Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


18.12.13
2071 3 Печатать

Сбор в ПФУ при приобретении грузового автомобиля

   Чи сплачується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування при придбанні вантажівки?
   
   Згідно з п. 7 ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.1997 № 400/97-ВР, (далі – Закон № 400) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні в підрозділах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України, крім випадків забезпечення легковими автомобілями інвалідів згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до законодавства.
   
   Починаючи з 28 червня 2012 року Законом України «Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 07.06.2012 р. № 4911-VI до Закону № 400 законотворцями внесено корективи щодо порядку сплати збору за операціями відчуження легкових автомобілів. До 28.06.2012 р. сплачувати збір потрібно було при кожному відчуженні, і платником збору була особа, яка відчужує автомобіль.
   
   Отже, з 28 червня 2012 року платниками збору до Пенсійного фонду України є підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в територіальних підрозділах Державтоінспекції МВС України.
   
   Так, зокрема, п. 1.3 Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них, затвердженої наказом МВС України від 11.08.2010 року за № 379, регламентовано, що відповідно до вимог законодавства України перша реєстрація транспортного засобу − це реєстрація транспортного засобу, яка здійснюється уповноваженими державними органами України щодо цього транспортного засобу (далі – ТЗ) в Україні вперше.
   
   Якщо ТЗ раніше був зареєстрований на території України, у тому числі тимчасово, чи перебував на відомчому обліку, подальша його реєстрація в Україні не вважається першою. Реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку транспортних засобів, що належать фізичним особам, здійснюються за місцем звернення власника або його уповноваженої особи незалежно від місця реєстрації (проживання) власника. При цьому в реєстраційних документах зазначається місце реєстрації (проживання) особи, за якою реєструється транспортний засіб.
   
   Отже, звертаємо увагу на те, що збір до ПФУ під час придбання вантажівки не сплачується ні продавцем, ні покупцем. Також нагадуємо, що при першій реєстрації автомобіля власнику доведеться сплатити збір за першу реєстрацію. Ставки збору становлять:
   
   • 3% вартості автомобіля, ціна якого не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року, тобто 189 255,00 грн з 1 січня 2013 року;
   
   • 4% вартості автомобіля, ціна якого становить від 165 до 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року, тобто від 189 255,00 грн до 332 630, 00 грн з 1 січня 2013 року;
   
   • 5% вартості автомобіля, ціна якого перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня відповідного року, тобто 332 630,00 грн з 1 січня 2013 року.
По материалам АФ "ДеВізу"
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Jozephina
19.12.13 10:23

я так понимаю ставки сбора приведены не для сбора при первой регистрации, а для пенсионного сбора при покупке легкового автомобиля...и при чем тут они, если речь идет о грузовом

Ответить
  • Lina
19.12.13 14:32

Надо администратору читать что пишут в статьях, ну или просить специалистов это делать!!! Чушь не пишите. Вдруг люди поверят.

Ответить
  • Виктория----@
19.12.13 18:28

Отже, звертаємо увагу на те, що збір до ПФУ під час придбання вантажівки не сплачується ні продавцем, ні покупцем

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям