Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.10.13
1308 1 Печатать

Компенсация за неиспользованный отпуск при реорганизации предприятия

   Процедура реорганізації підприємства породжує складнощі пов’язані з переоформленням працівників. Так, існує дві можливості оформлення працівників при реорганізації підприємства (шляхом виділення): відповідно до ч. 4 ст. 36 КЗпП України та п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП.
   
   Як доречно зазначає юрист ЮК «Дешунін та Партнери» Старцева Тетяна: положення ч. 4 ст. 36 КЗпП є дещо застарілими: «на час написання даної норми під реорганізацією законодавець розумів спосіб припинення первинного підприємства». У сучасних же реаліях при реорганізації підприємства шляхом виділення як первинне так і новостворене підприємство продовжує свою діяльність. Отже найбільш прийнятним варіантом оформлення працівників при реорганізації (шляхом виділення) – це «переведення їх на роботу на нове підприємство».
   
   У такій ситуації фактично відбувається припинення трудових відносин з первинним підприємством та оформлення трудових відносин з новоствореним.
   
   Відповідно до ст. 116 КЗпП України роботодавець зобов’язаний здійснити повний розрахунок з працівником, зокрема здійснити виплату всіх сум, що належать йому від підприємства у день звільнення.
   
   До виплат, які зобов’язаний сплатити працівнику попередній роботодавець відносять також і компенсацію за невикористану відпустку (ст. 24 Закону «Про відпустки»), яка відповідно до законодавства є базою для нарахування єдиного внеску.
   
   Таким чином, первинне підприємство при виплаті компенсацій за невикористану відпустку також здійснює нарахування та утримання ЄСВ.
   
   Слід зауважити, що поряд із ст. 116 КЗпП України існують також і спеціальні норми щодо здійснення виплат працівникам. Так, ст. 83 КЗпП України та ч. 3 ст. 9 Закону «Про відпустки», передбачена можливість за бажанням працівника перерахувати грошову компенсацію за невикористану ним відпустку на рахунок іншого підприємства у випадку переведення на інше підприємство.
   
   Отже, на практиці можлива ситуація, коли фактично нарахування та утримання суми ЄСВ здійснює первинне підприємство, а сплату компенсації за невикористану відпустку новостворене.
   
   Зауважимо, що така ситуація можлива лише за бажанням працівника, що переводиться до новоствореного підприємства. Тобто за його письмовою заявою.
   
   Що ж до періоду за який виплачується грошова компенсація за невикористані відпустки, то слід зауважити, що законом не передбачений строк давності для виплати грошової компенсації за невикористані робітником дні відпустки. Тобто у випадку, якщо працівник не використав своє право на відпустку за декілька років, роботодавець надає компенсацію за всі роки.
   
   Алёна Мирко
   Юрист ЮК "Дешунин, Юфест и партнеры"
По материалам ЛИГА: Блоги
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Оксана
15.10.13 12:00

Если предприятие меняет название и форму собственности. Как поступить в таком случае?

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям