Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.12.13
1026 1 Печатать

Обратиться в органы доходов и сборов за публичной информацией возможно по специальной форме запроса

   Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com
   
   Автор: Наталія Михальченко
   
   Вже пройшло немало часу з тих пір, як було утворено Міністерство доходів і зборів України, але нормативні акти щодо отримання публічної інформації залишалися старими, виданими ще податковою. Тільки зараз з’явилися нові Форма запиту та Порядок складання та подання запитів на отримання публічної інформації від органів доходів і зборів.
   
   Нагадаємо, що публічною інформацією є відомості на будь-яких носіях, що були отримані або створені в процесі виконання органами влади своїх обов'язків та знаходяться у їх володінні.
   
   Передбачено, що звернутися за такою інформацією запитувач має право незалежно від того, стосується вона його особисто чи ні, без будь-яких пояснень причин подання запиту.
   
   Запит може бути в усній чи письмовій формі, поданий особисто чи надісланий поштою, факсом, електронною поштою тощо. Як вже було зазначено вище, для спрощення подання запиту затверджено спеціальну форму, яку і рекомендуємо в подальшому використовувати.
   
   У цій формі є можливість обрати, яким чином запитувач бажає отримати відповідь – поштою, факсом чи електронною поштою. Що ж стосується строку, протягом якого органи влади мають відповісти, то зазвичай він становить 5 робочих днів з дня отримання ними запиту (може бути продовжено до 20 робочих днів у разі, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації).
   
   Від себе додамо, що на практиці ми вже неодноразово зверталися до багатьох держорганів за різного роду інформацією (переважно, це нормативні акти), і треба сказати, що механізм надання відповідей за 5 робочих днів працює доволі злагоджено. Але не треба плутати надання публічної інформації з отриманням відповідей на письмові запити, строк розгляду яких у загальних випадках становить місяць (ст. 20 Закону "Про звернення громадян" N 393/96-ВР від 02.10.96 р.).
   
   ----------------------
   
   Наказ Міністерства доходів та зборів України "Про затвердження Порядку складання та подання запитів на отримання публічної інформації, що знаходиться у володінні органів доходів і зборів України, форми подання запиту на отримання публічної інформації, що знаходиться у володінні органів доходів і зборів України" (N 681 від 14.11.2013 р.)
   
   Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27.11.2013 р. N 2023/24555 та набирає чинності з дня офіційного опублікування

   
   
   Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бухгалтер
05.12.13 07:19

На сайті ВР світиться, що не набрав чинності http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z2023-13

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям