достовірної інформації для прийняття управлінських рішень (у випадку внутрішніх причин оцінки), або неприйняття оцінки як такої (у разі зовнішніх причин оцінки).
   
   Отже, оцінювач визначений, але починати процес оцінки ще зарано. Для початку необхідно з компанією-оцінювачем чітко обговорити методи та стандарти, за допомогою яких буде проводитися оцінка основних засобів. А у випадку зовнішніх причин проведення оцінки, в даний процес необхідно залучити і партнера-ініціатора. Цей момент дуже важливий, оскільки немає уніфікованих стандартів оцінки, а сама оцінка проводиться з використанням не одного методу. Наприклад, оцінка, проведена державними органами, в 99,9% випадків не буде прийнята для аудиту звітності за міжнародними стандартами і навпаки. Також як і оцінка, проведена для підготовки МСФЗ звітності, не підійде для банку (в процесі отримання кредиту), тому що за стандартами МСФЗ визначається справедлива вартість (з урахуванням тестів на знецінення активів). Адже банку необхідна оцінка порівняльним методом для отримання найбільш актуальної ринкової ціни, тому що банк оцінює можливість реалізації активів за поточними ринковими цінами.
   
   Тільки після етапу узгодження методології проведення оцінки процес можна починати. І тут необхідно розвіяти загальноприйнятий міф, що компанія платить гроші та спокійно чекає результатів оцінки. Ні, це зовсім не так! Фахівці та керівництво Компанії є повноправними учасниками процесу оцінки основних засобів. Процес оцінки - це не лише фізичне обстеження основних засобів та пошук аналогів на відкритому ринку, це довгий процес аналізу, який вимагає додаткової інформації. Таку інформацію якраз і надають співробітники Компанії. Склад інформації досить різний: від технічної документації основних засобів до бізнес-плану розвитку та планових грошових потоків на 5 років, а то й більше. Також Компанія може бути залучена в процес затвердження результатів оцінки, в ході якого піддає сумніву результати оцінки.
   
   І ось, коли оцінка проведена, результати затверджені та золотий ключик у кишені - з'являється ще один міф, про який ми раніше вже говорили. Якщо Компанія провела оцінку основних засобів, то не варто думати, що її можна використовувати для різних потреб. Оцінка від оцінки різниться в залежності від цілей її проведення, методології та знову ж компанії, яка проводила саму оцінку. Також звертаємо Вашу увагу на те, що Компанія є повноправним власником звіту компанії-оцінювача.
   
   Хотілося б також обговорити ризики, які можуть виникнути після проведення оцінки основних засобів. До 2008 року, коли економіка України була на піку, дуже багато компаній обрали модель переоцінки для відображення вартості основних засобів у фінансовій звітності, складеної згідно міжнародних стандартів. І тут настала криза, яка негативно вплинула на фінансові результати і показники діяльності компаній, на ринок нерухомості, на довгострокові бюджети. І тут більшість компаній у своєму Звіті про сукупний дохід (аналог Форми № 2) показали досить значну статтю «Збитки від уцінки основних засобів».
   
   Цей приклад був описаний для того, щоб пояснити, що, всупереч переконанню, вартість основних засобів - це дуже хиткий показник, який безпосередньо залежить від зовнішніх факторів. І перед тим як прийняти рішення щодо проведення та відображення переоцінки необхідно розуміти, що сьогодні Ви можете бути володарем значних активів, а вже наступного дня прокинутися з ще меншими активами, ніж були до переоцінки.
   
   Тому, підбиваючи підсумки, хотілося б ще раз відзначити той факт, що переоцінка основних засобів - це дуже серйозне рішення та комплексний процес, до якого необхідно підходити обізнано та з попередньою підготовкою. Адже зважені рішення на всіх етапах процесу переоцінки дозволять мінімізувати можливі майбутні ризики!
По материалам EBS
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Аноним
02.08.13 06:52

Не информативно

Ответить
  • **
02.08.13 08:07

Очень интересно, спасибо!

Ответить
  • Алена
02.08.13 13:01

Действительно интересно, но очень поверхностно.

Ответить
  • Просто бухгалтер
02.08.13 18:39

Намутили-то. Любой бухгалтер знает, если за бизнес со всеми потрохами дают 6-8 EBITDA- это отличненько. А все оценки основных фондов- очень приблизительные, возьмут аналоги - вот тебе оценка. А еще как "высший пилотаж" впарят дисконтированный ожидаемый денежный поток за 3-5 лет (во всем мире 8-10 лет берут) и риверсию прилепят. Но... без них никуда. В смысле без оценщиков.Это факт.

Ответить
  • бухибухи
03.08.13 15:12

статья для студентов первых курсов эконом. факул. для бух. никакой интересной информации..

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям