Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


04.03.14
6075 6 Печатать

Аудиторская фирма ведет учет на предприятии: кто подписывает кассовые документы и отчетность

Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу газети «Інтерактивна бухгалтерія».

 

Аудиторська фірма веде облік на підприємстві: хто підписує касові документи та звітність

Підприємство уклало договір з аудиторською фірмою про ведення бухгалтерського обліку.

Чиї підписи повинні бути на звітності й касових документах за головного бухгалтера (бухгалтера, касира)?

ВІДПОВІДЬ: На касових документах повинні бути підписи працівників підприємства. У звітності також може бути підпис аудитора.

Розпочнемо з того, що задля забезпечення ведення бухобліку підприємство самостійно обирає форми його організації. Однією з таких форм є ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією чи аудиторською фірмою (ч. 4 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV). Але оскільки дані бухгалтерського обліку є основою для цілей оподаткування (п. 44.1 ПКУ), то питання підписів на первинних документах і звітності набуває неабиякого значення. Тож розберімося з тим, хто й де може залишати підписи без негативних наслідків для підприємства.

Підписи на касових документах

Касові документи повинні оформлюватися відповідно до вимог, наведених у Положенні про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженому постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі Положення про касові операції). Цей норматив зазначає, що:

·         приймання готівки в каси проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства (п. 3.3Положення про касові операції);

·         документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це вповноважений керівником (п. 3.4 Положення про касові операції).

Тож на касових документах повинні стояти підписи керівника, головного бухгалтера та касира (залежно від вимог до конкретного касового документа), які є ПРАЦІВНИКАМИ підприємства. Таку позицію підтверджують і спеціалісти Нацбанку в листах від 07.04.2008 р.№ 11-113/1441-4464 та від 14.02.2012 р. № 11-117/708-1645.

Стосовно аудиторів, то вони не є працівниками підприємства, тому ми вважаємо, що вони не мають права ставити підпис за головбуха (касира, бухгалтера) на касових документах.

Підписи на звітності

Якщо підприємство бажає бачити у фінзвітності підпис представника аудиторської фірми, то це можливо. Зокрема Мінфін не відкидає можливості її підписання представниками фірми, що надає бухгалтерські послуги на договірних засадах (лист Мінфіну України від 22.02.2010 р. № 31-34000-10-16/3801).

Щодо податкової звітності ПКУ не містить обмежень для залучення непрацівника підприємства до її підписання. Але для цього слід обов’язково в 10-денний строк із дня взяття на облік або виникнення змін в облікових даних платників податків подати до Податкової відомості про головного бухгалтера (бухгалтера чи іншу особу, на яку покладено обов’язки з ведення бухобліку платника податків) (п. 66.4 ПКУ, п.п. 1.4, 1.8.6, 9.3 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. № 1588).

Для цього використовують форму № 1-ОПП із позначкою «Зміни». У ній зазначаються прізвище, ім’я по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (якщо номер відсутній через релігійні причини) особи, яка вестиме бухоблік на підприємстві. Чи це працівник підприємства, чи аудиторської фірми, у формі № 1-ОПП не вказують.

Отже, представник аудиторської фірми може ставити підписи на податковій та бухгалтерській звітності. Проте для цього ще на стадії укладення договору обов’язково потрібно, аби ця особа була чітко зазначена як відповідальна за ведення бухобліку, підписання й подання фінансової та податкової звітності.

Підписи під час подання електронної звітності

Тут усе простіше: якщо в юрособи відсутня посада бухгалтера, електронні цифрові підписи (далі — ЕЦП) посадових осіб накладаються в такому порядку (п. 7.1 р. ІІІ Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженої наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233):

·         першим — ЕЦП керівника;

·         другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника податків.

Тобто аудиторська фірма не може підписувати електронну податкову звітність. Її спеціалісти лише готують останню на підпис керівнику юрособи.

Відповідальність

Відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної в зазначених документах, несуть юрособи та їх посадові особи (пп. 47.1.1 ПКУ). Але аудитор не є посадовою особою підприємства, навіть якщо інформація про нього подавалася за формою № 1-ОПП. Тому він персональної відповідальності згідно з ПКУ не несе.

Інша річ, що цивільне законодавство передбачає таке: збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором. Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при провадженні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим унаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 906 ЦКУ).

Тому штраф за порушення сплатить юрособа чи її керівник. І вже потім аудиторська фірма відповідатиме за завдані збитки, скажімо, через несвоєчасне подання звітності, але вже перед юрособою та лише в рамках умов, визначених у договорі про надання бухгалтерських послуг.

Сергій ГЛИНЯНИЙ,

бухгалтер-експерт
газети «Інтерактивна бухгалтерія»

 

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Дарк
05.03.14 08:41

Попутали БУХ УЧЕТ и документальное оформление фин-хоз операций (прием-выдача денег, товара ) !!! Аудитор обрабатывает предоставленные готовые документы, но не является их автором и подписантом. Подпись на отчетности только директора. Если он не ввел в штат гл. бухгалтера, а нанял аудиторскую фирму - его проблемы. Если ГНИ найдет ошибки в составленных аудиторами отчетах, имеет право подать иск на них или ходотайствовать о лишении их лицензии. С кем бы не заключил договор - уголовная и админ ответственность ТОЛЬКО НА ДИРЕКТОРЕ!

Ответить
  • Джаконда
05.03.14 10:25

Совершенно верно , аудитор нанятый человек или компания, он обрабатывает уже готовые операции , и поэтому подписи не ставит , вся ртветственность за организацию бух. учета на директоре, Закон 896 " О бухг. учете и фин. отчет . В Украине никто не отменял.

Ответить
  • Бухг
05.03.14 18:35

Ответственность на директоре даже если есть глав бух?

Ответить
  • Дело
06.03.14 07:52

Если на предприятии есть только дир - доки составляет он же? Не смешите мои тапки... Обычно там такой БАРДАК. Ради интереса Вы пообщайтесь с аудиторами и народом ) А категоричность насчет подписей аудитора: нередко и наемный бух не ставит подписи ). Именно из-за ответсвенности. Кроме ЗУ 996 есть еще куча нормативных актов где ответсвенность несут должностые лица, так что утверждать "все на директоре", по меншей мере, несколько преувеличивать ))

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям