Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


29.12.13
994 14 Печатать

С 1 января 2014 года вводятся электронные налоговые проверки

   З 01.01.2014 року Податковим кодексом України запроваджується механізм проведення електронних перевірок платників податків, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.
   
   Згідно абз. 6 пп. 75.1.2 п. 75.1 ст. 75 Податкового кодексу України (далі - ПКУ),електронна перевірка відноситься до категорії документальних позапланових невиїзних перевірок. Електронну перевірку ініціює сам платник податків,подаючи відповідну заяву в відповідний територіальний орган Міндоходів (надалі – орган доходів і зборів), в якому він перебуває на податковому обліку.Заява має бути подана за десть календарних днів до очікуваної дати початку проведення електронної перевірки.
   
   Право подати заяву про проведення електронної перевірки мають тільки платник и податків і з незначним ступенем ризику. Згідно норм п.77.2 ст. 77 ПКУ платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки.
   
   Перелік ризиків та їх розподіл за ступенями, згідно з п. 77.2 ст.77 ПКУ встановлює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. Критерії розподілу ступенів ризику містяться в Методичних рекомендацій щодо складання плану-графіка проведення документальних планових перевірок суб'єктів господарювання, затверджені в наказі ДПС України від 27.06.2012 року № 553.
   
   03.06.2013 року Міндоходів прийняло наказ № 143, яким затвердило Порядок подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення органом доходів і зборів про проведення такої перевірки (надалі – Порядок). Згідно з цим документом, електронні перевірки платників податків, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, проводяться з 01.01.2014 року; суб'єктів господарювання мікро-, малого та середнього бізнесу - з 01.01.2015 року, а всіх інших платників податків - з 01.01.2016 року.
   
   Згідно Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні» від 22.03.2012 року № 4618-VI суб'єктами мікропідприємництва є:
   
   - фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи - підприємці, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України;
   
   - юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.
   
   Суб'єктами малого підприємництва є:
   
   - фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи - підприємці, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України;
   
   - юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.
   
   Суб'єктами великого підприємництва є юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) перевищує 250 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності перевищує суму, еквівалентну 50 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.
   
   Платник податку у з аяві, крім загальних облікових даних, в обов'язковому порядку зазначає інформацію про:
   
   1. податкові періоди господарської діяльності, що підлягають електронній перевірці;
   
   2. систему оподаткування, що застосовується платником податку;
   
   3. перелік податків, які будуть перевірені під час проведення електронної перевірки (єдиний податок, податок на прибуток підприємств, податок на додану вартість, податок на доходи фізичних осіб, інші податки в разі наявності технічної можливості їх перевірки органом органом доходів і зборів;
   
   4. ведення в електронному вигляді бухгалтерського обліку;
   
   5. ведення в електронному вигляді первинних документів, що підтверджують правомірність ведення бухгалтерського обліку;
   
   6. надання платником податків разом із Заявою в електронній формі документів, пов'язаних із розрахунком і сплатою податків і зборів (якщо такі документи створюються платником податків в електронній формі та зберігаються на машинних носіях інформації);
   
   7. спосіб надання документів для електронної перевірки (за допомогою каналу, яким передається електронна звітність, або електронного носія інформації).
   
   Заява та необхідні для проведення електронної перевірки документи можуть бути подані платником податків в орган доходів і зборів одним із зазначених способів:
   
   · листом з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
   
   · безпосередньо в територіальний орган доходів і зборів ;
   
   · в електронному вигляді (підписана електронним підписом керівника платника податку).
   
   Документ вважається поданим лише після отримання підписаного підтвердження від територіального органу доходів і зборів.
   
   Електронна перевірка може бути проведена за вказані платником податків податкові періоди, за які не проводилися документальні планові або позапланові перевірки, а також за умови надання територіальному органу доходів і зборів відповідних декларацій (розрахунків).
   
   Для проведення електронної перевірки платник податків забезпечує подання в електронній формі документів, пов'язаних з нарахуванням і сплатою відповідного податку (збору), а територіальний орган доходів і зборів може вимагати надання паперових копій документів, необхідних для проведення електронної перевірки.
   
   Рішення про проведення або непроведення електронної перевірки має бути прийняте територіальним органом доходів і зборів протягом 10 календарних днів з моменту одержання заяви та всіх необхідних документів.
   
   Серед підстав для відмови у проведенні електронної перевірки можуть бути такі:
   
   · заяву подано з порушенням установленої форми, в заяві не заповнено або заповнено неправильно необхідні дані, заява не підписана повноважною особою, або підпис такої особи не завірений печаткою платника податку;
   
   · платник податків відноситься до категорії середнього або високого ступеня ризику;
   
   · період, що підлягає перевірці вже був охоплений документальною плановою або позаплановою перевіркою (з тих питань, які хоче перевірити платник податків);
   
   · інші аргументовані підстави, які технічно не дають можливості провести електронну перевірку.
   
   Рішення про проведення/непроведення електронної перевірки надсилається платнику податків не пізніше наступного робочого дня з дати його прийняття. А рішення про непроведення електронної перевірки не обмежує можливість повторного звернення платника податків із новою заявою.
   
   Додамо, що Порядок почне діяти з 01.01.2014 року і першими його зможуть випробувати на собі платники єдиного податку.
   
   Олександр Гарагонич
   Директор Юридичної компанії "Бі ен Сі"
По материалам ЛИГА.Блоги
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Jene
30.12.13 04:55

Оце так щастя привалило!

Ответить
  • Радуга
30.12.13 05:47

Если не будет добровольцев - обяжут в принудительном порядке

Ответить
  • Бу
30.12.13 07:29

Да уж, меня проверяют, я же им и заяву делать должна

Ответить
  • ......
30.12.13 07:39

Дожились,,,,,,,,,,, сами себе будем проверки заказывать, сами проводить , сами себя наказывать , штрафы выписывать .. весело. А штат дармоедов что будет делать

Ответить
  • 6
30.12.13 07:53

вот это они придумали! вообще на голову не налазит! нет слов!

Ответить
  • Лиса в сандалях
30.12.13 07:59

Минздох ищет добровольцев. )))))) Ну такого я еще невидила

Ответить
  • ИринаМ
30.12.13 08:02

если бы после этой проверки, хотя бы год не трогали, то можна заказывать, но это ж не в нашей стране, может получиться, что заказал себе сам проверку, а потом еще пару проверок заказала нам налоговая и будет сплошная череда проверок...........а оно ж так и будет....

Ответить
  • ***
30.12.13 08:50

Для этого надо в Медке и начисление з-ты и все первичные доки вести. Те выложить им ВСЁ. а они посмотрят, оштрафуют ( без этого ж акт начальница никак не подпишет!). откроют Кримінальне провадження и сольют базу на Петровку.

Ответить
  • VolMaria
30.12.13 10:40

Нельзя ли плановые проверки для единщиков проводить в бесконтактной форме? Как было бы здорово! А 14 или 15, 16 или любой другой год ничего хорошего для нас не принесет. Нельзя изменить фискальную сущность государства. Вспомните хотя бы рассказ Ивана Франко "Добрий заробок". Прошло уже чуть ли не двести лет , а методы те же.

Ответить
  • Инесса
30.12.13 11:06

Занятно! -"а територіальний орган доходів і зборів може вимагати надання паперових копій документів, необхідних для проведення електронної перевірки." А в чем же тогда будет заключаться вся эта электронность, если еще и на бумажке все принеси? Акт проверки пришлют по электронке и в этом весь электронный прикол?

Ответить
  • Серж Промис
30.12.13 14:59

Вот это "полёт мысли": ".Заява має бути подана за десть календарних днів до очікуваної дати початку проведення електронної перевірки."!!!!! А ну-ка, кто тут тот Нострадамус, который может догодаться когда "очикувается проведення электронной проверки", что бы за 10 дней ещё и попросить об этом налоговиков?

Ответить
  • Утомленная солнцем
30.12.13 16:26

Инесса +100 поддерживаю :) А штраф тоже самим "придумать" и быстренько уплатить?!

Ответить
  • финал
30.12.13 22:26

по моему вы трохи неразобрались такое заявление пишется при закрытии ч\п теперь это можно сделать в электронном виде и всего лишь

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям