Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


16.03.14
6383 0 Печатать

Относительно безосновательного наложения штрафов Укртрансинспекцией на перевозчика

   Постанова Одеського окружного адміністративного суду від 03.03.2014 № 815/1232/14
   
   Суд визнав протиправною та скасував постанову теруправління Укртрансінспекції про застосування фінансових санкцій до автотранспортного підприємства у зв’язку з порушенням абзацу 8 частини 1 статті 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2011 № 2344-III (далі — Закон № 2344). А саме — у зв’язку з ненаданням щоденного листка праці та відпочинку водія і відсутністю протоколу про перевірку та адаптацію тахографу до транспортного засобу.
   
   Зокрема, згідно з наведеною вище нормою за порушення режимів праці та відпочинку водіями транспортних засобів до автоперевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи в розмірі 20 нмдг (340 грн.).
   
   Однак, як указав суд, зазначеною нормою не передбачена відповідальність за відсутність у водія щоденного листка праці та відпочинку водія. Тобто, встановлення відсутності індивідуального контрольного листка режиму праці та відпочинку водія не тотожна встановленню порушення режиму праці та відпочинку водієм.
   
   Крім того, суд нагадав, що відповідно до пунктів 6.2, 6.4 Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженого наказом Мінтрансу від 07.06.2010 № 340 (далі — Положення № 340), облік робочого часу водіїв здійснюється на основі табеля обліку використання робочого часу. Перевізник, який використовує водіїв за наймом, щомісяця складає графік змінності водіїв, веде відомість обліку робочого часу та відпочинку водія, у якій щодо кожної робочої зміни зазначаються планові та фактичні дані щодо маршруту, початок та кінець робочої зміни. Графік змінності водіїв, відомість обліку робочого часу та відпочинку водіїв зберігаються у перевізника.
   
   Виходячи з викладеного та ураховуючи, що ані статтею 39, ані статтею 48 Закону № 2344 прямо не вимагається обов’язкова наявність для водіїв транспортних засобів щоденних листків праці та відпочинку як документів, на підставі яких здійснюється автомобільні пасажирські/вантажні перевезення, відсутність таких документів під час проведення рейдової перевірки не може сама по собі означати порушення режиму праці та відпочинку водієм.
   
   Що ж до тахографа, то за його відсутності водій автопідприємства повинен був вести індивідуальну контрольну книжку водія. Адже саме ця книжка є іншим документом, передбаченим законодавством, на підставі якого виконуються вантажні перевезення згідно з частиною 2 статті 48 Закону № 2344 та який вимагається для водія відповідно до пункту 6.3 Положення № 340.
   
   Однак судом встановлено, що наявність чи відсутність такої індивідуальної книжки водія в ході перевірки, за результатами якої було складено акт перевірки, не перевірялася, принаймні зазначеним актом не встановлювалася.
По материалам Головбух 24
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям