Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


30.01.14
1837 6 Печатать

Инвалидов могут полностью освободить от обязанности уплаты за себя ЕСВ

   У Верховну Раду України подано на розгляд законопроект від 23.01.2014г № 4011, яким пропонується внести зміни в п.4 ст.4 Закону України від 08.07.2010 № 2464 "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування".
   
   Так, передбачається встановити, що особи, вказані в п. 5 ч. 1 статті 4 Закону (особи, що забезпечують себе роботою самостійно), звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є інвалідами і одержують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
   
   Нагадаємо, що відповідно до п.4 ст.4 Закону про збір і облік ЄСВ, пенсіонери і інваліди, які відповідно до закону одержують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати за себе єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування тільки в тому випадку, якщо вони використовують спрощену систему оподаткування при здійсненні підприємницької діяльності. Такі громадяни можуть бути платниками ЄСВ тільки за умови їх добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.
   
   Якщо вищезгадані категорії громадян не є платниками єдиного податку, а використовують загальну систему оподаткування, або займаються незалежною професійною діяльністю, наприклад медичною, науковою, адвокатською, нотаріальною і т.п. і одержують дохід від цієї діяльності за умови, що вони не є найнятими робітниками або підприємцями, такі громадяни є платниками ЄСВ на загальних підставах.
   
   Розмір обов'язкової ставки ЄСВ для підприємців встановлений на рівні 34,7% бази нарахування. Збір сплачується такими категоріями платників поквартально авансовими внесками (до 15 березня, 15 травня, 15 серпня і 15 листопаду). Розмір авансових платежів складає 25% річної суми ЄСВ, обчисленої для сплати авансових сум ПДФО і не може бути менше розміром мінімального страхового внеску за місяць, в якому одержаний дохід.
По материалам ГУ Міндоходів в АР Крим
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • практик
31.01.14 06:45

Ну красавы, ну кто так пишет «Особи, зазначені у пункті 5 частини першої цієї статті, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу». Головна особливість пункту 5 – це те, що особа повинна бути САМОЗАЙНЯТОЮ ОСОБОЮ , та перебувати на обліку самозайнятих осіб в Державному реєстрі на підставі вимог п..65.2, ст. 65 ПКУ, та при цьому не бути ПІДПРИЄМЦЕМ. Тобто якщо у лікаря, нотаріуса, юриста,аудитора, адвоката та інших людей «елітних професій» державна реєстрація у формі Суб’єкта підприємницької діяльності ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ ПІДПРИЄМЦЯ і він не є платником єдиного податку, а сплачує ПДФО на підставі Декларації про майновий стан то незалежно від того пенсіонер він чи інвалід – повинен сплачувати ЄСВ за себе

Ответить
  • колишній
31.01.14 10:45

Практику: читайте теорію - нотаріус не може бути підприємцем не за яких умов! А хай би і так - знаю чудового адвоката з ДЦП з дитинства, голова золота, їздить до клієнтів на Таврії з ручним кермуванням. Отримує пенсію і віддає її назад державі як ЄСВ - де логіка? Може так потрохи і до інвалідів -підприємців-загальносистемників доберуться і пенсіонерів за вислугою років - вчителів і лікарів?

Ответить
  • практик
31.01.14 13:27

для "колишній" в жодному разі практик нікого не хотів образити, Так , згоден помилково в перелік потрапив нотаріус, але їх не так багато ніж інших хто займається незалежною діяльністю, і хто по своєї необізнаності зареєстрован як підприємець, а не як самозайнята особа. Також згоден з вами щодо загальносистемників - це ж чистесеньке пограбування - вони потрібні сплачувати 15% ПДФО з чистого доходу, та 34,7% ЄСВ також з чистого, але не менш мінім.розм.- 100,00 грн.заробив -49,70 віддай державі

Ответить
  • колишній
31.01.14 20:01

Згідний з Вами. На жаль, ця тема никого більше не зацікавила... Кінець тижня - мабуть, не хочеться думати про серйозне. Вдалих вихідних!

Ответить
  • Цветик
01.02.14 17:48

для "практика" Я так розумію, якщо 100 гривен заробив, наприклад, у грудні то сплатити потрібно 15% ПДФО - 15 грн. та ЄСВ 34,7%-34,70 грн.+387,95 грн.(доплата до мінім.страхового внеску)

Ответить
  • nickko
01.02.14 21:21

Цветик - так, це вірно. В результаті замість чистого прибутку - чистий збиток?

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям