Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


08.12.13
1245 0 Печатать

Когда бездействие налоговиков может быть выгодно налогоплательщику

   Постанова ВСУ від 15.10.2013 № 21-272а13
   
   Верховний Суд України погодився з судами попередніх інстанцій про визнання протиправною бездіяльності начальника податкового органу щодо неприйняття податкового повідомлення-рішення протягом трьох робочих днів, як це передбачено пунктом 86.8 Податкового кодексу України (ПК).
   
   Зокрема, свою бездіяльність податківці пояснювали дотриманням вимог пункту 86.9 ПК. Адже згідно з цією нормою, якщо грошове зобов’язання розраховується податковим органом за результатами перевірки, призначеної відповідно до кримінально-процесуального закону або закону про оперативно-розшукову діяльність, податкове повідомлення-рішення за результатами такої перевірки не приймається до дня набрання законної сили відповідним рішенням суду.
   
   На підтвердження своєї позиції податковий орган посилався також на рішення ВАСУ від 19.12.2012 № К/9991/64526/12, відповідно до якого матеріали перевірки та висновки податкового органу, викладені в акті документальної невиїзної перевірки, що призначена на виконання постанови старшого слідчого відповідно до кримінально-процесуального закону, до дня набрання законної сили відповідним рішенням у кримінальній справі можуть бути оцінені як докази виключно в рамках розслідування та розгляду такої кримінальної справи. Такі матеріали не можуть бути підставою для прийняття податкового повідомлення-рішення про визначення платникові податків розрахованого за результатами такої перевірки грошового зобов’язання.
   
   При цьому податковий орган не врахував те, що в зазначеному випадку постанова про проведення перевірки була винесена в ході розслідування кримінальної справи, порушеної за статтею 205 Кримінального кодексу України (фіктивне підприємництво) стосовно громадянина, який не є посадовою особою підприємства-позивача.
   
   Відповідно ж до чинного законодавства за результатами перевірок платників податків, відносно яких та/або їх посадових осіб кримінальну справу не порушено або порушено кримінальну справу, предметом якої не є податки, збори, грошові зобов’язання, приймається податкове повідомлення-рішення щодо платників податків у загальновстановленому порядку.
По материалам Головбух24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям