Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.10.13
2134 10 Печатать

Отражение в реестре выданных и полученных налоговых накладных списания кредиторской задолженности

   Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (у разі здійснення контрольованих операцій – не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 Податкового кодексу України) та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку (п. 198.3 ст.198 Податкового кодексу України).
   
   Товари/послуги, які отримані платником ПДВ та не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими, оскільки відсутній факт їх придбання, а тому право на податковий кредит щодо таких товарі/послуг у платника відсутнє.
   
   Коригування податкового кредиту, сформованого при отриманні товарів/послуг, розрахунки з постачальником за які не проведено, при списанні кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності, на підставі бухгалтерської довідки в розділі ІІ реєстру виданих та отриманих податкових накладних відображається наступним чином:
   
   у графі 1 вказується порядковий номер, який відповідає порядковому номеру запису в реєстрі;
   
   у графах 2, 3, 4 - відповідні реквізити документа (його дата виписки та порядковий номер);
   
   у графі 5 - «БО»;
   
   у графі 6, 7 платник податку записує своє найменування та свій індивідуальний податковий номер;
   
   у графі 8 – загальна сума з ПДВ, на яку отримано товарів/послуг;
   
   у графах 9, 10 – обсяги отриманих товарів/послуг, за які не проведено розрахунки, та сума ПДВ, що підлягає коригуванню, зі знаком «-»;
   
   у графах 13, 14 – обсяги отриманих товарів/послуг, за які не проведено розрахунки, та сума ПДВ, що підлягає коригуванню, зі знаком «+»;
   
   у графах 11, 12, 15, 16 - позначка «O».
По материалам Головне управління Міндоходів у Тернопільській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ольга
03.10.13 07:27

а как быть если пр-е уже закрыто? тогда какой инн????

Ответить
  • [[
03.10.13 07:28

записує своє найменування та свій індивідуальний податковий номер

Ответить
  • Владимир
03.10.13 07:31

Какая связь между бесплатно полученными и хоз. деятельностью? Тянет на индивидуальную консультацию.

Ответить
  • Елена
03.10.13 11:27

ЧТО-ЭТО ЗА НОВОСТЬ? Если товар использован в хоз.деятельности зачем корректировать НДС? Списання кредиторської заборгованості Заборгованість за отримані та неоплачені товари, роботи, послуги При списанні будь-якої заборгованості – як дебіторської, так і кредиторської – податок на додану вартість, обрахований в ціні придбання або продажу товарів/послуг, не коригується. Відповідно до пп. 14.1.257 ПКУ сума заборгованості одного платника податків перед іншим платником податків, що не стягнута після закінчення строку позовної давності, вважається безповоротною фінансовою допомогою та згідно з вимогами пп. 135.5.4 ПКУ включається до складу інших доходів. У разі списання непогашеної кредиторської заборгованості, по якій минув термін позовної давності, витрати на придбання таких товарів, робіт та послуг коригуванню не підлягають, в тому числі якщо ці витрати виникли до 01.04.2011 р. Аналогічна думка міститься в Узагальнюючій податковій консультації щодо порядку списання кредиторської заборгованості за неоплачені товари, затвердженій наказом ДПСУ від 05.07.2012 р. № 576.

Ответить
  • Елена
03.10.13 11:35

Давай те обсудим они наверно перепутали с дебеторской задолженностью.????????????? Как откорректировать налоговый кредит по НДС при списании безнадежной дебиторской задолженности при признании продавца банкротом? Ответ В этой ситуации покупатель должен по первому событию, которым является списание денежных средств со счета на оплату товара (п. 198.2 НКУ), отразить налоговый кредит и отразить его в строке 10.1 декларации по НДС. При признании дебиторской задолженности безнадежной покупатель начисляет налоговое обязательство в этой же сумме в строке 1 декларации по НДС. Это обусловлено тем, что объект обложения перестает существовать (так как поставка не была осуществлена), поэтому налоговый кредит подлежит корректировке. При этом такая корректировка происходит через механизм признания условной поставки – путем начисления на дату списания безнадежной дебиторской задолженности налоговых обязательств по НДС (п. 198.5 НКУ). Покупатель должен выписать сам себе налоговую накладную (в двух экземплярах) с типом причины 08 «Поставка для операций, которые не являются объектом обложения НДС». База обложения в этом случае определяется согласно п. 189.1 НКУ – исходя из стоимости оплаченных товаров. Экспертный совет Резюме: Корректировка происходит через механизм признания условной поставки – путем начисления на дату списания безнадежной дебиторской задолженности налоговых обязательств по НДС.

Ответить
  • Натик
03.10.13 12:42

Согласна с Еленой, какой НДС по списанию кредиторской задолженности? Это полная фантазия.

Ответить
  • минЗдох
03.10.13 13:48

А не будете корректировать, заставим начислять НДС по возникновению кредиторской задолженности.

Ответить
  • Елена
03.10.13 14:24

для минЗдох -что значит, заставим начислять НДС на что??????? Основание- ссылка на закон?

Ответить
  • ксеня
03.10.13 14:52

Цікаво саме в якій статті ПКУ вказано що необхідно коригувати вхідний ПК в ПКУ вказано лише в частині податку на прибуток а про коригування ПДВ нічого не сказано.

Ответить
  • Александра
03.10.13 20:47

Свой ответ они сформировали на основании вопроса-ответа из "Единой базы налоговых знаний": Категорія: 101. Податок на додану вартість Підкатегорія: 101.21 порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних Запитання: Як на підставі бухгалтерської довідки в розділі ІІ реєстру виданих та отриманих податкових накладних відобразити коригування податкового кредиту, сформованого при отриманні товарів/послуг, розрахунки з постачальником за які не проведено, при списанні кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності? Повна: Відповідно до п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг (у разі здійснення контрольованих операцій – не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ) та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Товари/послуги, які отримані платником ПДВ та не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими, оскільки відсутній факт їх придбання, як це передбачено у п. 198.3 ст. 198 ПКУ, а тому право на податковий кредит щодо таких товарі/послуг у платника відсутнє. Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних затверджений наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2012 № 1340, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 01.02.2013 за № 201/22733. Коригування податкового кредиту, сформованого при отриманні товарів/послуг, розрахунки з постачальником за які не проведено, при списанні кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності, на підставі бухгалтерської довідки в розділі ІІ реєстру виданих та отриманих податкових накладних відображається наступним чином: у графі 1 вказується порядковий номер, який відповідає порядковому номеру запису в реєстрі; у графах 2, 3, 4 - відповідні реквізити документа (його дата виписки та порядковий номер); у графі 5 - «БО»; у графі 6, 7 платник податку записує своє найменування та свій індивідуальний податковий номер; у графі 8 – загальна сума з ПДВ, на яку отримано товарів/послуг; у графах 9, 10 – обсяги отриманих товарів/послуг, за які не проведено розрахунки, та сума ПДВ, що підлягає коригуванню, зі знаком «-»; у графах 13, 14 – обсяги отриманих товарів/послуг, за які не проведено розрахунки, та сума ПДВ, що підлягає коригуванню, зі знаком «+»; у графах 11, 12, 15, 16 - позначка «O». ************************************ Хотя, я считаю, что данный ответ абсолютно НЕ СООТВЕТСТВУЕТ ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВУ!!! *********************************** Есть там и еще один вопрос-ответ на эту тему.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям