Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.10.13
1134 2 Печатать

Законы для бизнеса

   Процеси дерегуляції підприємницької діяльності в Україні тривають
   
   Хоча Україна в рейтингу сприятливості ділового середовища Doing Business-2013 і піднялась з 152-го на 137-ме місце, до лідерів списку нам ще далеко, тож працювати є над чим. Серед позитивів - те, що кількість документів дозвільного характеру для підприємців все ж скорочується, спрощено та здешевлено відкриття бізнесу. Запроваджено діяльність юридичних та фізичних осіб - підприємців без свідоцтва про держреєстрацію, а термін взяття на облік рахунків платників податків скорочено до однієї години. При цьому платники податків звільнені від необхідності подання повідомлень про відкриття чи закриття рахунків до податкових органів - банки сьогодні самостійно інформують податкову про це шляхом електронного обміну. Відтак дерегуляція продовжується, і можна сподіватися на подальше поліпшення позицій України в рейтингах.

   
   Спрощення життя
   
   Нещодавні нововведення стосуються і платників ПДВ - згідно з ними, впродовж п’яти робочих днів у зв’язку зі скасуванням обмежень для добровільної реєстрації може зареєструватися будь-яка особа, що здійснює оподатковувані операції. Реєстраційну заяву платника ПДВ дозволили подавати в електронному вигляді. А після ухвалення проекту закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків" не потрібно буде отримувати свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та єдиного податку, а також довідку про взяття на облік у податковій.
   
   
    довідка "Хрещатика"
   
   Відповідно до статті 201 Податкового кодексу України (ПКУ), під час здійснення операцій з постачання товарів/послуг продавець зобов’язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних. Обов’язковій реєстрації підлягають податкові накладні, в яких сума ПДВ в одній податковій накладній становить понад 10 тис. грн, а також податкові накладні, виписані при постачанні підакцизних товарів і товарів, ввезених на митну територію України, незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній.
   
   Згідно з Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних, після надходження податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронній формі до Державної податкової служби здійснюється їх розшифрування, перевіряється електронний цифровий підпис, визначається відповідність електронного документа формату (стандарту), затвердженому податковим органом, та проводиться реєстрація.
   
   Для підтвердження прийняття податкової накладної та/або розрахунку коригування до реєстрації продавцю видається квитанція в електронній формі у текстовому форматі, в якій зазначаються: реквізити; відповідність електронного документа формату, затвердженому податковим органом; результати перевірки електронного цифрового підпису; інформація про продавця; дата та час прийняття; реєстраційний номер; податковий період.
   
   Водночас Порядком (з урахуванням листа Державної податкової служби України від 28.02.2013 р. № 3183/6/18-8515) встановлено перелік причин відмови у прийнятті податкової накладної та/або розрахунку коригування до реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, а саме: наявність помилок; відсутність у Єдиному реєстрі податкових накладних відомостей, що містяться у податковій накладній, яка коригується; факт реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування з такими ж реквізитами. Відповідно до ПКУ, якщо надіслані податкові накладні сформовано з порушенням вимог, передбачених Кодексом, протягом операційного дня продавцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді із зазначенням причин. У зв’язку з цим факт безпідставного неприйняття податкової накладної органами доходів і зборів можна розцінювати як протиправну бездіяльність контролюючого органу та оскаржити у порядку, визначеному статтею 56 ПКУ, або звернутися до суду.

   
   
   У Державній службі з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва сподіваються, що наступним кроком до покращення життя бізнесу може стати скасування обов’язковості застосування печаток суб’єктами приватного права, реєстраційного збору за проведення держреєстрації, а також скорочення граничного строку повідомлення про відкриття рахунків платників податків.
   
   Водночас сьогодні залишаються невирішеними багато проблемних питань, які заважають розвитку бізнесу, визнають експерти. Не сприяють стабільності бізнес-клімату постійні зміни у законодавстві та корупція. І якщо відкриття бізнесу спрощено, то його закриття все ще залишається складною процедурою. Непорозуміння виникають сьогодні також і під час розмитнення товарів. "Якщо Україна хоче і далі підвищувати позиції в рейтингу Doing Business, має бути знайдено згоду між бізнесом та митними органами - насамперед у частині визначення митної вартості товарів",- зазначає керівник секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський.
   
   
   Увага - єдиному внеску
   
   Експерти вважають, що хорошим і дієвим інструментом для стимулювання та легалізації бізнесу мало б стати і зменшення податкового навантаження, в першу чергу - єдиного соціального внеску (ЄСВ). Очікується, що це також посприяє вирішенню проблеми тіньових зарплат та загалом наповнення бюджету. На сьогодні вже є прогресивна ініціатива від Міністерства доходів і зборів про зниження рівня ЄСВ. "Бажання знижувати навантаження на фонд оплати праці у влади дійсно є. Єдине питання - це розмір єдиного внеску, розглядаються варіанти від 18 % до 25 %",- зазначив президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко. "Для виведення зарплат з тіні, крім цього, також необхідне зниження контрольних функцій держорганів, полегшення адміністрування нарахування та виплати заробітних плат. Тобто максимальне спрощення ведення бізнесу в питаннях оплати праці",- додає адвокат, керуючий партнер ЮА "Шевчук та партнери" Олексій Шевчук. В уряді обіцяють йти назустріч бізнесу в усіх подібних питаннях, тож робота за цими напрямками триває.
   
   Тим часом вже з 1 жовтня 2013 року Міндоходів розпочало процедуру адміністрування ЄСВ. Зроблено це у зв’язку з проведенням адміністративної реформи - раніше цим займався Пенсійний фонд. Відтепер звіти про суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування прийматиме та оброблятиме Міндоходів. "Міністерство провело всю необхідну технічну та організаційну підготовку, щоб для підприємців цей процес був максимально комфортним. Ми плануємо вдосконалити адміністрування єдиного внеску за рахунок розширення можливостей електронного звітування. Створюються всі умови, щоб якомога більше підприємців змогли скористатися цією можливістю. Це безкоштовні електронні ключі, зручний онлайн-інтерфейс, консультації фахівців Міндоходів",- підкреслив міністр доходів і зборів Олександр Клименко. Суми нарахованого єдиного внеску підлягають сплаті на рахунки органів Міністерства доходів і зборів, відкриті в Головних управліннях Державної казначейської служби України, які розміщено на офіційному веб-порталі Міндоходів у розділі "Реєстри" за адресою: http://minrd.gov.ua/dovidniki-reestri-perelik/reestri/111543.html
   
   Натомість експерти визнають, що зміна адміністратора спрямована насамперед на боротьбу з тіньовими виплатами працівникам, тож перевірки бізнесу посиляться.
   
   
   Перевірки по-новому
   
   Водночас Міндоходів також обіцяє поліпшити якість податкового аудиту шляхом проведення електронних перевірок. Механізм таких перевірок, права та обов’язки платників і податкових аудиторів визначені у розробленому відомством проекті закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подальшого впровадження електронного сервісу та здійснення електронних перевірок". Зокрема пропонується законодавчо врегулювати питання проведення контролюючими органами електронних перевірок на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях та електронних документах платника податків. Такі перевірки проводитимуться за заявою платника податків. Крім того, передбачається, що акт (довідка) такої перевірки може бути складений у формі електронного документа і спрямований засобами електронного зв’язку платнику податків. "Запровадження електронних перевірок - це частина нашої стратегії з розвитку податкового сервісу, дерегуляції ведення підприємницької діяльності. Пропонуючи таку форму контролю, ми, по-перше, прагнемо зекономити час платників, зробити державний аудит необтяжливим для них. По-друге, ми орієнтуємося на мінімізацію персонального контакту між платником та державою, зниження ролі людського фактора",- зауважив Олександр Клименко. Фахівці відомства запевняють, що наявна інфраструктура електронного документообігу дозволить перейти на дистанційний аудит без додаткових витрат як для бюджету, так і для платників податків. Сервісом "електронна перевірка" вже з 1 січня 2014 року зможуть скористатися платники єдиного податку, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Для цього достатньо буде повідомити територіальні органи Міндоходів про своє бажання пройти перевірку дистанційно за 10 днів до її проведення. З 1 січня 2015 року послуга буде доступна для всіх представників малого та середнього бізнесу, які працюють на загальній системі оподаткування. А з 1 січня 2016 року - для всіх категорій платників податків.
   
   Загартування для бізнесу
   
   Наразі ж той самий людський фактор продовжує спрацьовувати та додавати свою "ложку дьогтю". Несумлінними сьогодні можуть бути як підприємці, які ухиляються від сплати податків, так і представники контролюючих органів, які хочуть на цьому "нагріти руки". Тим же, хто впевнений у своїй правоті, експерти радять не боятися звертатися до суду за захистом своїх прав. "Не ходіть до суду, кажуть податківці, а краще заплатіть нам. Але треба пам’ятати, що перший раз - не останній, один раз заплатити не вийде. Тому краще одразу йдіть до суду, тримайте характер", - радить президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко. До того ж, зазначає експерт, існують плани щодо введення відповідальності для податківців, і тоді у разі прийняття судового рішення на користь підприємця винних будуть карати за неправомірні дії.
   Нині ж, як нагадує голова комісії УСПП з питань економічної політики Юлія Дроговоз, податківці вже не мають права вести досудове розслідування, поки не закінчиться оскарження їхніх рішень у судах. Тому підприємці можуть спокійно подавати позов до суду та вести при цьому господарську діяльність.
   
   Хоча не всі готові судитися, підкреслюють експерти, орієнтуватись у законодавстві корисно всім. Наприклад, за даними юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери", останнім часом проблемою для бізнесу стала відмова органів Міндоходів в реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних. Подібні скарги все частіше починають надходити від платників податків. Звернення підприємців щодо відмови у прийнятті податкової накладної органами доходів і зборів дійшли і до Держпідприємництва. Відомство зауважує, що безпідставне неприйняття податкової накладної можна розцінювати як протиправну бездіяльність контролюючого органу та оскаржувати. В будь-якому випадку - знати свої права та обов’язки сьогодні необхідно.
   
   Марта КОХАН
   Хрещатик №142, 2 жовтня 2013
По материалам Мониторинг СМИ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Василь
06.10.13 20:39

Та про яке полегшення з ЄСВ йдеться, як податківці приймають звіти за програмкою пенсійного, не добавили в "ОПЗ", хоч маєш "безплатні ключі" для податкової звітності, то по ЄСВ треба все ж іти з флешкою окремо, окозамилювання, а не покращення.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям