Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.02.14
1061 3 Печатать

Миндоходов будет обмениваться информацией с оффшорами

   У Міндоходів з’явилася можливість обміну податковою інформацією з найбільш популярними «офшорними зонами» (Британські Віргінські острови, Беліз, Острів Мен, Гібраалтар тощо)
   
   Такі можливості для Міндоходів відкрила нещодавня ратифікація Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (далі – «Конвенція») урядом Белізу та поширення Великобританією і Нідерландами дії Конвенції на ряд своїх заморських територій. Крім того, Конвенцію було підписано, але поки що не ратифіковано такими популярними юрисдикціями, як Швейцарія, Люксембург і Ліхтенштейн.
   
Юрисдикція Підпорядкування (для залежних територій) Чинність
(за даними www.offtax.com)
Аруба Нідерланди 01.09.2013
Беліз   01.09.2013
Бермудські острови Великобританія 01.03.2014
Британські Віргінські острови Великобританія 01.03.2014
Гібралтар Великобританія 01.03.2014
Кайманові острови Великобританія 01.01.2014
Ліхтенштейн   Підписано 21.11.2013
(не ратифіковано)
Люксембург   Підписано 29.05.2013
(не ратифіковано)
Острів Мен Великобританія 01.03.2014
Швейцарія   Підписано 15.10.2013
(не ратифіковано)
   
   Можливі способи обміну інформацією відповідно до Конвенції:
   
   Обмін інформацією на прохання – інформація надається за запитом Міндоходів.
   
   Автоматичний обмін інформацією – Міндоходів і податкове відомство офшорної юрисдикції обмінюються певною інформацією в автоматичному режимі. Для того, щоб це запрацювало, потрібне погодження між сторонами відповідних процедур. Зрозуміло, що погодження процедур ще немає.
   
   Спонтанний обмін інформацією – податкове відомство офшорної юрисдикції бачить, що певна діяльність на її території може призвести до зменшення податкових надходжень в Україні й інформує про це Міндоходів.
   
   Одночасні податкові перевірки – Міндоходів і податкове відомство офшорної юрисдикції проводять одночасну перевірку певних платників. Для того, щоб це стало можливим, мають бути погоджені процедури. Таких процедур наразі немає.
   
   Податкові перевірки за кордоном - представники Міндоходів мають право з дозволу податкового відомства офшорної юрисдикції брати участь у податкових перевірках, що проводяться у такій юрисдикції.
   Крім обміну інформацію, Конвенція надає можливість Міндоходів:
   
   Стягувати податкові борги за кордоном (наприклад, якщо офшорна компанія здійснюватиме діяльність в Україні, яка утворює постійне представництво без реєстрації в податковому органі і сплати податку на прибуток);
   
   Пересилати документи для вручення резидентам офшорних юрисдикцій.
   
   Очікування та перспективи. Багато чого залежатиме від підходу офшорних юрисдикцій до розкриття інформації (з одного боку - обов’язок виконання міжнародних зобов’язань, з іншого - розуміння того, що активне розкриття інформації може призвести до відтоку клієнтів, зацікавлених у послугах офшорних компаній).
   
   У цьому контексті незайвим буде згадати про вирішену у вересні 2013 року Високим судом Кайманських островів справу MH Investments and JA Investments v Cayman Islands Tax Information Authority.
   
   Податкове відомство Австралії звернулося до податкового відомства Кайманських островів із запитом про надання інформації щодо компаній, бенефіціарними власниками яких, на думку податкового відомства Австралії, були два австралійські консультанти. Метою запиту було підтвердити причетність даних консультантів до компаній та провести їм донарахування податкових зобов’язань. Запит подавався на підставі укладеної між цими державами угоди про обмін податковою інформацією (дуже близька за своєю природою до Конвенції).
   
   Податкове відомство Кайманських островів запит задовольнило. Запитувана інформація була витребувана у реєстраційного агента та надана податковому відомству Австралії.
   Кайманські компанії, яких стосувалася інформація, вирішили, що інформацію було надано з порушенням установлених процедур. Вони звернулися до суду з позовом, у якому просили зобов’язати податкове відомство Кайманських островів відкликати надану податковому відомству Австралії інформацію. Під час розгляду справи суд встановив порушення процедур і задовольнив позов.
   
   Порушення процедур полягали, зокрема, в наступному:
   
   Наданні інформації за період, на який не поширюється дія угоди про обмін інформацією;
   
   Неотриманні попереднього дозволу суду Кайманських островів на використання запитуваної інформації під час судових слухань в Австралії;
   
   Неповідомленні компаній про надходження запиту (відповідно до внутрішнього законодавства Кайманських островів надання інформації без відома компаній, яких вона стосується, можливе лише у випадку кримінального переслідування, якого у даному випадку не було).
   
   Не менш цікавим є те, що австралійські податкові органи проігнорували рішення Високого суду Кайманських островів. Вони звернулися до австралійського суду з поданням про надання їм дозволу на використання отриманої у кайманських колег інформації при донарахуванні податків. У жовтні 2013 року Австралійський федеральний суд надав їм такий дозвіл.
По материалам Податковий блог Романа Блажка
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Melamory Blim
03.02.14 08:40

Кино....

Ответить
  • Алиса
03.02.14 12:36

А обмениваться будут непосредственно в офшорах

Ответить
  • Марі
04.02.14 06:41

Обмін інформацією, це чудово. А от що будуть робити з результатами цього обміну? Тобто,ті, хто при владі, будуть гарненько "доїти" тих, хто не при владі... А от чи в бюджет перепаде хоча б 10% виявленого? Навряд, а там кілька річних бюджетів України можна знайти:(

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям