Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


13.01.14
1722 3 Печатать

Без согласия договаривающихся сторон налоговики не вправе изменять арендную плату за землю

   Постанова ВАСУ від 18.12.2013 № К/9991/46401/11
   
   Укотре ВАСУ наголосив, що хоча зміна розміру земельного податку згідно з чинним законодавством є підставою для перегляду встановленого розміру орендної плати шляхом внесення відповідних змін до договору оренди землі його учасниками, зазначене не спричиняє автоматичної зміни умов договору щодо розміру орендної плати. А відтак, і відповідного донарахування податковим органом суми податкового зобов’язання з орендної плати із застосуванням штрафних санкцій за податковим повідомленням-рішенням.
   
   Тим паче суперечливою та безпідставною, на думку ВАСУ, є позиція податківців стосовно того, що орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є загальнодержавним податком, розмір та порядок сплати якого визначається податковим законодавством, а відтак не може змінюватись за взаємною згодою сторін.
   
   Так як сам договір оренди землі є цивільно-правовим, йому притаманні такі ознаки, як свобода договору, обов’язковість його виконання сторонами тощо. І суб’єкт владних повноважень, який не є учасником договору, не може здійснювати владні управлінські функції шляхом втручання у відносини сторін договору. Він має право лише контролювати належність виконання договору та відповідність його умов чинному законодавству України, зокрема, стежити, щоб такі умови не суперечили інтересам суспільства.
   
   Якщо ж договір пов’язаний зі сплатою податків і, на думку суб’єкта владних повноважень, спрямований на ухилення від їх сплати, останній за допомогою адміністративних заходів уповноважений відновити публічний порядок.
По материалам Головбух24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Олександр
15.01.14 14:05

Прошу точно вказати реквізити цієї постанови ВАСУ, бо наведені не коректні. Такої постанови в базі немає.

Ответить
  • Юрист
15.01.14 20:11

http://reyestr.court.gov.ua/Review/36413461

Ответить
  • Юрист
17.01.14 08:52

Спасибо!!

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям