Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.02.14
1465 4 Печатать

Независимая ассоциация банков Украины предлагает усовершенствовать Постановления НБУ №48 и 49

   Незалежна асоціація банків України (НАБУ) пропонує скоротити з шести до трьох днів депонування коштів на окремому рахунку для купівлі валюти на міжбанківському ринку та не поширювати ці обмеження на придбання валюти, необхідної для сплати відсотків за кредитами. Про це говориться у листі НАБУ на адресу Національного банку України (НБУ), у якому Асоціація просить розглянути запропоновані зміни та надати роз’яснення окремих питань, що виникають у діяльності банків при виконанні вимог Постанови НБУ №49 «Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій» від 06.02.2014.
   
   Асоціація просить зробити виняток для зобов’язання банків здійснювати перекази у межах залишку коштів на поточних рахунках клієнтів на початок операційного дня. Зокрема, при цьому пропонується враховувати:
   
   - встановлений ліміт овердрафту за цим рахунком;
   
   - суми кредитних коштів, наданих банком клієнту;
   
   - суми депозитів, що повернуті клієнту в цей операційний день;
   
   - суми, які надходять від продажу іноземної валюті на поточний рахунок клієнта в цей операційний день.
   
   У НАБУ вважають, що Постанова №49 повинна пройти реєстрацію у Міністерстві юстиції України, оскільки вона суттєво обмежує права юридичних та фізичних осіб, які визначені чинним законодавством України, в тому числі нормативно-правовими актами НБУ.
   
   «Відсутність реєстрації Постанови №49 в Міністерстві юстиції України створює неузгодженості з іншими нормативними актами НБУ, а з огляду на зазначене, банки України наражаються на ризик пред‘явлення клієнтами позовів щодо відшкодування збитків через порушення їх прав, які охороняються Законом, — йдеться у листі НАБУ, — Попередній досвід щодо мораторію на дострокове припинення дії договорів за вкладами вказує на високу вірогідність винесення судових рішень не на користь банків. Відтак, вважаємо, що з метою легітимізації Постанови № 49 необхідно здійснити комплекс нормотворчих заходів для приведення її у відповідність до нормативно-правової бази у встановленому порядку».
   
   У іншому листі НАБУ до регулятора вказується, що Постанова НБУ №48 «Про механізм оперативного підтримання ліквідності банків» від 06.02.2014 встановлює загальний підхід НБУ до рефінансування банківської системи у випадку відпливу строкових коштів фізичних осіб. Однак, визначення чітких умов отримання рефінансування залишається на розсуд НБУ, що не дає можливості банку в режимі он-лайн підтримувати ліквідність.
   
   Для більш чіткого розуміння банками механізму дії Постанови з метою його ефективного практичного застосування, НАБУ вважає за необхідне вдосконалити порядок оперативного підтримання ліквідності банків. Зокрема, НБУ або має визначити графік проведення позачергових тендерів, або має надати можливість банкам самостійно звертатися до Нацбанку з клопотанням про оперативне підтримання ліквідності на підставі даної Постанови.
   
   Роботу над опрацюванням пропозицій банків та виробленням спільної позиції вели Комітет НАБУ з питань грошово-кредитної політики та валютного регулювання та Комітет з питань регуляторної політики і нагляду.
   
   
По материалам НАБУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • злой бух
21.02.14 10:06

НАБУ.....

Ответить
  • злой бух
21.02.14 10:08

Чому сьогодні я не можу розпоряджатися коштами, які надійшли на рахунок протягом дня??? щось юристи банку не звертають увагу на те, що немає реєстрації Постанови у Мінюсті???? Їм так вигідно!

Ответить
  • Василиса Главбух
22.02.14 10:55

Неудобно страшно - у нас 25 счетов в разных банках. Для оплаты поставщикам требуется на утро все подытожить и отправлять 20-тью платежами. Может хотяб разрешили между своими счетами перегонку. И по валюте сократили бы до 3-х рабочих дней. Нужно идти на встречу народу.

Ответить
  • акцизник
23.02.14 10:35

ПУСТЬ ОТМЕНЯТ ОГРАНИЧЕНИЕ В ПРЕДЕЛАХ ОСТАТКА ДЛЯ ВЫПЛАТЫ ЗАРПЛАТЫ НЕ ТОЛЬКО НАЛИЧНЫМИ, НО И ПЕРЕЧИСЛЕНИЕ НА П/К!!!!!!!!!! НЕ ПОПАДИТЕСЬ - СЕЙЧАС БАНКОВСКОЕ ПО НЕ ПРОПУСТИТ ЭТУ ОПЕРАЦИЮ!

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям