Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.10.13
1153 5 Печатать

Облагаются ли акцизным налогом операции по выдаче, отчуждению и погашению векселей и в каком порядке подается отчетность по этому налогу?

   Чи оподатковуються акцизним податком операції з видачі, відчуження та погашення векселів та у якому порядку подається звітність з такого податку?
   
   Нормативне регулювання акцизного податку на операції з цінними паперами є доволі непростим та не завжди однозначним. Роз'яснення з боку податкових органів вносили ясність у деякі питання, однак часто були неповними та поверхневими.
   
   Здається, що так і не врегульовано питання щодо оподаткування акцизним податком трансакцій такого поширеного виду цінних паперів, як векселі. Разом з тим для повного врегулювання цього питання листа Міндоходів від 10.09.2013 року не досить.
   
   Але про все це по порядку.
   
   Оподаткування видачі та погашення векселя
   
   Здається, що якраз з приводу цього питання певність у платників податків є. В силу приписів пп. 213.1.7 ПКУ об'єктами оподаткування акцизним податком є:
   
   «операції з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, де відбувається перехід права власності на цінні папери, та операції з деривативами, крім операцій, що здійснюються на міжбанківському ринку деривативів».
   
   За пп. 213.2.4 ПКУ не підлягають оподаткуванню:
   
   «операції за участю векселедавця, заставодавця та іншої особи, що видала або урахувала ордерний або борговий цінний папір з видачі, урахування та погашення цінних паперів».
   
   Тобто щодо видачі та погашення векселів все зрозуміло – такі операції не підлягають оподаткуванню акцизом і про це чітко вказало Міндоходів у своєму листі від 10.09.2013 р. № 10807/6/99-99-19-04-03-15.
   
   Індосамент векселя

   
   Крім того, векселі можуть не тільки видаватися та погашатися, але й передаватися від однієї особи іншій.
   
   Відповідно до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV під індосаментом розуміється:
   
   «передавальний напис на ордерному цінному папері, що посвідчує перехід прав на цінний папір та прав за цінним папером до іншої особи в установленому порядку».
   
   Таким чином, дана операція істотно відмінна від операції з видачі або погашення векселя і це дало підстави Міндоходів у вищевказаному листі чітко зробити висновок, що операція вчинення індосаменту (передача векселя) є об'єктом оподаткування особливим податком згідно пп. 213.1.7 ПКУ, оскільки така операція передбачає перехід прав власності на цінний папір до іншої особи.
   
   Такі операції оподатковуються за ставкою 1,5 відсотка від суми операції з продажу цінних паперів поза фондовою біржею, що не перебувають у біржовому реєстрі.
   
   Як звітувати?

   
   Отже, зрозуміло, що платити акциз та звітувати потрібно. Але як саме це зробити з урахуванням того, що значна частина операцій з передачі векселів здійснюється за відсутності торговця цінними паперами?
   
   Нагадаємо, що згідно п. 219.2 ПКУ:
   
   «Податковим агентом за біржовими та позабіржовими операціями, визначеними в підпункті 213.1.7 пункту 213.7 статті 213 цього Кодексу, є відповідний торговець цінними паперами (ліцензіат), включаючи банк, який здійснює такі операції на підставі договору та зобов'язаний нараховувати, утримувати та сплачувати акцизний податок до бюджету від імені та за рахунок особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм у порядку, передбаченому цим Кодексом».
   
   Але чи означає така редакція пункту ПКУ, що інші особи, які не є торговцями цінними паперами, у випадку проведення операцій без відповідного торговця не зобов'язані звітувати щодо операції?
   
   На нашу думку – ні, нормативне обґрунтування даного твердження можна вивести із загальних приписів ПКУ, а саме відповідно до пп. 212.1.9 ПКУ:
   «Платниками особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами є фізична або юридична особа - резидент або нерезидент (в тому числі їх відокремлені підрозділи), які проводять операції з деривативами або з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, крім випадків, передбачених пунктом 213.2 статті 213 цього Кодексу».
   
   Згідно п. 49.2 ПКУ:
   
   «Платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді».
   
   Звернімо увагу, що подібний принцип застосовується законодавцем і при регулюванні правовідносин щодо податку на доходи фізичних осіб.
   
   Так, згідно з пп. 168.2.1 ПКУ:
   
   «Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів».
   
   Додатково зазначимо, що власне Декларація з особливого податку на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами з відповідними додатками, яка затверджена наказом Міндоходів від 19.07.2013 р. № 288, підготовлена таким чином, аби її могли подати як торговці ЦП, так і інші суб'єкти, а також як юридичні особи, так і фізичні.
   
   Не дивлячись на неточність у регулюванні з боку законодавця, можна зробити наступні висновки:
   
   1. Акцизний податок з операцій щодо передачі прав на векселі сплачувати потрібно.
   
   2. Звітність з такого податку подавати також потрібно, незалежно від того, чи здійснювалася передача через торговця цінними паперами.
   
   Сергій Лисиця
   аудитор ТОВ «Аудиторська фірма «НОРМА»
   
   Володимир Єніч
   адвокат ТОВ «Аудиторська фірма «НОРМА»
   
   Дата підготовки 18.10.2013
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бух
29.10.13 07:07

а как отчитаться в налоговую по этому налогу,если до сих пор нет ни в ОПЗ ни в МЕДке бланка утвержденной декларации,а висит только та ,что была в проекте. Кто как будет подавать?

Ответить
  • Таня
29.10.13 10:24

Мы ждем обновления в МЕДок, еще есть время ....

Ответить
  • Анна
29.10.13 12:02

В арт звит плюсе повесилу новую декларацию. но додатки перепутали в край. жду обновлений. а вообще сколько не звонили в налоговую чтобы они объясняли. они посылают сперва в город. а потом город посылает в украину. а украина говорит мы записали ваш вопрос он идет в обработку. вообще капец! и как интересно правельно ее заполнить? чтобы тебя потом не вздрючили. непонятно. никто ничего не знает

Ответить
  • ком
29.10.13 12:10

чтобы вас "не вздрючили" за неправильно заполненную декларацию, надо подать ее только за 4 квартал 13г., т.к. п. 46.6 пку говорит о следующем :застосування нової форми декларації (розрахунків) можливе після набрання нею чинності, її оприлюднення та лише з податкового періоду, що настає за податковим періодом, у якому відбулося її оприлюднення. а оприлюднення видбулось 20.08.13..... Думаю, что к началу след года программы родят ЗАКОННУЮ форму декларации........

Ответить
  • Анна
29.10.13 12:15

так заставили со 2 квартала отчитыватся. еще когда и не приняли ее. звонят каждыц месяц спрашуют сколько платить будем!!

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям