Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.01.14
1071 0 Печатать

Не получили по почте акт проверки. Что делать?

   Проблема листування податкових органів з платниками податків зажди була, є та буде залишатися актуальною. Варто сказати, що особливо ця проблема актуальна для платників податку на додану вартість, яким можуть анулювати свідоцтво на підставі того, що вони не знаходяться за юридичною адресою (частина «ж» пункту 184.1 Податкового кодексу):
   
   в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу;
   
   При цьому, за адресою вони можуть знаходитися цілком і повністю. Їм достатньо лише один раз не отримати листа від податкової служби. Але це трохи не по темі.
   
   Коли акт перевірки надсилається по пошті?
   
   Дуже і дуже часто податкова служба після написання акту перевірки складає акт відмови від підпису такого акту перевірки та надсилає другий примірник акту по пошті на адресу місцезнаходження платника податків.
   
   Надсилати акт перевірки по пошті податківці мають право лише в тому разі, якщо його неможливо вручити платнику податків особисто або він просто відмовляється його отримувати. Так написано у Порядку оформлення результатів документальних перевірок від 22.12.2010 №984, а саме у пункті 4 Розділу IV.
   
   Перебіг терміну подання заперечень до акту перевірки починається з дня отримання платником акту по пошті відповідно до пункту 86.7 Податкого кодексу. Термін становить п’ять робочих днів з дня отримання.
   
   Лист з оригіналом акту повернувся до податкової як неотриманий. Чи може платник його забрати?
   
   Не може. Така відповідь наразі міститься у Єдиній базі податкових знань на офіційному сайті Міндоходів. Головним аргументом відповіді виступає пункт 42.2 головного податкового документа країни:
   
   документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків або його законному чи уповноваженому представникові.
   
   Виділю ключові фрази: документи вважаються врученими, якщо вони вручені особисто або надіслані платнику рекомендованим листом. Згадки про те, що такий рекомендований лист повинен бути отриманий платником податків, немає.
   
   Отже, якщо лист з оригіналом акту повернувся до податкової служби як неотриманий, він вважається належним чином врученим та податкова служба його вже не віддасть. Нізащо icon smile Не отримали по пошті акт перевірки. Що робити?
   
   Отже, маємо ситуацію: акта перевірки в нас немає, отже ми не знаємо, що там написано. Ми не знаємо, на що писати заперечення. А коли ми отримаємо податкове повідомлення — рішення, ми не будемо знати, за що нас оштрафували. Ми будемо бачити хіба що пункти Податкового кодексу, які ми начебто порушили. Що робити?
   
   Як отримати акт перевірки, який до цього не був отриманий по пошті?
   
   На допомогу нам приходить Закон України «Про доступ до публічної інформації», відповідно до статті 10 якого кожна особа має право доступу до інформації, яка збирається та зберігається про неї. А розпорядники інформації, що володіють інформацією про особу зобов’язані надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених законом.
   
   Запит щодо надання публічної інформації оформлюється у довільній формі відповідно до статті 19 Закону, а розпорядник інформації зобов’язаний її надати не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту відповідно до статті 20.
   
   Таким чином, написавши до податкової служби запит на отримання публічної інформації, ми можемо отримати копію акту перевірки та будь яких додатків чи листів, які стосуються такої перевірки. І тепер ми знаємо, за що нас оштрафували та як цей неприємний момент оскаржувати.
   
   Бухгалтер.com
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям