Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.09.13
1703 27 Печатать

Регистрируемся и снимаемся с учета как плательщики ЕСВ согласно порядка Миндоходов

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Автор: Ольга Шара
   
   Міндоходів затвердило власний Порядок обліку платників єдиного внеску (далі – ЄСВ) та Положення про реєстр страхувальників.
   
   Порядком передбачено окремі процедури взяття на облік/зняття з обліку для двох категорій платників ЄСВ:

   1) ті, на кого поширюється дія Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" N 755-IV від 15.05.2003 р. (далі – Закон N 755), – це фізособи-підприємці та практично всі юрособи;
   2) ті, на кого дія даного Закону не поширюється, – це звичайні фізособи, що виявили бажання взяти участь у добровільному страхуванні, фізособи, що займаються незалежною професійною діяльністю та деякі юрособи.
   
   Взяття на облік
   
   Платники ЄСВ, на яких розповсюджується Закон N 755, мають бути поставлені на облік в органі доходів і зборів за місцезнаходженням чи місцем проживання на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей. В свою чергу ФСС з нещасних випадків за інформацією від контролерів відносить юрособу (її відокремлений підрозділ) або фізособу-підприємця до відповідного класу професійного ризику виробництва і не пізніше наступного робочого дня повідомляє про це орган доходів і зборів. Відокремлені підрозділи обліковуються як страхувальники з урахуванням таких особливостей: якщо відокремлений підрозділ має окремий баланс та самостійно веде розрахунки із застрахованими особами, то він обліковується як платник ЄСВ. У разі недотримання названих вимог, підрозділ юрособи обліковується з приміткою "Неплатник". Датою взяття на облік вважається дата внесення запису органом доходів і зборів до реєстру страхувальників.
   
   Платники ЄСВ, на яких не поширюється Закон N 755, мають бути поставлені на облік за місцезнаходженням чи місцем проживання не пізніше наступного робочого дня з дня отримання Заяви про взяття на облік (ф. N 1-ЄСВ). Платники ЄСВ (фізичні особи) до заяви за наявності подають копію трудового договору з найманим працівником чи копію договору цивільно-правового характеру з фізособою. Наступного дня після взяття на облік платнику безоплатно надсилається повідомлення про взяття на облік (ф. N 2-ЄСВ).
   
   Зняття з обліку
   
   Зняття з обліку осіб, які знаходяться під сферою дії Закону N 755, відбувається в такому порядку:
   
   - після того як держреєстратор повідомив орган доходів і зборів про те, що платник припиняє свою діяльність, останній проводить позапланову документальну перевірку щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ;
   - в той же час контролери повідомляють ПФУ, соцфонди про проведення заходів, пов’язаних з припиненням платника ЄСВ;
   - на основі акта перевірки платник здійснює остаточні розрахунки, і орган доходів і зборів складає довідку про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ (ф. N 3-ЄСВ).
   
   Платники ЄСВ, на яких не поширюється Закон N 755, повинні у 10-денний строк з дня прийняття відповідними органами рішення про ліквідацію, припинення діяльності подати до органу доходів і зборів заяву про зняття з обліку (ф. N 7-ЄСВ) та копії таких документів:
   
   - розпорядчого документа (рішення) власника або органу, уповноваженого на те засновницькими документами про ліквідацію;
   - розпорядчого документа про утворення ліквідаційної комісії;
   - розпорядчого документа про припинення незалежної професійної діяльності фізичної особи.
   
   Фізособа знімається з обліку також за наявності довідки про смерть або про визнання її померлою, безвісно відсутньою чи недієздатною згідно із законодавством за умови відсутності в такої особи боргу. ПФУ і соцфонди не пізніше 10 днів передають органу доходів і зборів довідку про наявність або відсутність у платника ЄСВ заборгованості (ф. N 8–СК). Фіскали в 10-денний строк з дня отримання заяви проводять позапланову документальну перевірку щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ або звірення розрахунків з фізособами, які забезпечують себе роботою самостійно. На основі акта перевірки або акта звірки платник ЄСВ здійснює остаточні розрахунки з органом доходів і зборів, останній знімає його з обліку та вносить відповідні записи до реєстру страхувальників із зазначенням дати та підстави зняття з обліку.
   _______________
   
   Наказ Міністерства доходів і зборів України "Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників" (N 458 від 25.09.2013 р.)
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
   
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Луганск
30.09.13 07:39

Не понял, работающим юридическим лицам нада чёто сдавать или нет?

Ответить
  • аса
30.09.13 07:42

фізособи-підприємці та практично всі юрособи ! что непонятного.

Ответить
  • Радуга
30.09.13 07:56

всем нужно подать заявление на регистрацию в Миндохе как плательщик ЕСВ?

Ответить
  • Бухг
30.09.13 08:11

Я ничего не поняла, что кому здавать и куда отчет здавать и что за бред?

Ответить
  • rufa
30.09.13 08:13

что это?? ничего не поняла!!

Ответить
  • eMelya
30.09.13 08:19

Это постановка и снятие с учета по новым правилам Миндоха. Я так понял, те кто стоял на учёте в ПФУ автоматом перейдут в Миндох.

Ответить
  • Михаил
30.09.13 08:32

естественно это будет касаться вновь зарегистрированных и те кто снимается после вступления этого в силу

Ответить
  • Ольга24
30.09.13 08:33

eMelya, Да. Я звонила в ПУФ, так на всякий пожарный . Никакой речи о перерегистрации не может быть (говорит :"Когда они всю эту информацию переварят?"), кто платит сегодня, то на старые счета.

Ответить
  • ДМ
30.09.13 08:35

Порядок для тех, кто только регестрируется.

Ответить
  • Fantom
30.09.13 08:54

Бухг Прочитайте ще раз. Новина стосується реєстрації, а не подання звіту з ЄСВ

Ответить
  • Севастополь
30.09.13 10:33

отчеты за сентябрь и перечисления отправляем по старому- это ответ ПФУ.А вот с регистрацией или перерегистрацией не понятно как всегда. или налоговая решила еще раз на поклон к себе пригласить. Может все же автоматом из ПФУ перейдем.

Ответить
  • Гость
30.09.13 11:01

А мне ПОНРАВИЛСЯ пунктик "Фізособа знімається з обліку також за наявності довідки про смерть або про визнання її померлою, безвісно відсутньою чи недієздатною згідно із законодавством за умови відсутності в такої особи боргу. ПФУ і соцфонди не пізніше 10 днів передають органу доходів і зборів довідку про наявність або відсутність у платника ЄСВ заборгованості (ф. N 8–СК). Фіскали в 10-денний строк з дня отримання заяви проводять позапланову документальну перевірку щодо правильності нарахування та сплати ЄСВ або звірення розрахунків з фізособами, які забезпечують себе роботою самостійно. На основі акта перевірки або акта звірки платник ЄСВ здійснює остаточні розрахунки з органом доходів і зборів, останній знімає його з обліку та вносить відповідні записи до реєстру страхувальників із зазначенням дати та підстави зняття з обліку." Особенно в плане проверки и полного расчета по ЕСВ с миндоходов УМЕРШЕГО плательщика налогов! С того света...!? Госпади, да когда же они научатся понятно и не двусмысленно формировать Законы и Порядки к законам!

Ответить
  • Natusik
30.09.13 11:46

Я так зрозуміла, що ті, на кого поширюється дія закону №755(тобто всі зареєстровані юр. та фіз.особи), не повинні подавати заяву №1-єсв, а реєструються АВТОМАТИЧНО за запитом з міндох до держреєстратора, а ті, на яких дія закону не поширюється повинні подавати заяву. Задала це запитання на загальну податкову довідку 0800501007, вони дали таку відповідь(!!!):"Вибачте, але запитання про процедуру реєстрації платником єсв у міндоходів в ЄБПЗ ВІДСУТНЄ, ТЕЛЕФОНУЙТЕ ПІЗНІШЕ"!!!?????? я В ШОЦІ! Навидають законів, а як їх трактувати та ввести в дію самі не знають!

Ответить
  • Михаил
30.09.13 11:50

ну ЄБПЗ - наше всьо)

Ответить
  • Галина
30.09.13 12:09

Як за вересень відправляти зтіт- через m.e.dok чи ОПЗ-ДПС Захист звітності???Так в ОПЗ ще немає бланків!!Як здавати електронкою????????????????

Ответить
  • eMelya
30.09.13 12:14

Галина Почекайте дві години. Можливо на конференції щось скажуть...

Ответить
  • Людмила
30.09.13 12:16

ОНИ ЕЩЁ ДУМАЮТ....Программа ОПЗ-ДПС НЕ ГОТОВА!!!!!!

Ответить
  • eMelya
30.09.13 12:20

Людмила Вы думаете ОПЗ кто-то будет доделывать? А для кого Электронный кабинет сделали?

Ответить
  • Inkognito
30.09.13 12:49

eMelya Может и сделают... было бы желание и чиновничий "одобрямс". Людмила Сегодня только 30 сентября. Подождите до завтра, где-то читал админа ОПЗ, что все готово и ждут только перерезания ленточки.

Ответить
  • колишній
30.09.13 13:07

Гостю: якщо підприємець помер, то спадкоємці отримують право на спадщину через 6 місяців разом з боргами. Не можна прийняти спадщину, а від боргів відмовитись. Якщо мав борг перед ПФУ чи податковою і помер - можуть звернути стягнення на спадкоємця в межах отриманої спадщини. всім іншим: це порядок обліку платників на майбутнє, старих платників передають по звірці реєстрів, податкова в ауті, дуже поспішають..

Ответить
  • Для Inkognito
30.09.13 13:47

Не это сообщение Вы часом читали? Как сообщили разработчики ОПЗ - как только они ПОЛУЧАТ соответствующее ТЕХ.задание - так сразу!

Ответить
  • Светлана
30.09.13 15:06

Ув.Севастополь!Откуда такие данные .чтоотчет за сентябрь в ПФ сдавать?

Ответить
  • eMelya
30.09.13 15:08

Отчет ЕСВ за сентябрь в Миндоходов до 21 октября сдать. Читаем конференцию Миндоходов

Ответить
  • Inkognito - собеседнику (це) 30.09.2013 14:47:33
30.09.13 16:23

http://forum.vobu.com.ua/viewtopic.php?f=14&t=66920 Насколько я понял, уже и реализовали... Правда, очень в этом сомневаюсь по одной простой причине - обычно все делается быстро и ночью (перед Рождеством), в последний день. Скорее всего, работа по ЕСВ в отделе разработки ОПЗ - в самом разгаре.... Сомневаюсь что налоговая прямо уже все протестировала, скорее всего как раз сейчас дорабатывают. А доработают ли, узнаем... завтра. По самым оптимистичным прогнозам :)

Ответить
  • Днепропетровск
01.10.13 08:51

В ПФУ ответили,что за сентябрь отчет сдавать и перечислять средства уже в ГНИ. В налоговй ответили "Расчетные счета узнавайте и звоните ближе к обеду".

Ответить
  • бух и учет
01.10.13 11:29

Позвонил в ПФ Симферополь Киевский р-он сказали платить пока на старые счета ПФ, новые МинДох ещё не активны вроде!

Ответить
  • ингред
01.10.13 17:16

Людмиле Электронный кабинет для крупных плат.налогов

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям