Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.12.13
2335 6 Печатать

Алименты на детей: особенности начисления

   Аліменти є одним із способів виконання батьками обов'язку щодо утримання дітей. Вони стягуються на користь одного з батьків, з яким проживає дитина, незалежно від того, перебувають у шлюбі батьки дитин, чи розлучені. Який порядок утримання аліментів?
   
   Відповідно до ст. 182 Сімейного кодексу України (далі – СКУ) виплати на одну дитину не можуть бути менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Якщо аліменти менші цієї суми, дитині призначається державна допомога в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотками прожиткового мінімуму.
   
   Необхідно звернути увагу, що відповідно до ст. 70 Закону України "Про виконавче провадження" і ст. 128 Кодексу законів про працю сукупний розмір відрахувань із заробітної плати не повинен перевищувати 50 відсотків середньомісячного заробітку. Найчастіше призначають у межах 1/4 заробітку на одну дитину, 1/3 − на двох дітей, 1/2 − на трьох і більше дітей.
   
   Частка заробітку одного з батьків, яка стягуватиметься як аліменти на дитину, визначається судом. У твердій грошовій сумі аліменти стягуються, якщо платник аліментів має мінливий, нерегулярний дохід, або при наявності інших обставин, що мають істотне значення. Визначена судом сума підлягає індексації.
   
   Відповідно до ст.192 СКУ розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом змінений (як зменшений, так і збільшений). Для цього необхідне рішення суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них.
   
   Українським законодавством передбачено випадки, при яких батьки зобов'язані сплачувати аліменти на утримання своїх повнолітніх дітей.
   
   Згідно зі ст.ст. 198, 199 СКУ такий обов'язок виникає в двох випадках:
   
   1) відносно непрацездатних дочки і (або) сина, які потребують матеріальної допомоги, за умови, що батьки можуть таку матеріальну допомогу надавати;
   
   2) якщо повнолітня дитина продовжує навчання і в зв'язку з цим потребує матеріальної допомоги, знову ж таки, за умови, що батьки можуть її надавати (другий випадок − до досягнення двадцяти трьох років).
   
   Аліменти утримуються з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.
   
   Повний перелік доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб наведений в додатку до Постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 року за №146 «Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб».
   
   Утримання аліментів не провадиться з:
   
   1) вихідної допомоги при звільненні і сум неоподаткованого розміру матеріальної допомоги;
   
   2) компенсації працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за відпустку, не використану протягом кількох років;
   
   3) допомоги на лікування;
   
   4) допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами;
   
   5) компенсаційних виплат при відрядженнях і переведенні на роботу в іншу місцевість;
   
   6) польового забезпечення, надбавок до заробітної плати й інших сум, які виплачуються замість добових і квартирних;
   
   7) компенсаційних сум, які виплачуються за амортизацію інструментів і зношеність одягу;
   
   8) матеріальної допомоги осіб, які втратили право на допомогу по безробіттю;
   
   9) вартості безкоштовного надання квартир та комунальних послуг;
   
   10) одноразової допомоги при народженні дитини;
   
   11) державної допомоги на поховання;
   
   12) допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
   
   13) допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням;
   
   14) допомоги малозабезпеченим сім'ям з дітьми;
   
   15) соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям;
   
   16) державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів, а також надбавки на догляд за інвалідом з дитинства та дитиною-інвалідом, що передбачені Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»;
   
   17) допомоги по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років;
   
   18) тимчасової державної допомоги, якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину;
   
   19) субсидій готівкою для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;
   
   20) щомісячної грошової допомоги у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства громадян, які проживають на територіях радіоактивного забруднення;
   
   21) вартості речового, продовольчого забезпечення або його грошової компенсації;
   
   22) дотацій на обіди, вартості путівок до санаторіїв і будинків відпочинку, що надаються за рахунок коштів підприємств та організацій.
   
   Розраховуючи аліменти, слід пам'ятати:
   
   - якщо база оподаткування не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (для 2013 р. – 11 470 грн), застосовується ставка для податку з доходів фізичних осіб в розмірі 15%. До суми перевищення застосовується ставка 17%. З метою нарахування ПДФО база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму утриманого ЄСВ відповідно до п. 164.6 Податкового кодексу України;
   
   - нарахування ЄСВ здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування, що дорівнює сімнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
   
   Звертаємо увагу, що аліменти не підлягають оподаткуванню, адже вони утримуються з чистого доходу працівника − з якого вже сплачені податки і збори.
   
   У Довідці 1-ДФ необхідно щоквартально відображати доходи фізосіб, що отримують аліменти, з кодом 140.
По материалам АФ "ДеВізу"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Nata Li
04.12.13 10:54

т.е. предприятие не удерживает алименты (или удерживает, но не перечисляет) пока "получатель алиментов" не принесет ИНН? Или такого "получателя" в 1-ДФ просто по фамилии вписывать?

Ответить
  • Олга
04.12.13 11:10

Для 1-ДФ или паспорт, или код. Мне проблему с документами помогли решить в исполнительной службе, т.к. мамочка была немного невадеквате.

Ответить
  • яяя
04.12.13 12:50

мне все предоставили, проблем не было, перечисляю на карточку мамочке

Ответить
  • Ратьяна
04.12.13 13:38

а если мамочка счёт закрыла и алименты возвращаются обратно - подскажите пожалуста что тогда делать?

Ответить
  • Ратьяна
04.12.13 13:39

и ко всему письмо заказное отправили ответа уже месяц нет, на телефоны не отвечает

Ответить
  • О.Ю.
04.12.13 15:50

сообщите немедленно официальным письмом в исполнительную службу, но удерживать продолжайте. Ну и позвоните в исп. службу, это не Ваша работа искать мамочку. Ждите, они Вам ответят, что делать. Рано или поздно, она найдется.

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям