Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.08.13
3362 0 Печатать

При совершении нотариальных действий предпринимателям следует обращаться к нотариусам, имеющим доступ к ЕГР и возможность формирования выписки самостоятельно

   У зв’язку з великою кількістю непорозумінь, що виникають у підприємців, Держпідприємництво звернулося за роз’ясненням до відповідного органу
   
   За результатами звернення, Держпідприємництвом України отримано лист-роз’яснення Міністерства юстиції України щодо проблеми одержання витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які вимагаються нотаріусами для вчинення різноманітних нотаріальних дій.
   
   Так, Мін’юст повідомив, що під час посвідчення правочинів (зокрема договорів) визначається обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які беруть у них участь.
   
   При перевірці юридичної особи нотаріус зобов’язаний ознайомитися з установчими документами, інформацією про неї, що міститься в ЄДР, і перевірити чи відповідає нотаріальна дія, яка вчиняється, обсягу її цивільної правоздатності та дієздатності.
   
   У разі наявності у нотаріуса сумнівів щодо поданих документів, він може вимагати від цієї юридичної особи, державного реєстратора, органів державної податкової служби, інших органів, установ та фізичних осіб додаткові відомості або документи.
   
   На сьогодні нотаріусам забезпечено безкоштовний доступ до відомостей ЄДР через офіційний веб-сайт центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (http://www.drsu.gov.ua) шляхом пошуку та перегляду інформації про юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.
   
   Проте вказана інформація не містить категорій відомостей, що зазначаються при формуванні розширеного витягу.
   
   Потреба у формуванні розширеного витягу може виникнути, наприклад, при визначенні:
   
   •переліку засновників (учасників) юридичної особи,
   •даних про розмір статутного капіталу,
   •відомостей про органи управління юридичної особи,
   •назви установчого документа тощо.
   
   Оскільки підключення та надання доступу нотаріусів до ЄДР законодавством не визначено як обов’язкове, його здійснення залежить лише від бажання нотаріусів мати такий доступ шляхом укладення відповідного договору.
   
   За оперативними даними технічного адміністратора ДП «Інформаційно-ресурсний центр» станом на 23.07.2013 надано доступ до ЄДР 394 нотаріусам (з можливістю формування витягу).
   
   У зв’язку з цим підприємцям рекомендовано звертатися для вчинення нотаріальних дій до нотаріусів, що мають доступ до ЄДР і можливість формування витягу.
   
   Також інформуємо, що Держпідприємництво надало пропозицію Мін’юсту прискорити роботу з підключення нотаріусів до ЄДР.

   
   
   
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям