Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.10.13
20647 7 Печатать

Применение штрафных санкций за исправление в книге учета расчетных операций

   Особливого поширення набули судові спори щодо оскарження податкових повідомлень-рішень, якими застосовано штрафні санкції у зв’язку з начебто неналежним веденням книг обліку розрахункових операцій (далі - КОРО) платниками податків, які надають послуги у сфері громадського харчування, займаються торгівлею або іншою діяльністю, що передбачає використання реєстраторів розрахункових операцій і, відповідно, ведення КОРО.
   
   Зокрема, в актах фактичних перевірок податкові органи зазначають неоприбуткування готівки в КОРО на порушення Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. №637 (далі - Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні).
   
   Відповідно до абз. 3 п. 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні "у разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК)".
   
   У більшості випадків податкові органи в актах перевірки коротко вказують на порушення платниками податків абз. 3 п. 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, проте не вдаються до пояснень, які дії або бездіяльність платників податків є, на їхню думку, неоприбуткуванням готівки. Своєю чергою платники податків вважають, що оприбутковували готівку відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті, оскільки здійснювали облік готівкових коштів, які надійшли на підставі фіскальних звітних чеків, у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО, що підтверджується самими звітними чеками, наклеєними в КОРО, і записами на сторінках КОРО.
   
   Як з’ясовується в ході адміністративного оскарження чи судового розгляду, податкові органи застосовують штрафні санкції за начебто неоприбуткування готівки з огляду на те, що платник податку здійснив виправлення описки в КОРО. Наприклад, касир виправляє числові показники окремих граф КОРО і відображає ці виправлення на наступній сторінці КОРО, що скріплюється підписом касира та печаткою платника податку.
   
   При настанні ситуації, описаної вище, податкові органи застосовують до платників податків штрафні санкції на підставі абз. 3 ст. 1 Указу Президента України "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки", згідно з яким "у разі порушення юридичними особами всіх форм власності… норм з регулювання обігу готівки у національній валюті, що встановлюються Національним банком України, до них застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу… за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки - у п"ятикратному розмірі неоприбуткованої суми".
   
   Таким чином, податкові органи застосовують до платника податку штрафні санкції у п’ятикратному розмірі від суми, зазначеної в графі КОРО, у якій було допущено описку і, відповідно, здійснено виправлення.
   
   За таких обставин з метою захисту своїх інтересів у суді платник податку повинен звернути увагу суду на те, що штрафні санкції за начебто неоприбуткування готівки були застосовані до нього неправомірно з огляду на таке:
   
   · по-перше, оприбуткування готівки будо здійснене відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні - платник податку проводив облік готівкових коштів, які надійшли на підставі фіскальних звітних чеків, у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО. На підтвердження цієї позиції слід пред’явити суду звітні чеки, наклеєні в КОРО, і записи на сторінках КОРО, а також прибуткові, видаткові касові ордери та інші документи, що підтверджують приймання готівки в касу платника податку та здачу готівки в банку у повній сумі її фактичного надходження, а також банківські виписки за рахунками, що підтверджують факт приймання готівки в банку;
   
   · по-друге, законодавство не передбачає процедури внесення виправлень до записів про рух готівки до КОРО, а платник податку своєю чергою здійснював виправлення, обравши найприйнятніший спосіб, що дозволяє чітко ідентифікувати характер і результат виправлення, - відобразив такі виправлення на наступній сторінці КОРО, що скріплюється підписом касира та печаткою платника податку;
   
   · по-третє, згадуваний вище Указ Президента України "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" не передбачає відповідальності за здійснення самостійного виправлення записів про рух готівки у КОРО.
   
   Звісно, в описаній ситуації помилку в КОРО простіше не допустити, ніж виправити. Проте у платника податку є обґрунтована правова позиція для оскарження в суді податкового повідомлення-рішення, яким застосовано штрафні санкції за начебто неоприбуткування готівки внаслідок виправлення даних у графі КОРО.
   
   Тетяна МАЦЮК
   Правовий тиждень №39-42, 16 жовтня 2013
По материалам Мониторинг СМИ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • _Li_
17.10.13 08:33

Такой вопрос - на сегодня еще действует порядок, в котором прописано, что: 8.5. Виправлення записів у книзі ОРО можуть бути зроблені тільки тими особами, які здійснювали ці записи, або особами, що виконують їх обов'язки. Виправлення повинно завірятися підписом відповідальної особи агента та розповсюджувача (у першій частині аркуша) або розповсюджувача (у другій частині аркуша). 8.6. Зіпсовані аркуші книги ОРО та такі, на яких зроблено більше 5 виправлень, слід перекреслити по діагоналі з обох боків, зробити на них напис "анульовано", проставити дату анулювання, завірити підписом відповідальної особи агента та печаткою. Усі дані з анульованого аркуша переносяться на новий аркуш книги ОРО, номер якого проставляється на анульованому аркуші. *** При чем тогда исправленные ошибки к неоприходованию наличности? Или я чего-то не понимаю?

Ответить
  • Ирина для _Li_
17.10.13 09:56

В том то и смысл, что п. 8 данного Порядка называается: 8. Порядок ведення книги ОРО, що використовується при розповсюдженні державних лотерей А ЧТО ДЕЛАТЬ ДРУГИМ? Для других действует п.7: 7. Порядок ведення книги ОРО А там ничего такого нет!!! Вот поэтому фискалы и наглеют!

Ответить
  • Ирина для _Li_
17.10.13 09:57

Даже в кассовой книге законодательством написано, как делать исправления, а вот в книге УРО нет...

Ответить
  • _Li_
17.10.13 10:37

Вот же! Я не обратила внимания))) изобретательно однако))) Спасибо, Ирина.

Ответить
  • Inspektor
18.10.13 08:49

очередной феерический бред "вид Тэтяны Мацюк".....

Ответить
  • _Li_
18.10.13 15:11

Кстати, сегодня опубликован Наказ № 417, где прописано, что "13. Виправлення записів у книзі ОРО можуть бути зроблені тільки тими особами, які здійснювали ці записи, або особами, які виконують їх обов'язки. Виправлення повинно засвідчуватись підписом відповідальної особи суб'єкта господарювання або суб'єкта господарювання - фізичної особи - підприємця. 14. Зіпсовані аркуші книги ОРО та такі, на яких зроблено більше 5 виправлень, слід перекреслити по діагоналі з обох боків, зробити на них напис "Анульовано", проставити дату анулювання, засвідчити підписом відповідальної особи суб'єкта господарювання або суб'єкта господарювання - фізичної особи - підприємця. Усі дані з анульованого аркуша переносяться на новий аркуш книги ОРО, номер якого проставляється на анульованому аркуші. " относительно всех КОРО, а не только для держ. лотерей))

Ответить
  • _Li_
18.10.13 15:12

http://www.profiwins.com.ua/uk/letters-and-orders/gna/4113-417.html

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям