Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


21.09.13
1005 0 Печатать

Представление документов для государственной регистрации бизнеса: новые возможности

   За кордоном питання про електронну реєстрацію бізнесу вирішують давно, а в Україні довгоочікуваним нововведенням стала онлайн-реєстрація. З 1 липня ц.р. нею можна скористатися за допомогою Інтернету, а точніше, простого "Реєстраційного порталу", що має мінімум функціональних можливостей і розташований за електронною адресою http://rp.irc.gov.ua. На жаль, цей сайт досить часто не працює у зв’язку з проведенням технічних робіт.
   
   Проте пересічний громадянин - майбутній підприємець не зможе легко зареєструвати підприємницьку діяльність, адже для роботи із сервісом необхідний електронний ключ доступу до системи. А як відомо, процедура отримання такого ключа досить тривала. Послуги з отримання електронного ключа можуть бути як платними, так і безкоштовними. Найпопулярніший ЕЦП Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міністерства доходів, який надає такі послуги безоплатно. Працює АЦСК Держказначейства, який на безоплатній основі надає послуги ЕЦП клієнтам, пов’язаним із бюджетними коштами. Незважаючи на нові можливості, якщо ви не бажаєте чекати, усе ще можна зареєструвати бізнес як раніше - особисто з державним реєстратором.
   
   Також необхідно сплатити через Інтернет банківський збір. Це нововведення істотно заощадить час і позбавить нервування. З 1 липня термін реєстрації бізнесу становить до трьох робочих днів. За недодержання цього строку передбачена адміністративна відповідальність.
   
   Проте, якщо не враховувати можливість такої інновації, ніде не можна знайти зведену інформацію, яка повністю пояснить усі процедури реєстрації підприємницької діяльності. Зокрема, у державних адміністраціях немає стендів із доступними для розуміння відомостями, а вивішені тексти постанов і законів незрозумілі пересічному громадянину.
   
   Ситуація з ліквідацією юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців в Україні, на жаль, складна. Адже, поки не впроваджена система інтернет-ліквідації такого бізнесу, питання залишається.
   
   У 2013 р. логічним етапом розвитку суспільства є прагнення до інформатизації та перенесення всіх канцелярських відносин між державою та громадянином України у віртуальний простір. У податкових відносинах з’явилася можливість використовувати електронний цифровий підпис, подавати електронну звітність в електронному вигляді за допомогою мережі Інтернет, а також отримувати податкові консультації в електронному вигляді.
   
   Отже, мінімум інформаційних технологій, електронний цифровий підпис - і виходити з офісу не потрібно. Проте повністю відмовитися від паперового документообігу неможливо, адже виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців надсилається заявнику не лише у вигляді електронного документа, але й на паперовому носії.
   
   Документи для державної реєстрації бізнесу можна буде подати ще й у 14 тис. відділень Укрпошти. Державна реєстраційна служба України і Укрпошта підписали Меморандум про співпрацю. До кінця 2013 р. громадяни України зможуть отримати доступ до адміністративних послуг Укрдержреєстру у відділеннях поштового зв"язку на всій території України.
   
   Крім того, існує законопроект про роботу нотаріусів в якості державних реєстраторів: для неї нотаріусам доведеться отримати ліцензію. Цей підхід звільнить громадян від чиновницької бюрократії.
   
   Отже, значення паперового документообігу в Україні поступово змінюється. Держава, наслідуючи досвід розвинених країн, починає схвально ставитися до електронних документів. Які нововведення на нас чекають і чи виявляться вони успішними у країні, де 86,7% підприємств мають доступ до мережі Інтернет (відповідно до офіційної інформації Державної служби статистики станом на 2012 р.), можна буде побачити вже найближчим часом.
   
   Дар’я ГАНІЧ
   Правовий тиждень №35-38, 16 вересня 2013
По материалам Мониторинг СМИ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям