Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.12.13
2152 11 Печатать

Печать Z-отчета при круглосуточной работе учреждения

   Сьогодні багато торгівельних і розважальних закладів працюють цілодобово. Провадячи свою діяльність, майже усі вони використовують реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО). Який порядок друку Z-звіту, якщо тривалість робочого дня закладу становить 24 години?
   
   Згідно з п. 9 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР, (далі – Закон про РРО) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій.
   
   Зміст зазначеної статті визначає особливості роботи реєстраторів розрахункових операцій, які мають друкувати такі звіти за кожний робочий день. Пунктом 2 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2002 року № 199, (далі – Вимоги) визначається поняття «Зміна» − період роботи реєстратора розрахункових операцій від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту. В свою чергу Z-звіт − денний звіт з обнулінням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам'яті реєстратора.
   
   У примітках за №1 до формату і розрядності даних, що зберігаються у фіскальній пам’яті, (додаток до зазначених Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування) міститься важливе уточнення: підсумок розрахунків обчислюється за зміну, максимальна тривалість якої не повинна перевищувати 24 години.
   
   Отже, оскільки доба налічує 24 години (день триває з 0 годин ранку та закінчується 24 годиною ночі), при щоденній роботі з РРО звіт необхідно виконувати щодня. Відповідно до п. 7 Вимог усі режими роботи реєстратора розрахункових операцій, крім тих, що забезпечують усунення причин блокування, повинні блокуватися, зокрема, у разі перевищення максимальної тривалості зміни.
   
   Підсумовуючи викладене, зауважимо, коли суб’єкт господарювання має цілодобовий робочий графік, то фіскальний звітний чек, тобто Z-звіт, повинен друкуватися щоденно по закінченні робочої зміни, але не пізніше 24 години цього дня.
   
   Також нагадуємо, що відповідно до ст.17 Закону про РРО за порушення його вимог до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів доходів і зборів застосовуються фінансові санкції у розмірах:
   
    • двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян − у разі невиконання щоденного друку фіскального звітного чеку або його незберігання.
   
   Звертаємо увагу, що податкові органи застосовують цю санкцію за кожний не роздрукований Z-звіт.
По материалам АФ "ДеВізу"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Морская
02.12.13 07:42

Я так поняла: чтобы не было штрафных санкций, при неприрывной работе РРО нужно делать 2 Z-отчета- утром и вечером

Ответить
  • Алена
02.12.13 08:02

У нас ресторан работает до 2 ночи. Я делаю один Z-отчет в 23.50, а второй в 2 .00. И выручку по первому Z оприходую задним числом в кассовой книге предприятия.

Ответить
  • ТутКакТут
02.12.13 13:07

Для Морская : можно и 1 раз в 23:50.

Ответить
  • Наталья
02.12.13 13:33

Алена задним числом,а в банк когда сдаете?Объясните пожалуйста

Ответить
  • 1
02.12.13 13:42

В банк сдается на с ледующий день

Ответить
  • 1
02.12.13 13:44

вчерашним оприходовано,сегодняшним в банк

Ответить
  • 23
02.12.13 14:44

такой пример: смена кассового аппарата с 10.00 одного числа по 9-30 следующего числа, т.е не превышает 24 часа. Z- отчеты снимаются каждый день (в 9-30). Где нарушение? Если а) звіти друкуються щоденно; б) зміна не перевищує 24 години.

Ответить
  • Бухрозница
03.12.13 07:52

Ваша логика действует до тех пор пока к вам не прийдет на проверку налоговый инспектор, в его понятии смена работы кассового аппарата 24 час это один день, Z- отчет сделаній на следующий день, єто неоприходованная наличность, соответственно штраф вам

Ответить
  • ххх
03.12.13 08:39

а по мне, СПД можно самому определить размер суток Если ресторан работает до 2, то приказом по предприятию и определить, что чеки делаются в этом 24-часовом промежутке

Ответить
  • 23
03.12.13 08:43

ідприємство працює цілодобово і робе Z-звіти кожної доби о 08 годині ранку. Чи обов'язково роздруковувати фіскальний звітний чек (Z-звіт) по закінченні доби (близько 24 години), якщо протягм доби Z-звіт вже було зроблено? Вельми прошу дати конкретну відповідь: "ТАК, обов'язково" чи "НІ, не обов'язково", та обґрунтувати її нормами законодавства. Ні, не обов’язково. Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» № 265/95-ВР від 06.07.1995 (із змінами та доповненнями), а також іншими нормативними документами, зокрема Порядком реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 № 614 (із змінами та доповненнями), не передбачено роздрукування фіскального звітного чеку у певні визначені години доби (в тому числі близько 24 години), а зобов’язано суб’єктів господарювання щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій фіскальні звітні чеки і забезпечувати їх зберігання в книгах обліку розрахункових операцій. ДПС України в своєму листі від 06.07.2009 № 14083/7/23-7017/572 роз’яснила, якщо об’єкт торгівлі працює цілодобово, то фіскальні звітні чеки у відповідності з вимогами Закону України № 265/95-ВР повинні друкуватися щоденно. Тому, якщо хоча б один Z-звіт протягом дня на РРО був роздрукований, то в кінці дня обнулювати фіскальну пам'ять РРО не обов’язково. Державна податкова служба у Чернівецькій області Подробнее: http://buhforum.com/viewtopic.php?f=20&t=496&start=45

Ответить
  • Лора
05.12.13 15:46

для Наталья выручку вы приходуете в так называему центральную кассу, а в ЦК сделайте лимит кассы большой, например, 8-10 тысяч в зависимости ваших дневных оборотов - и все, вам не страшен серый волк - налоговая у нас круглосуточная работа смена сдаетсЯ в 22.00, а потом в 10.00 на следующее утро и мы не нервничаем. Z - отчетов может быть любое количество хоть каждый час закрывайте и открывайте смену, приклеивайте в книгу и самое главное записывайте выручку. потому что за неприклееный отчет 340 , а за не записанную выручку - сумма умоножается на пять

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям