Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


11.03.16
3419 8 Печатать

Яким чином ФОП заповнює Книгу обліку доходів і витрат, якщо дохід отримано в одному місяці, а витрати, пов’язані з його отриманням понесені у наступному місяці?

   Податківців запитали: яким чином ФОП заповнює Книгу обліку доходів і витрат, якщо дохід отримано в одному місяці, а витрати, пов’язані з його отриманням понесені у наступному місяці?
   
   Відповідь була наступною. Згідно з п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.
   
   До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, належать витрати, визначені в підпунктах 177.4.1 – 177.4.4 п. 177.4 ст. 177 ПКУ.
   
   Фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга), у якій за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати (п. 177.10 ст. 177 ПКУ).
   
   Порядок ведення Книги фізичними особами - підприємцями на загальній системі оподаткування встановлений наказом Міндоходів від 16.09.2013 № 481 (далі – Порядок).
   
   Відповідно до п. 5 Порядку записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід.
   
   Підпунктом 2 п. 6 Порядку визначено, що у графі 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» Книги відображається сума доходу, отриманого від здійснення господарської із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).
   
   У графі 6 «Сума витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)» Книги відображається сума витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов’язані з отриманням доходу за підсумками дня (п.п. 6 п. 6 Порядку).
   
   Враховуючи викладене вище, якщо дохід отримано в одному місяці, а витрати, пов’язані з його отриманням понесені у наступному, то фізична особа - підприємець за підсумком дня по факту отримання доходу/понесення витрат (на підставі первинних документів) відповідно заповнює графу 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» та графу 6 «Сума витрат, пов’язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)» Книги.
По материалам Категорія 104.08 "ЗІР"

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • таки да
12.03.16 04:35

Консультация достойная пера Айвазовского! Браво!

Ответить
  • Алька
12.03.16 06:20

Извечный вопрос без конкретного ответа???

Ответить
  • Виталий
12.03.16 07:38

Получается доход в одном году, а затраты в другом

Ответить
  • Ленка
12.03.16 13:53

Товарищи, поаплодируем стоя, ответ "достоен уважения"

Ответить
  • Влад
12.03.16 14:47

Конкретный ответ: когда понесено, тогда и ставить.

Ответить
  • Вера
14.03.16 09:49

А если это международные транспортные перевозки у ФОП на общей системе? Аванс получен 10.03.2016 года -100000 грн, А с поездки вернется в апреле 2016. Расходы по командировке, диз.топливу и прочее только в апреле 2016. Как быть тогда ??? Как платить Авансовый взнос НДФЛ за 1 квартал 2016 года со 100000 тысяч ??? А по концу года просить возместить, после сдачи декларации и проверки ???? Они, что сдурели ??? я понимаю торговля - продал, расходы уже есть, а здесь как ??? перетягивали расходы раньше, и сейчас будут....

Ответить
  • Наталия
19.09.16 14:30

Вера, таже херня, а что делать не знаю, ГНИ включила все расходы и обложила налогом, а доходы пришли на следующий год ( производство ) и теперь я конечно плачу налоги, получается двойное налогообложение ? ((((

Ответить
  • Оксана
14.03.16 13:53

для Веры у меня поездка это два акта, если нет подгрузок, я включаю затрати когда оплачены все акты по поездке (правильней бы поделить пропорционально) но налоговая претензий не имеет, проверяют каждый год, так как получаю возмещение НДС, ФОП общ.система, Киев

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям