Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


19.09.13
1085 11 Печатать

Миндоходов готов отказаться от введения 1-2% налога с оборота из-за малой поддержки этой инициативы

   Міністерство доходів і зборів України готово відмовитися від ідеї введення 1-2% податку з обороту через малу підтримку цієї ініціативи серед бізнесу. Про це сьогодні журналістам повідомив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, передає кореспондент РБК-Україна.
   
   "Стосовно податку з обороту, то я вважаю, що це не той шлях, яким ми повинні йти сьогодні. Як ідею ми обговорюємо її, але підтримки вона має мало, різні галузі - різні оцінки. Немає сьогодні виробленої позиції", - заявив він.
   
   Клименко також додав стосовно зміни ставок, що необхідно визначитися, наскільки економіка України готова до цього.
   
   "Сьогодні потрібно ще раз подивитися і визначитися, наскільки економіка України готова до зниження ставок податку, наскільки бізнес це розуміє і наскільки реалізація цієї норми своєчасна", - заяви він.
   
   Нагадаємо, раніше Клименко говорив про можливе зниження в 2014 р. ПДВ до 9% до 17%, які закладені в Податковому кодексі на 2014 р., і введення податку з обороту в 1-2%.
   
   Ця ініціатива, за словами Клименка, могла принести в бюджет додатково 22 млрд грн.
   
   Зазначимо, зараз діє ставка ПДВ у 20%, а з 1 січня 2014 р. в Податковому кодексі закладена ставка в 17%.
   
   Непрямі податки на споживання в тій чи іншій формі сьогодні стягують практично всі країни світу. Найпоширеніші їх форми - ПДВ (Value added tax або його аналог Goods and Service tax) і податок з обороту (або податок з продажу). В абсолютній більшості країн застосовується тільки один з цих податків. Причому протягом останніх 60 років все більше країн відмовляються від податку з обороту на користь ПДВ.
   
   ПДВ застосовується у більш ніж 150 країнах, а надходження від цього податку становлять близько 20% від усіх податкових доходів у світі. Податок з обороту стягується приблизно в 30 країнах - в основному, в невеликих державах Азії, Близького Сходу, Африки та Океанії. Правда, застосовують його і в двох найбільших економіках світу - США і Китаї. Але і в цих двох країнах, і в решті всіх принцип нарахування податку з обороту відрізняється від того принципу, що пропонується Міністерством доходів і зборів України. У цих країнах податок з обороту нараховується тільки при продажу товарів кінцевому споживачеві, а не на кожному етапі його постачання, як пропонує українське відомство.
   
   Зазначимо, одна з умов інтеграції України в Європейський Союз - це наближення української системи оподаткування ПДВ до принципів використання цього податку в країнах ЄС. Однак у Євросоюзі такого податку не існує.
По материалам РБК-Украина
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Радуга
20.09.13 06:59

Нате вам с барского плеча

Ответить
  • Алекс
20.09.13 07:10

Это они зря, с другой стороны все понятно - сколько чинуш имеют откаты из-за продолжающегося,хоть и в меньшей степени,бардака с возмещением НДС. Конечно такие-против! Налог с оборота упростил бы администрирование налогов... а куда девать армию бездельников-чинуш, вот они и против.

Ответить
  • офигевшая
20.09.13 07:59

НЕЖДАНЧИК!!!! Минсдох дал, минсдох взял......

Ответить
  • наталья
20.09.13 09:02

шо, неужто старшие товарисчи не поддержали?

Ответить
  • Ника
20.09.13 09:11

не могут опредилиться - то ли они умніе толи они красивые

Ответить
  • Ольга
20.09.13 10:16

я за налог с оборота в 2% и отмену ндс вообще. только вот как наши страждущие высокопоставленные будут жить без откатов? толи мы - думаем как вывернуться с ндс, прибыли и жить на свою зп.

Ответить
  • :)))
20.09.13 12:44

В этом видимо и дело, если вводить налог с оборота, то нужно вообще убирать НДС, а они -то без этой кормушки жить не могут!

Ответить
  • яяя
20.09.13 14:23

да, точно, идея хороша (без НДС), но то, что хорошо государству - плохо им... Так что все это плохая игра по плохой пьесе...

Ответить
  • ........................................
20.09.13 15:29

Налог с оборота лучше:легче считать,меньше ошибок,легче проверять

Ответить
  • Практик
21.09.13 20:36

а куда ораву контролирующих органов? Им же нужны масса запятых, черных дыр, нестыковок! А вы хотите на раз-два взяли посчитали и заплатили:? Иж какие хитрые, а Лексусы за что тогда покупаться будут?

Ответить
  • Імпосібл
23.09.13 08:00

Для країн з корумпованою економікою тільки податок з обороту. При чому підприємство подає лише звіт з обороту по касі, а по банку подають банки в електронному вигляді (щось типу 5 додатка з ПДВ). Тоді місце для корупції буде мінімальним. Виїзна перевірка триватиме разів в 30 коротше, ніж це зараз. Відповідно можна буде скоротити армію податківців в рази. Для легалізації відмивання доходів ввести наступну річ. Платить підприємство пдфо - 10% і ЄСВ - 10% і знімай

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям