Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.11.13
3060 12 Печатать

Как не попасть под проверку при снятии по неосновному месту учета

   Для таких підрозділів є вимога лише щодо подання заяви про об’єкти оподаткування (20-ОПП) та вимога стати на облік по ПДФО відносно нарахувань по працівникам у відповідному органі МІндоходів за місцем фактичної роботи працівників. Платник стає на облік, отримує Повідомлення про взяття на облік за неосновним місцем обліку (16-ОПП). Варто пам’ятати, що 16-ОПП не є Повідомленням з необмеженим строком дії – дія його обмежується бюджетним роком.
   
   Але що робити, коли діяльність у відповідному місті згорнуто? Чи потрібно самостійно зніматися з обліку? І найголовніше - чи потрібно проходити податкову перевірку?
   
   Постараюся обґрунтувати відповіді на ці питання.
   
   По-перше, згідно п. 8.5. Мінфінівського Порядку обліку платників податків і зборів, у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає зазначене повідомлення за ф. N 20-ОПП з оновленою інформацією до органу державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни.
   
   Як бачимо, цей пункт прописаний не категорично щодо можливості накладення санкцій за неподання зміненої 20-ОПП, але гірше за все, що законодавством, власне, чітко не прописано порядок подання заяви у таких випадках, з якого моменту обраховуються строки, тощо.
   
   Тим не менш, можна зробити висновок, що змінену 20-ОПП потрібно подавати не пізніше 10-робочих днів, після зміни статусу вашого об’єкту оподаткування.
   
   Йдемо далі – залишається питання по перевірці.
   
   Вищевказаний Порядок обліку наступним чином описує ситуацію при знятті з обліку у нашому випадку (п. 7.4.): платники податків, у яких відсутні об'єкти, закриті відокремлені підрозділи, у зв'язку з чим такий платник податків був взятий на облік за неосновним місцем обліку, знімаються з обліку за неосновним місцем обліку при надходженні (наявності) відповідних підтвердних документів або у зв'язку із закінченням бюджетного року за умови сплати податків, зборів до бюджету, на підставі службових документів органу державної податкової служби.
   
   Отже чітко вказані дві ситуації:
   
   1. Зняття з обліку при надходженні підтвердних документів – допускаю, що 20-ОПП з новими об’єктами оподаткування якраз і є таким документом.
   
   2. Закінчення бюджетного року.
   
   Ну і звісно, що податкова не допустить зняття платника хоч би і за неосновним місцем обліку, якщо у нього є заборгованість з податків та зборів. Тому такі заборгованості потрібно погасити
   
   При цьому, вважаю, що підстав для проведення перевірки не має бути, оскільки згідно з п. 11.3. Порядку обліку у разі отримання документів згідно з пунктом 11.2 цього розділу (документів про припинення ю.о., чи відокремленого підрозділу) та/або якщо розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків, органом державної податкової служби приймається рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків, який перебуває на обліку в такому органі.
   
   При цьому у разі прийняття рішення про закриття відокремленого підрозділу призначається і проводиться документальна позапланова перевірка відокремленого підрозділу, який закривається, та може бути призначена документальна позапланова перевірка юридичної особи в установленому законом порядку.
   
   Таким чином перевірки призначаються відносно відокремлених підрозділів у розумінні ПК України, тобто філії, представництва, інші відокремлені підрозділи, що діють на підставі положення, інформація про них внесена до реєстру, а сам підрозділ взято на облік в податковій.
   
   Однак на відділи та підрозділи компанії, що здійснюють роботи на відповідному (або з використанням) об’єкті оподаткування така вимога не поширюється. Така ж позиція підтримується і самими податківцями. які формалізували процедуру взаємодії між органами Міндоходів у такому випадку (Наказ ДПС України від 01.08.2012 року № 671 про затвердження Порядку взаємодії між структурними підрозділами органів ДПС з питань реєстрації та обліку платників податків).
   
   За п. 11.2. цього Порядку якщо платник податків припинив діяльність на території органу ДПС за неосновним місцем обліку, а також, з причин відчуження, зміни власника або місцезнаходження об'єктів оподаткування (землі, транспорту) тощо, то відповідний галузевий підрозділ та підрозділ погашення податкового боргу після отримання відповідних підтвердних документів здійснюють усі необхідні заходи щодо повноти розрахунків по платежах, контроль за справлянням яких здійснюють органи ДПС. Після проведення відповідних заходів відповідний галузевий підрозділ формує перелік платників податків, які підлягають зняттю з обліку в органі ДПС за неосновним місцем обліку (додаток 10*).
   
   Сформовані переліки платників податків передаються до підрозділу прогнозування, аналізу, обліку та звітності для закриття карток особових рахунків за вказаними у переліку видами податків. У разі відсутності заборгованості перед бюджетами в картках особових рахунків платника податків, включеного до переліку, підрозділ прогнозування, аналізу, обліку та звітності проставляє відмітку про закриття карток особових рахунків за вказаними видами податків і обов'язково зазначає наявність (відсутність) карток особових рахунків за іншими видами податків, після чого перелік платників податків передається до підрозділу інформатизації та обліку платників податків для зняття їх з обліку за неосновним місцем обліку та внесення інформації про це до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб.
   
   Тобто фактично можна сформувати алгоритм дій платника податку у якого об’єкт оподаткування в іншій адмін. одиниці зникає.
   
   Такий платник подає оновлену заяву 20-ОПП, після чого чекає на закінчення строку дії повідомлення про взяття на облік за неосновним місцем обліку. Подавати самостійно документи скажімо про закінчення терміну дії договору оренди приміщення напевно не є доцільним.
   
   Така от доволі непроста процедура, дотримання якої дасть Вам можливість мінімізувати ризики при знятті з обліку за неосновним місцем обліку.
   
   Владимир Енич
   Адвокат "Дешунин и Партнеры"
По материалам ЛИГА: Блоги
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Лена,ЗП
07.11.13 06:21

вот, читала-читала, и так и не поняла, будет проверка или нет? я вот тоже сейчас думаю - сняли офисно-складское помещение в другом районе города, но єто не "відокремлений підрозділ", а все то же юр.лицо, просто часть работников будет находится там, а час по основному юр.адресу. вот теперь и думаю, что лучше - заплатить штраф за неподачу 20-ОПП по неосновному месту, либо подать 20-ОПП в две налоговые, стать на учет и выслушивать уже от двоих, что им нужны газетки, канцтовары, и .т.п в лучшем случае. А потом еще нервно через год сниматься с учета.... Кто как делает?

Ответить
  • Марина
07.11.13 07:18

Когда мы арендовали склад в другом районе стал вопрос подачи 20-ОПП. Директор принял решение, что лучше заплатить штраф, чем с проверками будут ходить все кому не лень.

Ответить
  • Жанна
07.11.13 08:22

Если регистрироваться по неосновному месту учета, то туда надо будет и налог с доходов платить за тех работников, которые там работают, а потом еще и 1ДФ туда подавать, а за других работников надо платить по основному месту учета....головняк еще тот.

Ответить
  • Гость
07.11.13 08:27

Та ладно, был у меня отдел продажи по не основному месту. В другом городе. Платили 1 ДФ и копии в налоговую отправляли по почте. Закрыли отдел - подали 20 - ОПП -нет проверок, и не обещают.

Ответить
  • Людик
07.11.13 08:35

Аренда офиса в другом районе. Стал вопрос что будем делать и приняли решение: пусть лучше штраф, нежели головняк. Поимеют все кому не лень.Мое мнение, пока работаем, а там , что Бог даст. Как говорят, "не буди лихо, пока воно спить". Время покажет.

Ответить
  • Лена,ЗП
07.11.13 09:09

Понятно, что ничего не понятно :) так как лучше? перспектива подачи 1 ДФ меня не пугает. у меня уже есть такой ФОПик, в 2-х районах, но физиков просто не дергают так...

Ответить
  • Берса
07.11.13 09:44

Бред, а не статья. Я зарегистрирована в 5 налоговых по Украине. Подав 1ОПП никаких 16 ОПП мне не выдавали. Меняла в карточках главбуха (подавала изменения во все налоговые, где зарегистрирована). Опять же везде приняли, без вопросов. Везде заключила договор про электронку. И подчеркну- нигде- я каждый год не перерегистрируюсь. Тьфу-тьфу-тьфу 11 лет работаем. Поспрашивала знакомых-никто не перерегистрируется каждый год!!!

Ответить
  • нива
07.11.13 09:46

г. Запорожье, была такая ситуация с двумя районами Заводской и Хортицкий, подавала форму 1ДФ разными порциями в разные районы. Этой зимой закрыли одно подразделение в районе, людей перевели в основной район, проверок ни разу небыло.

Ответить
  • Лена,ЗП
07.11.13 10:04

Всем спасибо за свои мнения. Будем жить по закону. :)

Ответить
  • Марина
07.11.13 10:42

Газета "Все о бух. учете" № 100 от 28.10.13 Блиц-ответ "Должен ли арендатор предоставлять 20-ОПП при получении в аренду склада? - Нет. Поскольку 20-ОПП - это уведомление об объектах налогообложения или объектах, связанных с налогообложением. арендованное же имущество - чужое по своей природе. посему оно не является объектом налогообложения арендатора, ведь из-за него не нужно начислять и уплачивать налоги"

Ответить
  • Лимончик
07.11.13 10:51

Чи подавати форму №20-ОПП при оренді ? Підприємство орендує склад в іншому районі. Чи потрібно у такому разі подавати форму №20-ОПП? ! Згідно з пунктом 63.3 Податкового кодексу України (ПК) та пунктом 8.4 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588, з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в органах податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку). Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, подають протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню, відповідному органу податкової служби за основним та неосновним місцем обліку. Зауважимо, що об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПК. Крім цього, пунктом 22.1 ПК встановлено, що об’єктами оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об’єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку. Таким чином можна зробити висновок: оскільки орендоване приміщення не є об’єктом оподаткування, то подавати повідомлення за формою №20-ОПП у цьому випадку не потрібно.

Ответить
  • Лена,ЗП
07.11.13 11:23

если б это было официальным разъяснением Минсдоха....

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям