Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.01.14
1394 0 Печатать

Порядок уплаты в бюджет части чистой прибыли коммунальными унитарными предприятиями

   Згідно зі статтею 78 Господарського кодексу України комунальне унітарне підприємство утворюється органом місцевого самоврядування на базі комунальної власності і входить до сфери його управління.
   
   Управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.
   
   Відповідно до пункту 9 частини 1 статті 69 Бюджетного кодексу України комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання повинні відраховувати до загального фонду місцевих бюджетів частину чистого прибутку (доходу) у порядку, визначеному місцевими радами або Верховною Радою АР Крим.
   
   Установлення нормативу відрахування чистини чистого прибутку (доходу) також належить до компетенції місцевих рад (пп.29 ч.1 ст.26 Закону України від 21.05.1997 №280 /97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»).
   
   Відповідно до підпункту 14.1.49 статті 14 Податкового кодексу частина чистого прибутку (доходу), яка сплачується державними та комунальними унітарними підприємствами, прирівнюється до дивідендів. Тому сплачена до бюджету частина чистого прибутку (доходу) (а також сума авансових внесків з податку на прибуток, сплачених при виплаті частини чистого прибутку) повинні відображатися в декларації з податку на прибуток підприємства і зменшувати суму податку на прибуток, нарахованого в такій декларації.
   
   Таким чином, комунальні унітарні підприємства повинні сплачувати за результатами фінансово-господарської діяльності частину чистого прибутку (доходу) до місцевого бюджету за нормативами та у порядку, встановленими відповідними місцевими радами. При цьому, у разі прийняття відповідними місцевими радами рішення про виплату зазначеного платежу, суб'єкти господарювання з комунальною формою власності повинні надавати до органів Міндоходів звітність, на підставі якої здійснюється нарахування та сплата такого платежу.
   
   Якщо місцевою радою не затверджено форму розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що сплачується до місцевого бюджету, суб'єкти господарювання з комунальною формою власності можуть використовувати розрахунок цього платежу за формою, встановленою для сплати частини чистого прибутку (доходу) до державного бюджету (затвердженою наказом ДПА України від 16.05.2011 №285).
   
   Відповідальність за своєчасність подання Розрахунку передбачена статтею 120 Податкового кодексу України.
   
   Важливо! Міндоходів листом від 13.11.2013 №24082/7/99-99-19-03-02-17 роз’яснило, що якщо органами місцевого самоврядування не встановлено порядок та нормативи сплати комунальними унітарними підприємствами частини чистого прибутку (доходу), то відрахування до місцевих бюджетів частини чистого прибутку (доходу) такими підприємствами не здійснюється.
   
   Зазначеним листом скасовано дію листа ДПС України від 19.04.2012 №11360/7/15-1217, згідно з яким у випадку, якщо місцеві ради не затвердять для комунальних підприємств порядок та нормативи відрахування частини чистого прибутку (доходу) до місцевого бюджету, то такі комунальні підприємства повинні були сплачувати частину чистого прибутку (доходу) до державного бюджету в порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2011 №138, як і державні унітарні підприємства.
   
    Зазначена постанова КМУ №138 на комунальні унітарні підприємства та їх об’єднання не розповсюджується.
По материалам ГУ Міндоходів у Львівській області
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям