Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


06.02.14
1503 1 Печатать

Признание судом недействительным договора аренды земли не уменьшает обязательств, начисленных за фактический срок аренды

   Ухвала ВАСУ від 13.01.2014 № К/9991/2415/11
   
   Визнання в судовому порядку недійсним договору оренди землі комунальної власності є підставою для припинення права користування земельною ділянкою. Однак це не є підставою для зменшення суб’єкту господарювання, який узгодив податкові зобов’язання з орендної плати за землю комунальної власності, для зменшення таких зобов’язань, нарахованих за фактичний строк перебування землі в оренді за таким договором.
   
   Таку позицію висловив ВАСУ, розглянувши справу за позовом підприємства про визнання неправомірними дій податкового органу щодо відмови скасувати зобов’язання за договором від 05.06.2008 на користування земельною ділянкою та зарахування платежів за вказаним договором до місцевого бюджету. Зокрема, свої позовні вимоги підприємство обгрунтовувало тим, що на підставі рішення Господарського суду Донецької області від 26.05.2010 та постанови Донецького апеляційного господарського суду від 10.08.2010 зазначений вище договір було визнано недійсним.
   
   Крім цього, ВАСУ звернув увагу на частину 6 статті 21 Закону України «Про оренду землі» від 06.10.1998 № 161-XIV, яка прямо передбачає, що у разі визнання в судовому порядку договору оренди землі недійсним отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.
По материалам Головбух24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ирина
07.02.14 09:57

Даааа, честно говоря удисляет находчивость! Т.Е. если договор признан не действительным - то его нет, тогда какое основание для оплаты? По учету тогда получится что деньги в бюджет уплачены, но т.к. договор признан не действительным а расходы не поставишь, вывод - не денег не расходов........

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям