Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.08.13
1139 1 Печатать

Налоговая должна доказать повторность совершения правонарушения, прежде чем штрафовать

   Постанова ВАСУ від 17.07.2013 №К/800/21163/13
   
   Суми бюджетного відшкодування відповідно до Податкового кодексу України зменшуються контролюючим органом шляхом винесення податкового повідомлення-рішення. При цьому первинним є факт визначення податковим органом такого складу податкового правопорушення, як завищення суми бюджетного відшкодування, мірою відповідальності за яке є штрафна (фінансова) санкція, диференційована залежно від повторності виявлення такого порушення. Такої думки дійшов ВАСУ, проаналізувавши норми чинного законодавства.
   
   Зокрема, говорити про наявність ознак повторності можна лише в тому разі, коли визначення податковим органом податкового зобов’язання або зменшення бюджетного відшкодування відбувається після того, як протягом останніх 1095 днів контролюючим органом вже було вчинено дії зі зменшення бюджетного відшкодування або визначенню податкового зобов’язання відносно одного і того самого платника податків.
   
   Однак, як з’ясовано під час розгляду справи, податковим органом не було надано доказів зменшення платникові сум бюджетного відшкодування протягом 1095 днів, які передували дню винесення оскаржуваних податкових повідомлень-рішень, що свідчить про необгрунтованість посилань на встановлення факту повторності визначення складу податкового правопорушення та виключає необхідність застосування до платника штрафних санкцій у розмірі 50%.
По материалам Головбух24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям