Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.11.13
1145 0 Печатать

С какой даты органы Миндоходов имеют право принудительно отменить регистрацию РРО, отсутствующих в новом Госреестре РРО, и какие штрафные санкции могут быть применены к предприятию за использование таких кассовых аппаратов?

   Наказом Міндоходів від 01.10.2013 р. № 522 затверджено нову редакцію Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. Зокрема, з Реєстру виключені РРО, які не забезпечують передачу в органи Міндоходів електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків.
   В який строк підприємство, що використовує виключені з Реєстру моделі РРО, повинно модифікувати такі касові апарати?
   З якої дати органи Міндоходів мають право примусово скасувати реєстрацію таких РРО та які штрафні санкції можуть бути застосовані до підприємства за використання невключених до Реєстру касових апаратів?

   
   Згідно з п. 3 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі – Закон № 265) суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані, зокрема, застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО), що включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, з додержанням встановленого порядку їх застосування.
   
   Крім того, відповідно до п. 7 ст. 3 Закону № 265 з 1 січня 2013 року суб'єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, повинні подавати до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв'язку контрольно-звітну інформацію.
   
   Вимоги до РРО та модемів щодо передачі даних встановлено наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. № 1057 (далі – наказ № 1057).
   
   Як зазначено у п. 24 Положення про Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 29.08.2002 р. № 1315 (далі – Положення № 1315), у разі зміни фіскальних вимог або вимог нормативних документів до реєстраторів Державна податкова адміністрація на підставі пропозицій технічної комісії встановлює строки та порядок виведення з експлуатації або доопрацювання реєстраторів, які не відповідають новим вимогам.
   
   Для того, щоб відповідна модель РРО не була виключена з Держреєстру, її виробник або постачальник мають подати уповноваженій організації (ДП «Укрелекон») не пізніше ніж за місяць до закінчення строку копії сертифіката відповідності моделі обов'язковим вимогам нормативних документів атестат виробництва або сертифікат на систему управління якістю, видані відповідно до законодавства (п. 21 Положення № 1315).
   
   Пунктом 3 наказу Міндоходів від 08.07.2013 р. № 249 моделі РРО, які не забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів ДПС, відповідно до вимог, затверджених наказом № 1057, перенесені з першої до другої частини Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. ДП «Укрелекон» наказано вилучити з 01.10.2013 р. вказані моделі РРО з Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій.
   
   Згодом, у примітках до Держреєстру РРО, затвердженого наказами Міндоходів від 02.08.2013 р. № 317 та від 18.09.2013 р. № 491, моделі, що не забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів ДПС, були відмічені позначкою «******», із зазначенням, що рішенням технічної комісії (протокол від 21.06.2013 р. № 22) у разі невиконання вимог наказу № 1057 рекомендовано вилучити їх з Державного реєстру з 01.10.2013 р.
   
   У зв’язку з тим, що Державний реєстр РРО у редакції, що діє з 1 жовтня 2013 року (наказ Міндоходів від 01.10.2013 р. № 522), таки не містить ряд моделей, що на цей час використовуються суб’єктами господарювання, їх необхідно вивести з експлуатації і зняти з реєстрації.
   
   Згідно з Порядком реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженим наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614* (далі – Порядок № 614), є два способи скасування реєстрації таких РРО:
   
   
(* Наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417 було затверджено
   новий Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових
   операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій
   за товари (послуги), який містить аналогічні норми щодо скасування
   реєстрації РРО. Цей наказ набрав чинності та застосовується з 18.10.2013 р.).

   
   1) на підставі подання суб’єктом господарювання заяви довільної форми до органу ДПС, де зареєстровано РРО. Перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно зняти з обліку, про що робиться відмітка в реєстраційному посвідченні, і розпломбувати в центрі сервісного обслуговування (п. 2.11 Порядку № 614);
   
   2) примусове скасування органом ДПС. При цьому орган ДПС за місцем реєстрації РРО повинен попередити суб’єкта господарювання за місяць до настання терміну про необхідність скасування реєстрації РРО. Якщо суб’єкт господарювання не виконує дій, передбачених п. 2.11 цього Порядку, або його немає за місцезнаходженням (місцем проживання), то через місяць після виникнення вищезазначених обставин (виключення РРО із Держреєстру), у Книзі реєстраторів розрахункових операцій здійснюється відповідний запис, після чого реєстрація РРО вважається скасованою (п. 2.12, 2.13 Порядку № 614).
   
   Наприклад, на сторінці Територіального органу Міндоходів у м. Києві сайту Міндоходів розміщено повідомлення щодо скасування реєстрації касових апаратів, моделі яких не входять до оновленого Держреєстру РРО, до 30 листопада 2013 року. При цьому всім суб’єктам господарської діяльності, у яких касова техніка не відповідає новим вимогам, повинні бути направлені відповідні повідомлення до 1 листопада цього року. І далі, цитуємо:
   
   «Таким чином, суб'єкти господарювання до отримання відповідного попередження від органу Міндоходів та протягом місяця після його отримання матимуть можливість використовувати при проведенні розрахункових операцій наявну касову техніку та здійснити заходи щодо її доопрацювання з метою виконання норм чинного законодавства».
   
   Головне управління Міндоходів у Херсонській області у розділі новин за 15.10.2013 р. у свою чергу повідомило:
   
   «Звертаємо увагу власників касових апаратів! В термін до 01.12.2013 року необхідно вивести з експлуатації або доопрацювання всі моделі РРО, які не забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів Міндоходів відповідно до вимог, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 № 1057 «Про затвердження Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби» та не включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій».
   
   Звісно, така інформація не є попередженням щодо скасування реєстрації РРО у розумінні Порядку № 614, і податківці мають індивідуально повідомити про це суб’єктів господарювання. Але навіть якщо суб’єкт господарювання не отримає на свою адресу таке повідомлення від органів доходів і зборів, це не звільнить його від відповідальності.
   
   По-перше, за порушення порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг згідно із ст. 26 Закону № 265 посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, посадові особи притягуються до адміністративної відповідальності органами державної податкової служби України за ст. 1551 КпАП – від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
   
   По-друге, з 1 січня 2014 року згідно з п. 9 ст. 17 Закону № 265 в разі неподання до органів державної податкової служби звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій по дротових або бездротових каналах зв'язку, в разі обов'язковості її подання, застосовуватиметься фінансова санкція у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
   
   Ольга Пономаренко
   ТОВ АФ «Профі-Аудит»
   
   Дата підготовки 06.11.2013
По материалам ЛИГА:ЗАКОН
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям