Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.08.13
1225 6 Печатать

Арендная плата за землю - договорная, ее увеличение налоговиками вопреки условиям договора, - неправомерное

   Ухвала ВАСУ від 28.08.2012 № К-28875/10
   
   ВАСУ погодився з рішеннями судів попередніх інстанцій щодо визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, яким підприємству за наслідками камеральної перевірки податковою інспекцією визначено податкове зобов’язання (з урахуванням штрафних (фінансових) санкцій) за платежем «орендна плата за землю з юридичних осіб».
   
   Передумовою ухвалення спірного податкового повідомлення-рішення були висновки фахівців контролюючого органу за результатами камеральної перевірки, що підприємством при визначенні суми податкового зобов’язання з орендної плати в декларації за 2009 рік не були враховані відповідні зміни в нормативній грошовій оцінки земельної ділянки згідно з рішенням Севастопольської міської ради XXIV скликання XIX сесії від 19.10.2005 № 4046 «Про ведення в дію нормативної грошової оцінки земель Севастополя в адміністративних межах міста», що призвело до заниження суми податкового зобов’язання з орендної плати.
   
   Судами також було встановлено, що між підприємством та Інкерманською міською радою був укладений договір оренди земельної ділянки, відповідно до умов якого розмір річної орендної плати за користування земельною ділянкою підлягає щорічному перерахунку залежно від грошової оцінки землі, яка щорічно індексується.
   
   Відповідно до чинного законодавства орендар зобов’язаний сплачувати орендну плату за користування земельною ділянкою, що є предметом вказаного договору, у визначеному договором розмірі.
   
   Поряд з цим жодний нормативно-правовий акт не закріплює обов’язок орендаря перераховувати орендну плату (сплачувати її в більшому розмірі) в разі законодавчої зміни граничного розміру цієї плати.
   
   Тобто орендар зобов’язаний сплачувати більший розмір орендної плати лише у випадку внесення відповідних змін до договору, а саме з настанням дати:
   
   • набрання чинності додаткової угоди про внесення змін до договору (в разі досягнення сторонами взаємної згоди щодо збільшення розміру орендної плати);
   
   • набрання законної сили рішенням суду про зміну договору (в разі вирішення спору щодо зміни розміру орендної плати в судовому порядку).
   
   Як встановлено судами, підприємством та Інкерманською міською радою не вносились зміни до договору оренди земельної ділянки щодо збільшення розміру орендної плати за землю. Також з матеріалів справи вбачається, що судове рішення щодо зміни розміру орендної плати в судовому порядку відсутнє, а інших умов збільшення розміру орендної плати законами України не передбачено, у т. ч. і за рішенням податкового органу.
По материалам Головбух24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Аноним
14.08.13 09:56

от налоговиков может и можно отбиться по этому вопросу, а вот как быть с комиссией по убыткам в горсовете за недоплату по аренде земли?

Ответить
  • Викторовна
14.08.13 13:44

Суд все равно примет решение в пользу государства...

Ответить
  • Лариса
14.08.13 13:56

Нет оформленного дополнительного соглашения об увеличении суммы арендной платы, нет и обязательств. А следить за своевременностью направления этих соглашений будет соответствующий отдел горсовета - отдел земельных ресурсов

Ответить
  • Леонид
14.08.13 14:53

Есть и положительные решения ВСУ: Таким чином, колегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України погоджується з висновком Вищого адміністративного суду України про те, що хоча зміна розміру земельного податку згідно із Законом № З09-VI є підставою для перегляду встановленого розміру орендної плати шляхом внесення відповідних змін до договору оренди землі його учасниками, зазначене не тягне автоматичні зміни орендної палати та, відповідно, донарахування ДПІ суми податкового зобов'язання з орендної плати із застосуванням штрафних санкцій за податковими повідомленнями-рішеннями. - ВСУ 11.06.2013 http://reyestr.court.gov.ua/Review/32532892; http://reyestr.court.gov.ua/Review/32532868

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям